Από τα 37 θέματα του συμβουλίου ένα μόνο μονοπώλησε τη συζήτηση, αυτό του 5ου δημοτικού σχολείου Χίου. Αφού ξεκίνησε η συζήτηση κατόπιν εορτής και κατόπιν της τοποθέτησης του σεισμολόγου κ. Τσελέντη, βρέθηκαν η δημοτική αρχή, οι σύμβουλοι των αντιπολιτεύσεων και οι ειδικοί απέναντι στους γονείς και τους καθηγητές της Χίου να δώσουν εξηγήσεις.
Το ιστορικό εν τάχει είναι το εξής:
Οι καθηγητές από το 2018 ξεκίνησαν να στέλνουν έγγραφα προς το Δήμο και την τεχνική υπηρεσία, προκειμένου να γίνουν έλεγχοι στο σχολείο γιατί μεταξύ άλλων προβλημάτων έπεφταν σοβάδες και ήταν επικίνδυνο για τα παιδιά και τους εργαζομένους.
Στις 20 Οκτωβρίου του 2020 μετά το σεισμό της Σάμου το κτίριο του σχολείου το οποίο είναι κατασκευασμένο το 1936 κρίθηκε ακατάλληλο και απαγορεύτηκε η είσοδος σε αυτό. Εγκαταστάθηκαν containers που χρησιμοποιούνται έως και σήμερα, ως τάξεις για τα παιδιά, ενώ το κτίριο κατασκευής του 1996 κρίθηκε κατάλληλο και φιλοξενεί τα γραφεία των καθηγητών και την αίθουσα πληροφορικής.
Το Μάρτιο του του 2022 πέφτει το ταβάνι του προηγούμενος κριθέντος κατάλληλου κτιρίου κατασκευής του 1996 και μεταφέρουν μαθητές και καθηγητές στη Φάρκαινα και τον Απρίλη του ίδιου χρόνου επιτράπηκε η επιστροφή τους με την υπόσχεση ότι κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών θα γίνει η σωστή συντήρηση των χώρων του σχολείου, πράγμα το οποίο δεν έγινε.
Με την εκκίνηση της νέας χρονιάς τα προβλήματα του σχολείου λόγω μηδαμινής συντήρησης χειροτερεύουν.
Την ίδια χρονιά ξεκινά η εκπόνηση της μελέτης 152 για τα σχολεία της Χίου η οποία είναι εν εξελίξει και θα διαρκέσει ένα χρόνο. Έως τώρα δεν έχει εγκριθεί κονδύλι για τις βασικές επισκευές του σχολείου.
Εν κατακλείδι στο σήμερα, το σχολείο πλην ενός κτιρίου δεν έχει στατικά προβλήματα αλλά όμως έχει μεγάλα προβλήματα συντήρησης όπως μούχλα, ηλεκτρικό ρεύμα, τουαλέτες και τα οποία ανέφεραν στις εισηγήσεις τους οι κ. Συμεών Βυζανιάρης και η κα Χριστίνα Παληού.
—
Ο κος. Μπουλάς διευθυντής της τεχνικής υπηρεσίας Χίου αναφέρθηκε εκτενώς στα νομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η υπηρεσία του και δεν μπορεί να κάνει απευθείας αναθέσεις γιατί τα σχολεία της Χίου είναι πολλά και υπερβαίνουν τον προϋπολογισμό των 60.000Є.
Αναφέρθηκαν από τον κ. Κλιαμενάκη υπέρογκα ποσά τα οποία έχουν εγκριθεί και έχουν δοθεί σε διάφορα έργα και θεάματα του νησιού, αλλά ποτέ δεν ήρθε θέμα που να αφορά στις επισκευές του σχολείου και ακούσαμε την κα. Ποταμούση και τον κ. Μπουρνιά να αναφέρουν με αγανάκτηση ότι δεν έχει τεθεί ποτέ θέμα και στην οικονομική επιτροπή(;)
Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι η ΛΑΣ τον Ιούλιο του 2020 προκάλεσε μονοθεματικό Δ.Σ. για τα θέματα της παιδείας στο οποία αναδείχθηκαν αυτά τα προβλήματα και στο οποίο οι δημοτικοί σύμβουλοι του Κ. Κάρμαντζη διαβεβαίωσαν την αντιπολίτευση ότι όλα βαίνουν καλώς στις εργασίες.
