Ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου κ. Νότης Μηταράκης επισκέφθηκε το Πακιστάν και στο οποίο είχε συνάντηση εργασίας με τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού για θέματα μετανάστευσης κ. Μουχάμαντ Αγιούμπ Αφρίντι.
Στη συνάντηση αυτή συζήτησαν θέματα σχετικά με τη Διαχείριση των μεταναστευτικών πληθυσμών από το Πακιστάν πού βρίσκονται στην Ελλάδα καθώς και τρόπους ελέγχου της παράνομης διακίνησης. Στην επίσκεψή στο Ισλαμαμπάντ ο υπουργός Κ Μηταράκης έγινε δεκτός και από τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Ιμράν Καν.
Για τα αποτελέσματα της συνάντησης το Υπουργείο μετανάστευσης και ασύλου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
Συνάντηση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Πακιστανών Πολιτών στο Εξωτερικό και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του Πακιστάν
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης έγινε δεκτός από τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Imran Khan, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Πακιστάν.
Νωρίτερα, ο κ. Μηταράκης είχε συνομιλίες με τον Υπουργό Πακιστανών Πολιτών στο Εξωτερικό και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού κ. Muhammad Ayub Afridi. Οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τους τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας και Πακιστάν στους τομείς της νόμιμης μετανάστευσης, αλλά και της καταπολέμησης των παράνομων αφίξεων στην Ελλάδα.
Οι κκ. Μηταράκης και Afridi συμφώνησαν στην ανάγκη προώθησης νόμιμων οδών εύτακτης μετανάστευσης εις βάρος των δικτύων των λαθροδιακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ζωές ανθρώπων.
Συγκλίνοντας στις ανωτέρω επιδιώξεις, οι Υπουργοί Ελλάδας και Πακιστάν υπέγραψαν Κείμενο Διακήρυξης Προθέσεων για την θεσμοθέτηση τεχνικών συνομιλιών μεταξύ των δύο Υπουργείων, καθώς και για τη σύναψη ενός μνημονίου συνεργασίας κατά το προσεχές διάστημα, που θα καλύπτει, αφενός θέματα νόμιμης μετανάστευσης και αφετέρου ζητήματα διευκόλυνσης των επιστροφών των παρανόμων μεταναστών.
Ο κ. Μηταράκης κάλεσε τον κ. Afridi να επισκεφθεί κατά τους προσεχείς μήνες την Ελλάδα, προκειμένου να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους.
Οι δύο Υπουργοί παρουσίασαν τα αποτελέσματα των συνομιλιών τους στον Πακιστανό Πρωθυπουργό κ. Imran Khan, δεσμευόμενοι να αναζητήσουν αποτελεσματικές λύσεις στα ζητήματα της μετανάστευσης. Ο Πακιστανός Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ελληνική προσέγγιση, συγχαίροντας τα δύο Υπουργεία για τη βούληση ενίσχυσης της συνεργασίας σε θέματα νόμιμης και πάταξης της παράνομης μετανάστευσης.
Μετά το πέρας των συναντήσεων, ο κ. Μηταράκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
“Στόχος της Κυβέρνησης είναι η στήριξη της νόμιμης μετανάστευσης για κάλυψη αναγκών της ελληνικής οικονομίας, με παράλληλη καταπολέμηση των παράνομων αφίξεων και επιστροφή όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής. Προτάσσουμε στην νόμιμη μετανάστευση την εποχική εργασία έως 9 μήνες το χρόνο έναντι της μακροχρόνιας εγκατάστασης”
Η ανακοίνωση της κυβέρνησης του Πακιστάν :
Αντίστοιχα όμως ανακοίνωση εξέδωσε και η κυβέρνηση του Πακιστάν. Συγκρίνοντας τις δύο μεταξύ τους ανακοινώσεις γίνεται κατανοητό ότι σε αυτήν του υπουργείου μετανάστευσης και ασύλου δε συμπεριλαμβάνονται αρκετά και ιδιαίτερα σημαντικά που αναφέρονται στην ανακοίνωσή της κυβέρνησης του Πακιστάν.
Η παραχώρηση βίζας για 5 χρόνια και η οποία προφανώς θα γίνει και για όσους βρίσκονται χωρίς χαρτιά αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι η σημαντική ανάμεσα στις δύο ανακοινώσεις διαφορά .
Εάν λοιπόν ευσταθεί η ανακοίνωση της κυβέρνησης του Πακιστάν τότε «δε το λες και επιτυχία (!)» το γεγονός να πηγαίνεις για να εξασφαλίσεις τις επιστροφές που έχεις διακηρύξει και να γυρνάς με τη δέσμευση ότι θα χορηγήσεις 5ετή βίζα για όσους είναι εδώ αλλά και για όσους πρόκειται να έρθουν.