Την εικόνα κατάρρευσης της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα – ΕΣΥ και ΕΚΑΒ – καταδεικνύουν με τραγικό τρόπο περιστατικά θανάτων συμπολιτών μας, είτε γιατί δεν υπήρχαν τα απαραίτητα μεταφορικά μέσα είτε λόγω απουσίας ιατρικών μηχανημάτων ή κλινών σε ΜΕΘ και σε όλα αυτά προστίθεται η παγιωμένη πλέον έλλειψη προσωπικού.
Τελευταίες θλιβερές περιπτώσεις, οι θάνατοι μιας 63χρονης γυναίκας, την περασμένη Κυριακή στην Κω και μιας εγκύου μόλις 19 ετών μαζί με το έμβρυο που κυοφορούσε, χθες Τρίτη, στη Νέα Μάκρη, με το αρμόδιο υπουργείο να έρχεται ασθμαίνον και κατόπιν εορτής να αναζητήσει ευθύνες.
«Το Υπουργείο Υγείας διερευνά τις συνθήκες γύρω από τις μεταφορές ασθενών. Οι ευθύνες θα αποδοθούν μετά την ολοκλήρωση της σχετικής έρευνας. Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας αναμένει τα πορίσματα των ΕΔΕ από την 1η ΥΠΕ και το ΕΚΑΒ», αναφέρει σχετική ανακοίνωση, στον απόηχο της σοβαρής καταγγελίας των συγγενών της νεαρής εγκύου, μόλις δυο 24ωρα από το περιστατικό του θανάτου της γυναίκας που κατέληξε κατά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο της Κω, σε καρότσα φορτηγού.
Μισά ασθενοφόρο, χωρίς προσωπικό η εικόνα του ΕΚΑΒ
«Αυτή τη στιγμή δουλεύουν για την πρωινή και απογευματινή βάρδια 45 (ασθενοφόρα) αντί για 90 για όλη την Αττική και στη βραδινή βάρδια 25 αντί για 50», κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ από το Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ κι εξηγεί ότι «αυτό έγινε, γιατί δεν έχουμε διασώστες και ασθενοφόρα. Και γιατί δεν έχουμε κάνει τίποτα ως πολιτεία».
Αναφερόμενος στην κατάσταση όπως διαμορφώνεται στα νησιά, ο Μιχάλης Γιαννακός δήλωσε πως «για άλλο ένα καλοκαίρι, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τα νησιά δυστυχώς είναι υγειονομικά ανοχύρωτα, από νοσηλευτές, γιατρούς και διασώστες, πληρώματα ασθενοφόρων… Οι γιατροί παίρνουν 1850 ευρώ το μήνα, οι νοσηλευτές και οι διασώστες παίρνουν 800 ευρώ το μήνα. Ποιος θα πάει σε ένα νησί να ζήσει με αυτά τα χρήματα; Προτιμούν να πάνε στο εξωτερικό που τους πληρώνουν και τα εισιτήρια και έρχονται και δωρεάν στην πατρίδα, στο σπίτι τους».
Για τις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ μάλιστα, ο πρόεδρος των εργαζομένων στη δημόσια υγεία, τόνισε ότι σε Κάλυμνο, Λέρο, Μύκονο, Σαντορίνη, Σύρο, Σάμο, Πάρο επιχειρεί ένα ασθενοφόρο, ενώ όπως επεσήμανε, υπάρχουν νησιά που δεν έχουν κανένα.
«Όταν δεν υπάρχει ασθενοφόρο, αναλαμβάνουν τα αγροτικά και τα φορτηγάκια», παραδέχτηκε ο κ. Γιαννακός, καταγγέλλοντας πως αυτή η κατάσταση συμβαίνει πάρα πολλά χρόνια και παρά τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων, δεν ακούει κανείς.
«Εδώ και 15 χρόνια, από τότε που δημιουργήθηκαν οι τομείς του ΕΚΑΒ, από το 2004 – 2005, υπάρχει το ίδιο πρόβλημα. Θέλουμε διασώστες μόνιμο προσωπικό, γιατί έχουν ανοίξει κατά καιρούς τα τελευταία χρόνια στην πλατφόρμα του Υπουργείου Υγείας για επικουρικό προσωπικό. Συμμετοχή δεν υπάρχει, άρα θέλουμε μόνιμο προσωπικό», απηύθυνε έκκληση από την πλευρά του μιλώντας στο ertnews.gr ο πρόεδρος των εργαζομένων ΕΚΑΒ, Γιώργος Μαθιόπουλος.