Ερωτήθηκε δε ο κ. Μπουλάς από τον κ. Τριαντάφυλλο γιατί αφού τα προβλήματα ήταν ήδη γνωστά, δεν μπήκε στον τεχνικό προγραμματισμό που εκπονείται το φθινόπωρο του έτους 2022 για το έτος 2023 οι επισκευές του σχολείου, με τον κ. Μπουλά να απαντάει «Θα κάνουμε εργασίες μόνο στο 5ο δημοτικό;». Εύλογη απάντηση αν δεν λάβουμε υπόψην την κατεπείγουσα ανάγκη του σχολείου για συντήρηση.
Ο κ. Καμπούρης έδωσε προτάσεις για το πως θα μπορούσε να επιτευχθεί μια πιο γρήγορη αντίδραση στα θέματα επισκευής, αναθέτοντας στα διάφορα νομικά πρόσωπα του Δήμου να αναλάβουν παρεμβάσεις και επισκευές.
Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι οι βασικές εργασίες συντήρησης του σχολείου θα γίνουν μέσα στο δεκαήμερο που μεσολαβεί το Πάσχα με αυτεπιστασία ή ακόμα και αν χρειαστεί θα απευθυνθεί σε δωρητές. Δεν έγινε όμως σαφές ποιες από τις εργασίες δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν.
Από όλα αυτά λοιπόν προκύπτουν αυθόρμητα τα παρακάτω ερωτήματα :
Ποιος ελέγχει τελικά την τεχνική υπηρεσία και το πρόγραμμα της;
Ποιος ελέγχει τελικά τον προγραμματισμό της Δημοτικής αρχής για τα θέματα του νησιού;
Ο Δήμος δεν είναι μόνο η δημοτική αρχή, είναι όλοι οι αιρετοί.
Γιατί δεν πίεσαν αρκετά όταν έπρεπε και για όσο έπρεπε τη δημοτική αρχή να δράσει τη στιγμή που είχαν αναδειχθεί τα θέματα και είδαν ότι η δημοτική αρχή δεν λειτουργεί με τις ταχύτητες που πρέπει;
Γιατί η δημοτική αρχή δεν βρήκε λύσεις για να γίνουν οι επισκευές όταν έπρεπε να γίνουν;
Και γιατί δεν απευθύνθηκε στους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης να βρουν λύσεις αν δεν μπορούσε η ίδια να τις βρει;
Πώς η τεχνική υπηρεσία παίρνει μόνη της την απόφαση να αδρανήσει προκειμένου να “μην κρύψει το θέμα κάτω από το χαλί” και αφήνει χωρίς συντήρηση ένα σχολείο που σταδιακά καταρρέει;
Είναι ντροπή τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε τέτοιες εγκαταστάσεις. Αυτό είναι το μόνο θέμα που πρέπει να μας απασχολεί, το πως και ποιος φταίει είναι δευτερεύον. Δεν είναι δυνατόν ως κοινωνία να δεχόμαστε ότι τα παιδιά και οι δάσκαλοι εργάζονται σε κτίρια κατάλληλα μεν ως προς τη στατικότητα, τα οποία όμως είναι γεμάτα μούχλα, ζημιές και τους αρμούς να φαίνονται. Αναλογίζεται κανείς, πέρα από τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, τις επιπτώσεις στην ψυχολογία των παιδιών και των εκπαιδευτικών που περνούν καθημερινά τη μέρα τους σε τέτοια κτίρια ή μέσα σε containers; Πως θα δώσουμε έμπνευση σε αυτά τα παιδιά να δημιουργήσουν και να αγαπήσουν τη μάθηση σε τέτοιες συνθήκες;
Η δημοτική αρχή, η τεχνική υπηρεσία αλλά και οι αντιπολιτεύσεις, προσωπικά εμένα ως γονέα και πολίτη, δε με κάλυψαν σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο. Θεωρώ ότι είναι λάθος όλων και της πολιτείας φυσικά, να αφήνουμε τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε containers υπό αυτό το καθεστώς με την δικαιολογία ότι «λεφτά έχουμε άλλα δεν μπορούμε να τα δώσουμε για νομικούς λόγους» ή «θέλαμε ως υπηρεσία να μη βάλουμε κάτω από το χαλί τα προβλήματα και αφήσαμε τα σίδερα ανοιχτά μέχρι όποτε να ανατεθεί το έργο».
