Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022
10 °c
Chios

add 2Ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών έθεσε εκ νέου η Άγκυρα, αυτή τη φορά μέσω του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών προχώρησε μετά τον Τσαβούσογλου και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι «το καθεστώς των νησιών ήταν πάντοτε αμφιλεγόμενο».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο αεροπλάνο, επιστρέφοντας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «ευχήθηκε» να μην αναγκαστούν από την Ελλάδα να θέσουν θέμα αμφισβήτησης κυριαρχίας και σε ανώτατο επίπεδο.

«Δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε σιωπηλοί στις στρατιωτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κατά παράβαση των συμφωνιών στα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς.

add 1Στην πραγματικότητα, φέραμε αυτό το θέμα στην ημερήσια διάταξη του ΟΗΕ. Θα συνεχίσουμε να το κρατάμε στην ατζέντα και το επόμενο διάστημα. Ως προς αυτό, ο υπουργός μας τους προειδοποίησε ήδη. Ωστόσο, εάν η Ελλάδα συνεχίσει, φυσικά θα απευθύνουμε και προειδοποιήσεις στο υψηλότερο επίπεδο, αν χρειαστεί. Γιατί, όπως γνωρίζετε, το θέμα των νησιών ήταν πάντοτε αμφιλεγόμενο. Μπορεί να μας αναγκάσουν να θίξουμε αυτά τα διαφιλονικούμενα ζητήματα. Για το λόγο αυτό, ο υπουργός μου τους προειδοποίησε σε χαμηλό επίπεδο για να μην μας αναγκάσουν να ανοίξουμε αυτά τα θέματα προς συζήτηση. Και καλώς έγινε», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Ο θάνατος 19 ανθρώπων δεν χωνεύεται εύκολα»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό, σημειώνοντας ότι «ειδικά ο θάνατος 19 ανθρώπων από το κρύο στα ελληνικά σύνορα δεν είναι κάτι που χωνεύεται εύκολα». Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ελληνικά σύνορα κι όχι τα τουρκικά, όπου συνέβη η τραγωδία.

«Φυσικά, ούτως ή άλλως έχουμε ενημερώσει τους Ευρωπαίους. Φυσικά, έχουμε γνωστοποιήσει και τί κάνουμε εμείς με τους μετανάστες. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε από εδώ και στο εξής. Από την άλλη, υπάρχουν αρχηγοί κρατών στην Ευρώπη που λένε «έλα να τα πούμε». Θα συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε τηλεδιασκέψεις μαζί τους, ίσως αυτή την εβδομάδα ή την επόμενη», είπε, όπως μεταδίδει το sigmalive.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έθεσε για ακόμη μία φορά ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών, απειλώντας πως αν η Ελλάδα δεν αλλάξει στάση, τότε ανοίγει η συζήτηση για αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους.

add 3Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε χθες απαράδεκτες και απορριπτέες, όχι μόνο από την Ελλάδα, τις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του.

Ως προς αυτό -συνέχισε ο Ερντογάν όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ– ο υπουργός μας τούς προειδοποίησε. «Ωστόσο, εάν η Ελλάδα συνεχίσει αυτό το έργο, φυσικά, θα κάνουμε αυτήν την προειδοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο, ό,τι χρειαστεί».

Source: www.real.gr

Σχετικές Αναρτήσεις

Επόμενο Άρθρο

Απάντηση

Προτεινόμενα