Μεγάλο επικοινωνιακό βάρος έπεσε όλες τις προηγούμενες μέρες, για την πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, να μιλήσει στην Ελληνική βουλή.
Έγινε τόση διαφήμιση και προσπάθεια εντυπώσεων από κυβερνητικούς κύκλους και από τα συστημικά ΜΜΕ για την συγκεκριμένη ομιλία, σε σημείο τέτοιο που δημιουργούσε υποψίες ότι και αυτή η κίνηση του κ. Μητσοτάκη, η πρόσκληση προς τον Ουκρανό πρόεδρο, είναι ένας ακόμη πονηρός τακτικισμός.
Όπως όλα τα σοβαρά ζητήματα έτσι και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης τον αντιμετωπίζει με απίστευτη επιπολαιότητα, παίζει επικοινωνιακά, ψάχνει τρόπους για να συκοφαντήσει την αντιπολίτευση, δεν κρατά συνετή στάση ώστε να προστατέψει το εθνικό συμφέρον, και προσπαθεί πίσω από τον πόλεμο να κρύψει όλες τις καταστροφικές συνέπειες που έχει προκαλέσει στη χώρα μας με τις επιλογές του.
Τελικά ο πρόεδρος Ζελένσκι μίλησε στο Ελληνικό κοινοβούλιο, δυστυχώς όμως μαζί με τον κ. Ζελένσκι μίλησαν και δύο μέλη από τα ναζιστικά τάγματα του Αζόφ.
Τα τάγματα του Αζόφ έχουν κατηγορηθεί για χρήση ναζιστικών συμβόλων, επιθέσεις σε αμάχους, γυναικόπαιδα, και ρατσιστικά χτυπήματα σε μειονότητες. Πρόκειται για παραστρατιωτικούς που η σημερινή εξουσία της Ουκρανίας τους έχει ενσωματώσει στον Ουκρανικό στρατό.
Σε δύο τέτοια μέλη λοιπόν η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε βήμα να μιλήσουν στην Ελληνική βουλή. Αυτό που συνέβη ήταν ντροπή για την χώρα μας, προσβολή για τον δημοκρατικό λαό, ασέβεια προς το κοινοβούλιο, και ένα τεράστιο κυβερνητικό φιάσκο.
Πουθενά αλλού, σε καμία άλλη Βουλή άλλης Ευρωπαϊκής χώρας δεν τόλμησε ο Ζελένσκι να φέρει ναζιστές από τα τάγματα Αζόφ για να μιλήσουν. Η εικόνα του Έλληνα πρωθυπουργού να χειροκροτεί όρθιος ήταν θλιβερή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε εκτεθειμένος και του γύρισε μπούμερανγκ η όλη ιστορία με την ομιλία Ζελένσκι, που τόσο πολύ επένδυσε επικοινωνιακά.
Από την άλλη πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έδωσαν την παρουσία τους στη βουλή για να ακούσουν τον πρόεδρο μιας χώρας που δέχεται εισβολή, είναι αμυνόμενη και αγωνίζεται για τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Η αξιωματική αντιπολίτευση κινήθηκε θεσμικά και υπεύθυνα, έδειξε σεβασμό και αλληλεγγύη στο πρόεδρο της Ουκρανίας, αλλά επίσης πολύ σωστά αντέδρασε και διαμαρτυρήθηκε έντονα για την ντροπιαστική απόφαση να μιλήσουν οι δύο στρατιώτες του ναζιστικού τάγματος Αζόφ.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έφαγε αυτογκόλ και μαζί της λερώθηκε η εικόνα της χώρας. Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στην Αριστερά γενικότερα χωρίς σκοπιμότητες το λέμε ξεκάθαρα. Είμαστε με τους λαούς και τους πρόσφυγες, είμαστε με την Ειρήνη, και θέλουμε η Ελλάδα να είναι παράγοντας Ειρήνης και σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή.