Ώς Αμφίσημη που σημαίνει “ δίγλωση”, “διφορούμενη”, “αινιγματική”, βλέπει πλέον την Ευρωπαϊκή πολιτική για την μετανάστευση ο πρώην υπουργός μετανάστευσης και υποψήφιος βουλευτής Χίου κ Νότης Μηταράκης.
Ο πρωτεργάτης της εγκαθίδρυσης των ΚΕΔΝ στα 5 νησιά του Αιγαίου και τα οποία, όπως επανειλημμένως έχει επισημανθεί, αποτελούν τις υποδομές που παγιώνουν τη διαδικασία της “παράνομης μετακίνησης”, έρχεται τώρα διφορούμενα και αινιγματικά να υπερασπιστεί την καθιέρωση “νόμιμων οδών” για ανθρωπιστικούς λόγους, χωρίς όμως να μας προσδιορίζει τη σχέση που ενδεχόμενος θα μπορούσαν να έχουν τα ΚΕΔΝ με τη διαδικασία των “νομίμων οδών”;
Ο ίδιος άνθρωπος που με ελικόπτερο μαζί με την Ευρωπαία επίτροπο περιδιάβαιναν τα νησιά για τον προσδιορισμό και την εγκαθίδρυση των ΚΕΔΝ στα “εξωτερικά σύνορα της ευρωπαϊκής ένωσης”, ως τη βασική υποδομή για την εφαρμογή των σχεδίων του νέου ευρωπαϊκού συμφώνου για τη μετανάστευση. Ο ίδιος άνθρωπος σήμερα, στην προσπάθεια του να αποστασιοποιηθεί από όλα όσα με γοργούς ρυθμούς έρχονται, εγκαλεί την Ευρωπαϊκή ένωση με την άνεση της χαρακτηριστικής “διγλωσσίας” του.
Η ανακοίνωση του κ. Μηταράκη
*Μηταράκης: H αμφίσημη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ οδηγεί σε παράνομες ροές και σε ναυάγια*
Στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών και την εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα μίλησε την Πέμπτη το πρωί ο τέως Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και υποψήφιος Βουλευτής Χίου με την Νέα Δημοκρατία κ. Νότης Μηταράκης.
Ο κ. Μηταράκης μεταξύ άλλων μίλησε για το τραγικό περιστατικό με το ναυάγιο που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή του 78 μέχρι στιγμής άνθρωποι. Όπως είπε η πολιτική της ΕΕ είναι αμφίσημη στο μεταναστευτικό καθώς από τη μία είναι εναντίον της παράνομης μετανάστευσης και από την άλλη η πραγματικότητα είναι ότι επιβραβεύει αυτούς που φτάνουν παράνομα.
Ζήτησε επίσης να υπάρχουν νόμιμοι δίοδοι προς την ΕΕ και για ανθρωπιστικούς λόγους.
Σημείωσε πως η Ευρώπη πρέπει να επιστρέφει πίσω αυτούς που έρχονται παράνομα ώστε να σπάσει το σύστημα κυκλωμάτων λαθροδιακίνησης.
Όπως είπε ο κ. Μηταράκης «υπολογίζεται ότι περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια είναι τα έσοδα αυτών των ανθρώπων που αγόρασαν αυτό το πλοίο και έβαλαν 750 ψυχές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, για να ξεκινήσουν το ταξίδι από Λιβύη προς την Ιταλία.
Μηταράκης: Το Λιμενικό δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει σε διεθνή ύδατα.
Συνέντευξη στην εκπομπή “Συνδέσεις” της ΕΡΤ1 παραχώρησε ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Χίο και τέως Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, σε συνέχεια του τραγικού πολύνεκρου ναυαγίου σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου.
Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι στο εν λόγω περιστατικό το Ελληνικό Λιμενικό, όπως και κάθε άλλο λιμενικό δεν είχε δικαίωμα να παρέμβει σε διεθνή ύδατα. Όπως διευκρίνισε εστιάζοντας στη νομική βάση του τραγικού συμβάντος “η Διεθνής Σύμβαση των δικαιωμάτων της Θάλασσας, η UNCLOS που είναι σε ισχύ από το 1994 και έχει υπογραφεί από 168 κράτη-μέλη ορίζει ότι το Λιμενικό Σώμα έχει δικαίωμα να σταματήσει ένα σκάφος, να το ελέγξει για παράνομη δράση εντός χωρικών υδάτων. Τα χωρικά ύδατα της Ελλάδος σε εκείνο το σημείο είναι 12 ναυτικά μίλια. Υπό προϋποθέσεις μπορεί να υπάρχει μία ζώνη επιπλέον 12 μιλίων, η συνορεύουσα ζώνη, η οποία δεν υπάρχει στο Ιόνιο και να φτάσει τη δικαιοδοσία του Λιμενικού στα 24 μίλια. Εν πάση περιπτώσει εδώ μιλάμε για 49 μίλια εκτός από την ακτογραμμή της Ελλάδος. Εκεί το Λιμενικό δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει σε διεθνή ύδατα. Όπως δεν μπορούν άλλες χώρες να σταματήσουν ελληνικά πλοία που πλέουν ανά τον πλανήτη σε διεθνή ύδατα, έτσι και το ελληνικό λιμενικό δεν μπορεί προληπτικά να σταματήσει ένα σκάφος για έλεγχο για μία παράνομη πράξη όπως είναι η παράνομη μετανάστευση, εκτός χωρικών υδάτων.”
Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι “το πρόβλημα ότι η ευρωπαϊκή πολιτική είναι αμφίσημη. Από τη μία θεωρεί ότι αυτή η μετανάστευση είναι παράνομη, από την άλλη δυστυχώς στην πράξη, αυτοί που τελικά φτάνουν επιβραβεύονται. Και αυτοί που τελικά φτάνουν στην Ευρώπη, που είναι εκατοντάδες χιλιάδες κάθε χρόνο παράνομα, τελικά μένουν στην Ευρώπη και έχουν ένα μέλλον πολύ καλύτερο από αυτούς που δεν ήρθαν. Αυτή είναι μία πραγματικότητα σκληρή, που δεν θα σταματήσει εάν πρώτον, δεν υπάρξουν περισσότεροι νόμιμοι δίοδοι, και αν δεν σταματήσουμε να επιτρέπουμε τις παράνομες ροές”, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα είναι από τους πρωτοπόρους της δημιουργίας νόμιμων οδών στην Ευρώπη, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τη μεταφορά 900 Αφγανών γυναικών, το 2021, με ανθρωπιστική βίζα.
Ο κ. Μηταράκης επιπλέον αναφέρθηκε στο πρόγραμμά του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος στην υποψήφια βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, η οποία βρισκόταν μαζί του στο στούντιο της ΕΡΤ1. Όπως σημείωσε Ο ΣΥΡΙΖΑ “έχει δύο προβλέψεις, οι οποίες είναι πολύ αρνητικές. Πρώτον, ζητάει να αποχαρακτηριστεί η Τουρκία ως ασφαλής χώρα και ουσιαστικά να προσελκύσουμε 4.000.000 μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία. Και δεύτερον, ζητάει να καταργηθεί η διοικητική κράτηση αυτών που είναι προς απέλαση ουσιαστικά κάνοντας τις απελάσεις αδύνατες”. Ο κ. Μηταράκης, αναφερόμενος δε, στις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας που αφορούν στη μεταναστευτική πολιτική, τόνισε ότι “η Νέα Δημοκρατία έβαλε δύο στόχους την ουσιαστική μείωση των ροών – και τις μειώσαμε πάνω από 90% και το δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Ήμουν προχθές Λέσβο με τον κ. Γεραπετρίτη, στη Χίο, στα νησιά που είχε πάει ο κ. Μητσοτάκης, στη Λέρο. Νησιά τα οποία πνιγόντουσαν από τη μεταναστευτική κρίση, πλέον λειτουργούν 9 σύγχρονες δομές και δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα στην τοπική κοινωνία. Αυτό είναι το ουσιαστικό. Το μεταναστευτικό δεν θα τελειώσει ποτέ. Το θέμα είναι να μην μας επηρεάζει ως χώρα, να μην επηρεάζει την ασφάλειά μας και την καθημερινότητά μας.”