Σε μία κίνηση που μπορεί να ανοίξει τον «Ασκό του Αιόλου» και να εκτροχιάσει τον διπλωματικό αγώνα που καταβάλλεται προς αποφυγή του πολέμου, η ρωσική κρατική Δούμα καλεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες τις αποσχισθείσες επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.
Το ψήφισμα έρχεται την ώρα που στο Διαδίκτυο κυκλοφρούν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, με πηγή ανάρτηση της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ» στο Telegram, ότι στο έδαφος της απισχισθείσας επαρχίας έλαβε χώρα θερμό επεισόδιο με τον ουκρανικό στρατό με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας πολιτοφύλακας από πυρά Ουκρανού ελεύθερου σκοπευτή. Η Μόσχα σταθερά προειδοποιεί εδώ και καιρό ότι θα απαντήσει εάν σκοτωθούν πολίτες της στην ανατολική Ουκρανία.
Η Δύση έσπευσε να καταδικάσει το σχετικό ψήφισμα της Δούμας, προειδοποιώντας ότι θα επέφερε το τέλος της ειρηνευτικής διαδικασίας του Μινσκ με απρόβλεπτες συνέπειες. Από πλευράς του το Κρεμλίνο δηλώνει ότι παραμένει προσηλωμένο στις συμφωνίες του Μινσκ, όμως είναι σαφές πως ο Πούτιν μόλις έχει βγάλει άλλο ένα διαπραγματευτικό χαρτί από… συρτάρι καθώς επιδιώκει να αποσπάσει παραχωρήσεις.
Τη στιγμή που η ρωσική ηγεσία δίνει «νεύμα» ότι προτίθεται να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις -αν και διατηρεί την απειλή της εισβολής στην Ουκρανία παρόλο που ορισμένες δυνάμεις ενδεχομένως απομακρύνονται από τα σύνορα- η ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο ρωσική Κάτω Βουλή «στέλνει» προς επικύρωση στον Ρώσο πρόεδρο ψήφισμα που μπορεί να οδηγήσει σε ανάφλεξη στο Ντονμπάς.
Με συντριπτική πλειοψηφία, οι βουλευτές ζητούν την αναγνώριση των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ ως «κυρίαρχες λαϊκές δημοκρατίες». Ανάλογη κίνηση συνεπάγεται αυτόματα ακύρωση της διαδικασίας του Μινσκ, ένα σύνολο συμφωνιών που συνήφθησαν μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας το 2015 με γαλλογερμανική μεσολάβηση, και εγγυώνται ότι οι επαρχίες θα παραμείνουν τμήμα της Ουκρανίας αλλά με «ειδικό καθεστώς» -επί του οποίου ερίζουν οι δύο πλευρές.
Η διαφωνία ως προς το βαθμό αυτονομίας των τοπικών κυβερνήσεων έναντι των αποφάσεων της εθνικής κυβέρνησης συντηρεί τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία που «μετρά» πλέον οκτώ χρόνια.
Οι δυτικές κυβερνήσεις, περιλαμβανομένων Γαλλίας, Γερμανίας και Ηνωμένων Πολιτειών, θέτουν τις συμφωνίες του Μινσκ ως πιθανή βάση συνομιλιών για την αποκλιμάκωση της τρέχουσας κρίσης με την περικύκλωση της Ουκρανίας από τεράστια ρωσική στρατιωτική δύναμη.
Και προειδοποιούν ότι οι συνολικές διπλωματικές προσπάθειες μπορεί να διαρραγούν εάν το Κρεμλίνο «υπογράψει» την αναγνώριση.
Στο ζήτημα αναφέρθηκε ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, τονίζοντας ότι θα συνιστούσε παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ και το τέλος της ειρηνευτικής διαδικασίας.
«Κάτι τέτοιο θα ήταν παραβίαση αυτών των συμφωνιών. Θα ήταν πολιτική καταστροφή» δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος, προσθέτοντας ότι «μόνο όταν όλες οι πλευρές τιμήσουν τις συμφωνίες μπορούμε να προχωρήσουμε».
Ανάλογη η προειδοποίηση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Εάν συμβεί αυτό, θα επρόκειτο για κατάφωρη παραβίαση του εδάφους και της κυριαρχίας της Ουκρανίας για άλλη μια φορά» σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες εν όψει του Συμβουλίου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.
Το ψήφισμα καταδικάστηκε άμεσα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η ΕΕ καταδικάζει σθεναρά την απόφαση της Ρωσικής Δούμας να απευθύνει έκκληση στον πρόεδρο Πούτιν να αναγνωρίσει τις μη ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιφέρειες του Ντόνετσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας ως ανεξάρτητες οντότητες. Αυτή η αναγνώριση θα αποτελούσε σαφή παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ» ανέφερε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, σε ανάρτησή του στο Twitter.