Η Προοδευτική ενότητα καθηγητών Χίου και ο εκπρόσωπος της στη διοίκηση της ΕΛΜΕ κύριος Δημοσθένης Πρωάκης σε μία εκτενή ανακοίνωση τους υπερασπίζονται τους διευθυντές των σχολείων οι οποίοι σύμφωνα με την ανακοίνωση δέχτηκαν επίθεση από τους προέδρους των δημοτικών επιτροπών παιδείας, σχετικά με τον έλεγχο των καταναλώσεων του πετρελαίου στα σχολεία τους.
Η αναφορά του κυρίου Κ. Καρατζά περί «χρηστής διαχείρισης» φαίνεται να είναι η αφορμή για την ανακοίνωση της παράταξης. Εμείς τη συγκεκριμένη αναφορά την είχαμε παρουσιάσει με το άρθρο μας ( «Προτρεχέτω η γλώττα της διανοίας» του Προέδρου της ΕΣΕΠΕ Κ. Καρατζά ) στην προσπάθειά μας να αναδείξουμε ότι, μπροστά στα υπαρκτά, μικρά ή μεγάλα προβλήματα, αυτό που κάθε φορά περισσεύει είναι οι «βαρύγδουπες» εκφράσεις και τα «παχιά» λόγια προκειμένου ο κάθε ένας από τους εμπλεκόμενους να αποποιηθεί της ευθύνης που του αναλογεί.
Πραγματικά, σε μία προσπάθεια ιεράρχησης των ευθυνών το μεγαλύτερο μέρος αδιαμφισβήτητα ανήκει στις σχολικές επιτροπές και κατ επέκταση στη δημοτική αρχή και στον Δήμαρχο της Χίου κάτι το οποίο επανειλημμένα και επίμονα έχουμε αναδείξει.
Πέρα όμως από αυτό, σε κάθε θέμα, έτσι και στον εφοδιασμό των σχολείων με πετρέλαιο, εμπλέκονται αρκετοί παράγοντες στους οποίους επιμερίζεται αναλογικά η ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας.
«Κρείττον του λαλείν το σιγάν» λέει η παράταξη στην ανακοίνωσή της, και αυτό μας δίνει την ευκαιρία μέσα από τις ίδιες τις αναφορές της να επισημάνουμε :
- Λέει, μεταξύ άλλων η παράταξη στην ανακοίνωσή της: «Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του 1ου και 3ου ΓΕΛ, στην οποία έγινε αναφορά από τον Κ.Β. Χατζησταμάτη, δεν συμπεριέλαβε –κακώς- την αλλαγή λέβητα και σωμάτων καλοριφέρ.» Και το ερώτημα που προκύπτει είναι τι εννοεί με το « κακώς»; Γιατί μία ενεργειακή αναβάθμιση δε συμπεριέλαβε την αλλαγή του λέβητα και σωμάτων καλοριφέρ; Ποιος ευθύνεται για αυτό, πέρα του κυρίου Κ.Β. Χατζησταμάτη και ποιος μέχρι σήμερα διαμαρτυρήθηκε από τους εμπλεκόμενους;
- Επίσης, η παράταξη στην ανακοίνωση λέει: «Δεν έχει τοποθετηθεί ειδική ηλεκτροβάνα, με ευθύνη του Δήμου, παρότι έχει ζητηθεί, με αποτέλεσμα να ανάβουν κάθε απόγευμα όλα τα καλοριφέρ του σχολείου και όχι μόνο τα καλοριφέρ των τάξεων που χρησιμοποιεί το ΙΕΚ.» Επισήμανση, η οποία, από μόνη της, δε συνιστά «χρηστή διαχείριση», και επιτρέπει στον κάθε έναν να καταλάβει το μέγεθος της σπατάλης που συντελείται. Δυστυχώς, όμως, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, αυτή η συγκεκριμένη έλλειψη που δημιουργεί τεράστια σπατάλη δεν αναδείχθηκε σε ένταση και επιμονή από τους εμπλεκόμενους προκειμένου να υποχρεωθούν οι αρμόδιοι στη διευθέτηση της.