Τέλος, θεωρώ απαράδεκτο ότι οι περισσότεροι σύμβουλοι δεν έμειναν έως το τέλος του δημοτικού συμβουλίου, τους ακούσαμε να αγορεύουν με στόμφο και να κουνούν το δάχτυλο τους για αρκετές ώρες για το θέμα της επικαιρότητας του 5ου δημοτικού σχολείου, έδειξαν όμως απόλυτη αδιαφορία για τα υπόλοιπα θέματα μεταξύ αυτών και το 23ο θέμα : Έγκριση πρωτοκόλλου παραλαβής της προμήθειας «Αναβάθμιση δημοτικού φωτισμού για την ασφαλή διέλευση μεταναστών».
Ένα έργο ύψους 507.780€ το οποίο και πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο με πλειοψηφία.
Ο κ. Μανδάλας που ψήφισε υπέρ της παραλαβής του έργου, επέστησε την προσοχή των συμβούλων για το ενδεχόμενο να κατηγορηθεί ο Δήμος για παράνομο πλουτισμό καθώς εδώ και πεντε μήνες κάνουμε χρήση των φωτιστικών που έχουν τοποθετηθεί από την εταιρεία Attica χωρίς να έχει πληρωθεί το έργο.
Οι σύμβουλοι των αντιπολητεύσεων που παρέμειναν, είχαν αμφιβολίες για την ασφάλεια του έργου και εξέφρασαν τις ενστάσεις του προς την τεχνική υπηρεσία για την παραλαβή του, εφόσον δεν πληρεί τις προδιαγραφές για τη διέλευση φορτηγών από τους δρόμους όπου έχουν τοποθετηθεί τα φωτιστικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τη μελέτη έχει κάνει ο κ. Νίκος Βορριάς της πολιτικής προστασίας, στην οποία δεν προέβλεψε τη διέλευση των βαρέων οχημάτων, αφού η μελέτη έγινε μόνο για τον φωτισμό των πεζών, με αποτέλεσμα η τεχνική υπηρεσία να βρίσκεται στη δυσμενή θέση αυτή την στιγμή να πρέπει να παραλάβει ένα έργο το οποίο πρέπει να τροποποιήσει.
Οι σύμβουλοι που έμειναν έως το τέλος ήταν:
κ. Τριαντάφυλλος, κ. Φρεζούλης, κ. Γιακούμας, κα. Ποταμούση, κ. Καμπούρης, κ. Αγιωργούσης, κα. Κωστάλα, κ. Σκούφαλος, κα. Παμπάλου, κ. Μανδάλας, κ. Ξενάκης, κ. Πατεριμός, κ. Μυριαγκός, κ. Ζωάνος, κ. Αναγνώστου.
Τελικά αναρωτιέμαι πού δίνουμε προτεραιότητα, στα σχολεία μας ή στα φωτιστικά;
Μυτιγλάκη Δάφνη
Μπορείτε να δείτε τις τοποθετήσεις των συμβούλων στον παρακάτω σύνδεσμο: