• Ιντα Είμαστε;
  • Επικοινωνία
Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022
10 °c
Chios
11 ° Κυ
14 ° Δε
14 ° Τρ
11 ° Τε
Inda News
  • Χίος
  • Β. Αιγαίο
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Άποψη
  • Επιστήμη
  • Ψυχαγωγία
  • Πολιτισμός
    • Λογοτεχνία
  • Video
No Result
View All Result
  • Χίος
  • Β. Αιγαίο
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Άποψη
  • Επιστήμη
  • Ψυχαγωγία
  • Πολιτισμός
    • Λογοτεχνία
  • Video
No Result
View All Result
Inda News

Προτάσεις – Παροτρύνσεις του Αντιπροέδρου της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γ. Αμέντα

29 Ιανουαρίου 2022
σε Χίος
0

Αρχική » Χίος » Προτάσεις – Παροτρύνσεις του Αντιπροέδρου της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γ. Αμέντα

add 2

Κυρίες και κύριοι διευθυντές και προϊστάμενοι των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες, με την ανάληψη των καθηκόντων μου ως αντιπρόεδρος της ενιαίας σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαιδεύσεις θα ήθελα έστω και μέσω αυτής της επιστολής να επικοινωνήσω μαζί σας και να σας εκφράσω την πρόθεση μου για στενή και συνεχή συνεργασία για το καλό των μαθητών των σχολείων μας. 

Γνωρίζουμε όλοι την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία μας και τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ολόκληρη η σχολική κοινότητα ειδικά κατά την διάρκεια της πανδημίας. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι κανείς άλλος δεν γνωρίζει καλύτερα τα προβλήματα από εσάς και πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό γνωρίζετε και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να βρεθούν λύσεις. Για τους λογούς αυτούς παρακαλώ όπως συζητήσετε με τους συναδέλφους σας εκπαιδευτικούς αλλά και με τα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και καταγράψετε τα προβλήματα των σχολείων σας και τις προτεινόμενες λύσεις. Στην συνέχεια, θα ήθελα να έχω τα συμπεράσματα, έτσι ώστε να μπορέσω να ενημερωθώ σχετικά και σε δεύτερο χρόνο να προγραμματίσουμε και μια συνάντηση εκ του σύνεγγυς έτσι ώστε να συζητήσουμε τα θέματα εκτενέστερα. Αντιλαμβάνομαι ότι παρόμοιες ενέργειες ίσως έχετε κάνει και στο παρελθόν. Δεν είναι στις προθέσεις μου να σας κουράσω παραπάνω αλλά στα πλαίσια της ενημέρωσης μου ζητώ την βοήθεια σας, γι’ αυτό και η απάντηση στο μήνυμά μου είναι προαιρετική. 

Στην διάθεση σας για όποια διευκρίνηση.

Με τα τιμής

Γεώργιος Ισιδώρου Αμέντας

Αντιπρόεδρος

Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

 

Η πρόταση του αντιπροέδρου προς την επιτροπή :

Το κλείσιμο των σχολείων λόγω των ακραίων καιρικών συνθήκων αποκάλυψε τις σοβαρές ελλείψεις και τα μεγάλα προβλήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζουν μαθητές και εκπαιδευτικοί λόγω της πανδημίας. Χωρίς καμία προσπάθεια πολιτικής εκμεταλλεύσεις ή στείρας αντιπαραθέσεις προτείνω:

  1. Την άμεση σύσκεψη των συναρμόδιων θεσμικών παραγόντων για την εξεύρεση λύσεων και κατάθεση προτάσεων προς το υπουργείο παιδείας υπό την αιγίδα του δήμου Χίου.
  2. Την αποδοχή των προτάσεων του Ιατρικού Συλλόγου Χίου και την αποστολή αυτών από την επιτροπή μας με την μορφή ψηφίσματος προς την Δημοτική Επιτροπή Παιδείας για δικές της ενέργειες.

 

Ακολουθεί το δελτίο τύπου του ιατρικού συλλόγου.

