Ζητήματα που άπτονται θεμάτων που αφορούν τις περιοχές πρώτης υποδοχής για πρόσφυγες και μετανάστες συνεχίζουν να αποτελούν το αντικείμενο της επεξεργασίας των ευρωπαϊκών θεσμών, χωρίς όμως να έχει εξασφαλιστεί ότι λαμβάνονται υπόψιν και αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των περιοχών αυτών.
Ο υποβαθμισμένος ρόλος της περιφερειακής διοίκησης, έτσι όπως τουλάχιστον συμβαίνει στην Ελλάδα, αφήνει περιθώρια στο ευρωπαϊκό διευθυντήριο να επεξεργάζεται σχέδια διαχείρισης που βασίζονται μόνο στην αποδοχή των “εθνικών κυβερνήσεων”. Αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να υπάρχει κατάφωρη ανακολουθία ανάμεσα στις επιδιώξεις του “κεντρικού σχεδιασμού” και της επιθυμίας των “τοπικών κοινωνιών”.
Η ανατροπή αυτού του θεσμικά διαπιστωμένου δημοκρατικού ελλείμματος, αφορά και τις “τοπικές κοινωνίες” και οι οποίες έχουν την υποχρέωση, από μόνες τους, να διαμορφώνουν τις συνθήκες και να δημιουργούν τις δομές παρέμβασης που θα λειτουργούν αδιάλυτα προς την κατεύθυνση της υπεράσπισης των στρατηγικών τους επιδιώξεων.
Έτσι λοιπόν, όπως τουλάχιστον μας ενημερώνει ο υπηρεσιακός υπουργός κ. Δανιήλ Εσδράς, το τακτικό Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συγκληθεί στο Λουξεμβούργο, 8-9 Ιουνίου 2022, υπό τη Σουηδική προεδρία, θα επιδιώξει συμφωνία για το σύστημα διαχείρισης της μετανάστευσης και τον κανονισμό για τις διαδικασίες ασύλου, με σκοπό την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Το ερώτημα που αβίαστα προκύπτει είναι πως η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου “θα επηρεάσει” και ποιος θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ενόψει αυτών των αποφάσεων;