«Κρείττον του λαλείν το σιγάν» λέει η παράταξη και ένα επιπλέον ερώτημα που μπαίνει και αποδεικνύει τον επιμερισμό της ευθύνης είναι : Έχουν όλοι οι διευθυντές των σχολείων ένα ενιαίο σύστημα μέτρησης της ποσότητας παραλαβής των λίτρων του πετρελαίου και το οποίο κάθε φορά αντιπαραβάλλεται με τις μετρήσεις του προμηθευτή; Εάν υπάρχει καλώς. Εάν όμως δεν υπάρχει, αυτό αφορά πρωτίστως τους κ. κ. Χατζησταμάτη και Καρατζά αλλά και όλους τους υπόλοιπους που θέλουν να θεωρούν τον εαυτό τους, ή το φορέα τους, ως υπεύθυνα και με συνέπεια εμπλεκόμενους (;)
Η ανακοίνωση της Προοδευτικής ενότητας καθηγητών Χίου
Εμβρόντητοι οι εκπαιδευτικοί της Χίου παρακολουθήσαμε τα όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη των Προέδρων των Ενιαίων Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χίου, όπου οι δύο πρόεδροι στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα σχετικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει κατά την τροφοδοσία σχολείων της Χίου με πετρέλαιο και «να βγάλουν λάδι» τη δημοτική αρχή του κ. Κάρματζη έφτασαν στο σημείο να επιτεθούν ευθέως ή συγκεκαλυμμένα σε διευθυντές σχολείων του νησιού. Η έκπληξη και η ενόχληση που προκλήθηκε είναι μεγαλύτερη αν ληφθεί υπόψη ότι και οι δύο πρόεδροι είναι εν ενεργεία εκπαιδευτικοί και συνδικαλιστές που εκπροσωπούν τη ΔΑΚΕ καθηγητών.
Καταρχάς, η αναφορά στη συνέντευξη του Κ. Καρατζά σε ό,τι αφορά τα σχολεία της Βολισσού είναι το λιγότερο απαράδεκτη και αντισυναδελφική («Είναι χρηστή διαχείριση του πετρελαίου από τη Βολισσό; Είναι χρηστή διαχείριση; Δεν είναι. … Δεν είναι χρηστή διαχείριση. Εγώ αυτό έχω να πω. …. Ο μέσος πολίτης που το ακούει δεν θεωρεί ότι είναι χρηστή διαχείριση. Πείστε τον μέσο πολίτη, γιατί εγώ δεν πείθομαι.») Διαπληκτίστηκε μάλιστα με δημοσιογράφο, η οποία του επεσήμανε το αυτονόητο, την ιδιαιτερότητα της Βολισσού σε ό,τι αφορά τις καιρικές συνθήκες. Όσοι έχουν επισκεφτεί έστω και μία φορά το υπέροχο κτιριακά σχολικό συγκρότημα της Βολισσού κατανοούν πόσο δύσκολο είναι να θερμανθεί, λόγω της παλαιότητας του κτιρίου, της θέσεώς του, του ψυχρού κλίματος της περιοχής, της απουσίας ενεργειακής αναβάθμισης κτλ.
Η ανακοίνωση που έβγαλε εκ των υστέρων ο Κ. Καρατζάς, με την οποία υποστηρίζει ότι «δεν έκανε καμιά αναφορά για μη χρηστή διαχείριση ή κακοδιαχείριση του πετρελαίου θέρμανσης από τους Διευθυντές-ντριες και τους Προϊσταμένους-νες των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου», τον φέρνει σε ακόμη δυσκολότερη θέση. Τα λιγότερο που θα όφειλε να κάνει είναι να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη από τους διευθυντές των σχολείων της Βολισσού. Όσο δεν το κάνει εκτίθεται περισσότερο.
Επίσης, και οι αναφορές του Κ.B. Χατζησταμάτη για μεγάλες καταναλώσεις πετρελαίου σε σύντομο χρονικό διάστημα σε τρία συγκεκριμένα σχολεία, το 1ο ΓΕΛ, το 3ο ΓΕΛ και το 1ο ΕΠΑΛ Χίου, πέραν του ότι μπορούν να θεωρηθούν άδικη και συγκεκαλυμμένη στοχοποίηση των διευθύνσεών τους, αποσιωπούν σημαντικά στοιχεία, τα οποία αγνοεί o πολίτης της Χίου και ιδίως αυτός που δεν έχει σχέση με την εκπαιδευτική πραγματικότητα του νησιού. Για παράδειγμα, θα έπρεπε να αναφερθούν τα εξής:
- Πρόκειται για τρία σχετικά παλιά, τεράστια κτίρια, που είναι δύσκολο να θερμανθούν. Η κατανάλωση πετρελαίου φέτος είναι αυξημένη λόγω του ότι γίνεται μάθημα με ανοικτά παράθυρα εξαιτίας των μέτρων που λαμβάνονται για την πανδημία. Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του 1ου και 3ου ΓΕΛ, στην οποία έγινε αναφορά από τον Κ.Β. Χατζησταμάτη, δεν συμπεριέλαβε –κακώς- την αλλαγή λέβητα και σωμάτων καλοριφέρ.
- Στις αίθουσες του 1ου ΓΕΛ Χίου στεγάζεται τα απογεύματα το δημόσιο ΙΕΚ Χίου, οπότε τα καλοριφέρ λειτουργούν αναγκαστικά το πρωί και το απόγευμα. Δεν έχει τοποθετηθεί ειδική ηλεκτροβάνα, με ευθύνη του Δήμου, παρότι έχει ζητηθεί, με αποτέλεσμα να ανάβουν κάθε απόγευμα όλα τα καλοριφέρ του σχολείου και όχι μόνο τα καλοριφέρ των τάξεων που χρησιμοποιεί το ΙΕΚ.
- Στις αίθουσες του ΕΠΑΛ Χίου στεγάζεται τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες το Εσπερινό ΕΠΑΛ Χίου, άρα τα καλοριφέρ δεν ανάβουν μόνο τις πρωινές ώρες.
- Επομένως, το πετρέλαιο που καταναλώθηκε στο σύντομο αυτό διάστημα δεν χρησιμοποιήθηκε από τρία, αλλά από πέντε στην ουσία «σχολεία».
Με άλλα λόγια, οι δύο πρόεδροι, προσπαθώντας να συγκαλύψουν τις ανεπάρκειες της δημοτικής αρχής, έθιξαν αδίκως διευθυντές σχολείων, οι οποίοι επί χρόνια και με αυταπάρνηση εργάζονται για το καλό των μαθητών και των εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων τους. Θέλοντας να ικανοποιήσουν τον «μέσο πολίτη», στον οποίο αναφέρθηκε ο Κ. Καρατζάς, έριξαν αδίκως και χωρίς στοιχεία ως βορά στο φιλοθεάμον κοινό συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς-διευθυντές, που τιμούν με το έργο και την προσφορά τους την εκπαιδευτική κοινότητα της Χίου, αποκρύπτοντας σημαντικές λεπτομέρειες, χωρίς την γνώση των οποίων ο πολίτης δεν μπορεί να σχηματίσει αντικειμενική γνώμη.
Καλούμε τους προέδρους των Ενιαίων Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χίου να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη από τους εκπαιδευτικούς που έθιξαν και να πράξουν ό,τι απαιτείται προκειμένου όλα τα σχολεία της Χίου να έχουν το πετρέλαιο που χρειάζονται. Και να θυμούνται πάντοτε το εξής: «Κρείττον του λαλείν το σιγάν».
Και ένα ερώτημα: Μήπως τελικά είχαν δίκιο όσοι υποστήριζαν ότι στα τέλη Ιανουαρίου τα σχολεία της Χίου έκλεισαν για μία εβδομάδα, χωρίς να πέσει ούτε νιφάδα χιονιού στο νησί, ενώ την ίδια περίοδο ήταν ανοιχτά τα σχολεία της Δράμας ή της Κοζάνης, για να κάνει η δημοτική αρχή οικονομία στο πετρέλαιο;