 

Α.Π. 80        ΧΙΟΣ 27.01.2022                                                                                                                    

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Με αφορμή την απόφαση για το παρατεταμένο κλείσιμο των σχολείων στο νησί μας και με τις εύλογες απορίες που έχουν προκαλέσει στην κοινή γνώμη τα πραγματικά αίτια και η χρησιμότητα αυτής της απόφασης, κρίνουμε σκόπιμο να καταθέσουμε ως Ιατρικός σύλλογος Χίου μερικές επιστημονικές αλήθειες για τη λειτουργία των σχολείων.

Συμφωνούμε όλοι, ότι για την αρτιότερη εκπαιδευτική διαδικασία και την καλύτερη ψυχοκινητική εξέλιξη των μαθητών, τα σχολεία θα πρέπει να παραμένουν ανοιχτά και το μάθημα να γίνεται «δια ζώσης». Το άνοιγμα των σχολείων μετά τις διακοπές των εορτών, συνδυάστηκε με αύξηση των κρουσμάτων στο μαθητικό πληθυσμό και συνέβαλε στην αύξηση της κινητικότητας του ιού στην κοινότητα. Οι σχολικές αίθουσες, ως κλειστοί χώροι, ιδιαίτερα όταν έχουν αυξημένο συγχρωτισμό, ευνοούν την μετάδοση των αερογενών μεταδιδόμενων ιογενών λοιμώξεων όπως της covid-19.

Για να λειτουργήσουν λοιπόν τα σχολεία μας (που είναι το πρώτο ζητούμενο) με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια (που είναι το δεύτερο ζητούμενο), θα πρέπει να βελτιώσουμε τις συνθήκες λειτουργίας τους, με βάση τα ισχύοντα επιστημονικά δεδομένα.

Α) Με το δεδομένο ότι μαθητές και εκπαιδευτικοί είναι υποχρεωμένοι να συμβιώνουν για πολλές ώρες σε ένα κλειστό περιβάλλον, μείωση του ιικού φορτίου ενός αερογενώς μεταδιδόμενου ιού όπως ο SARS-CoV2, στον αέρα μιας κλειστής αίθουσας επιτυγχάνεται με τα παρακάτω μέτρα:

-Με την σωστή χρήση καλών μασκών (ffp2/KN-95) που μειώνουν κατά πολύ τη μετάδοση. Μάλιστα για να είναι εφικτό το μέτρο, το κόστος θα πρέπει να το στηρίξει ο κρατικός προϋπολογισμός.

-Με την μείωση του συγχρωτισμού στις αίθουσες μέσω της μείωσης του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα.

add 7-Με την βελτίωση της ποιότητας του αέρα που υπάρχει στον κλειστό χώρο των αιθουσών. Με δεδομένο ότι είναι δύσκολο να κρατήσεις τα παράθυρα ανοιχτά με τις τωρινές πολύ χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος, θα πρέπει να επενδύσουμε άμεσα σε συσκευές που καθαρίζουν τον αέρα. Υπάρχουν συσκευές που μπορούν να καθαρίσουν και μειώσουν κατά πολύ τη συγκέντρωση του ιού στον αέρα ενός κλειστού χώρου και μάλιστα με μικρό σχετικά κόστος. Η χρήση των συσκευών καθαρισμού του αέρα που προκρίνεται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) εφαρμόζεται ήδη σε αρκετές υγειονομικές και σχολικές μονάδες της χώρας μας. 

Β) Η αύξηση της ευαισθησίας των test που γίνονται προληπτικά στον μαθητικό πληθυσμό και τους εκπαιδευτικούς, αποτελεί μέτρο κομβικής σημασίας για τον περιορισμό των κρουσμάτων. 

Η πολιτεία στην πορεία της πανδημίας, απαντώντας θετικά στο αίτημα της επιστημονικής κοινότητας, αύξησε κατά πολύ τον αριθμό των παρεχόμενων self test.

Δυστυχώς όμως αυτά, είτε γιατί δεν γίνονται σωστά, είτε γιατί δεν γίνονται καθόλου από κάποιους, δεν ανιχνεύουν το σύνολο των θετικών κρουσμάτων που θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν. 

add 7Η βελτίωση της ευαισθησίας και της αξιοπιστίας του screening του μαθητικού και εκπαιδευτικού πληθυσμού θα μπορούσε να επιτευχθεί με rapid test που θα διενεργούσαν σχολικοί νοσηλευτές στις εγκαταστάσεις των σχολείων. Η ενίσχυση και η επέκταση του θεσμού του σχολικού νοσηλευτή, πολύτιμου και για τα άλλα προβλήματα που αφορούν στην πανδημία, αποτελεί ζητούμενο και προκρίνεται από την ιατρική κοινότητα και φυσικά και από τον Ι.Σ.Χ.

Γ) Η αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς εκτός από την μείωση των κρουσμάτων στο σχολικό περιβάλλον θα συμβάλει και στον περιορισμό της κυκλοφορίας του ιού στην κοινότητα. Είναι χρέος της πολιτείας και των επιστημονικών φορέων η πειστική απάντηση στους φόβους και στους περιρρέοντες μύθους που κρατάνε ακόμη και σήμερα αρκετούς συμπολίτες μας ανεμβολίαστους, καθιστώντας τους έτσι επιρρεπείς στη βαριά νόσηση και στις μακροχρόνιες επιπλοκές από την covid-19.

Τα βήματα που απαιτούνται για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας επιβάλλουν, πέρα από την ατομική ευθύνη του καθενός μας, την επένδυση της πολιτείας σε μέτρα που θα δημιουργήσουν ένα ασφαλέστερο σχολικό περιβάλλον.  Πρέπει όλοι μας να αναλογιστούμε, ότι το κόστος των μέτρων αυτών είναι μικρό μπροστά στο συνολικότερο οικονομικό κόστος που πληρώνουμε ως χώρα με την παράταση της πανδημίας, και κυρίως μπροστά στο κόστος των ανθρώπινων ζωών που καθημερινά χάνονται.

Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Χίου

 

Με τα τιμής

Γεώργιος Ισιδώρου Αμέντας

Αντιπρόεδρος

Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Μέλος ΣυμμαΧίας Αξιών

 

Ετικέτες: Αμέντας ΓιώργοςΕνιαία Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Προηγούμενο Άρθρο

” Παγώνει” το πρόγραμμα ” Αντώνης Τρίτσης”;

Επόμενο Άρθρο

Εκατό χρόνια από το 1922: Πρόσφυγες, οι αιώνιοι «απόβλητοι»…

Σχετικές Αναρτήσεις

Τιμή και Σεβασμός στους Ναυτικούς μας (Του Αριστείδη Ζαννίκου)
Χίος

Τιμή και Σεβασμός στους Ναυτικούς μας (Του Αριστείδη Ζαννίκου)

Χωρίς την παραμικρή αναφορά σε Μηταράκη και Υπερδομές η Συνέντευξη του Αναπληρωτή Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γ. Βασιλειάδη και του βουλευτή Α. Μιχαηλίδη.
Χίος

Χωρίς την παραμικρή αναφορά σε Μηταράκη και Υπερδομές η Συνέντευξη του Αναπληρωτή Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γ. Βασιλειάδη και του βουλευτή Α. Μιχαηλίδη.

Γιορτή Γυμναστικής στο Κλειστό Γυμναστήριο Χίου
Χίος

Γιορτή Γυμναστικής στο Κλειστό Γυμναστήριο Χίου

Η Κυβέρνηση επιμένει να αφήνει το νοσοκομείο υποστελεχωμένο.
Χίος

Πρόγραμμα επίσκεψης Αναπλ. Γραμ. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σ. Γιώργου Βασιλειάδη στη ΧΙΟ Τρίτη 28-06- 2022

Επόμενο Άρθρο
Εκατό χρόνια από το 1922: Πρόσφυγες, οι αιώνιοι «απόβλητοι»…

Εκατό χρόνια από το 1922: Πρόσφυγες, οι αιώνιοι «απόβλητοι»...

Χαιρετισμός του Προέδρου της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου της Χίου

Χαιρετισμός του Προέδρου της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου της Χίου

Απάντηση Ακύρωση απάντησης

Προτεινόμενα

Τιμή και Σεβασμός στους Ναυτικούς μας (Του Αριστείδη Ζαννίκου)

Τιμή και Σεβασμός στους Ναυτικούς μας (Του Αριστείδη Ζαννίκου)

Δημοφιλή Νέα

  • Δημοτικό Συμβούλιο Χίου: Δελφινάριο δίχως τέλος

    Δημοτικό Συμβούλιο Χίου: Δελφινάριο δίχως τέλος

    0 κοινοποιήσεις
    Κοινοποίηση 0 Tweet 0
  • Ανδρέας Παπανδρέου: Το μεταρρυθμιστικό του έργο και ποιοι τον πολεμούν 24 χρόνια μετά τον θάνατό του ( γράφει ο Δήμος Καρασούλης)

    325 κοινοποιήσεις
    Κοινοποίηση 325 Tweet 0
  • Χωρίς την παραμικρή αναφορά σε Μηταράκη και Υπερδομές η Συνέντευξη του Αναπληρωτή Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γ. Βασιλειάδη και του βουλευτή Α. Μιχαηλίδη.

    0 κοινοποιήσεις
    Κοινοποίηση 0 Tweet 0
  • ΣυμμαΧία Αξιών «Η κατρακύλα τους δεν έχει όρια! Πλήρης ευτελισμός του θεσμού του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και του Δημάρχου.

    0 κοινοποιήσεις
    Κοινοποίηση 0 Tweet 0
  • Χίος Μπροστά : «Δήμαρχος (Ν)τράπερ»

    0 κοινοποιήσεις
    Κοινοποίηση 0 Tweet 0
Inda News

Inda News

Ενημέρωση Με Άποψη

NeuroSynthesis ΕE

Ελευθερίου Βενιζέλου 86
82132, Χίος
Ελλάδα

Επικοινωνία

P. (0030) 22710 81989
F. (0030) 22710 81989
Email: info@indanews.gr

Κορωνοϊός: 11124 κρούσματα σήμερα. 46 η Χίος

Κορωνοϊός: 11124 κρούσματα σήμερα. 46 η Χίος

Τα νέα κρούσματα σήμερα Κυριακή 30 Ιανουαρίου ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με την ενημέρωση, κατά το...

Περισσότερα
  • Χίος
  • Β. Αιγαίο
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Άποψη
  • Επιστήμη
  • Ψυχαγωγία
  • Πολιτισμός
    • Λογοτεχνία
  • Video

Μέλος Του

melos media

Ετικέτες

Παντελής Μπουγδάνος Χίος Μπροστά ΄Προσφυγικό ΕΕ Κυριάκος Μητσοτάκης Χίος Σάμος Ανδρέας Μιχαηλίδης ΗΠΑ ΣΥΡΙΖΑ Νότης Μηταράκης νέα κρούσματα Τουρκία Δήμος Χίου Μεταναστευτικό Λέσβος “Κορονοϊός” Προσφυγικό κορωνοϊός
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

© 2020 Neurosynthesis.

No Result
View All Result
  • Χίος
  • Β. Αιγαίο
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Άποψη
  • Επιστήμη
  • Ψυχαγωγία
  • Πολιτισμός
    • Λογοτεχνία
  • Video

© 2020 Neurosynthesis.

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας χρήστη. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, μπορείτε όμως να διαγραφείτε ανά πάσα στιγμή. Ρυθμίσεις CookiesΑΠΟΔΟΧΗ
Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Απορρήτου Ιστότοπου

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας χρήστη. Από αυτά, τα απολύτως απαραίτητα cookies αποθηκεύονται στον φυλλομετρητή σας και είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ιστότοπου. Χρησιμοποιούμε επίσης cookies τρίτων τα οποία αποθηκεύονται μόνο μετά τη συναίνεσή σας και χρησιμοποιούνται για την ανάλυση της συμπεριφοράς σας στη χρήση του ιστότοπου. Για τη χρήση ή μη των cookies τρίτων μπορείτε να αλλάξετε την επιλογή σας οποιαδήποτε στιγμή.
Necessary
Always Enabled
Τα απολύτως απαραίτητα cookies χρησιμοποιούνται για τη διασφάλιση και εύρυθμη λειτουργία του ιστότοπου.
Non-necessary
Χρησιμοποιούμε cookies τρίτων για την ανάλυση της επισκεψιμότητας και της χρήσης του ιστότοπου. Χρησιμοποιούμε επίσης cookies για την προβολή διαφημίσεων και υπηρεσιών τρίτων (youtube).
SAVE & ACCEPT