Υπάρχουν (πάλι) αντιδράσεις για την κατασκευή ή επέκταση δομών υποδοχής και εγκλωβισμού αιτούντων άσυλο στα σύνορα της χώρας.
Οι αντιδράσεις αφορούν την πιθανότητα εγκλωβισμού μεγάλου αριθμού αλλοδαπών και την πιθανότητα επανάληψης όσων έζησαν τα νησιά από το 2016 και έπειτα. Οι δομές που κατασκευάζονται ή έχουν ήδη κατασκευαστεί (σε Σάμο, Κω και Λέρο) έχουν λιγότερη δυναμικότητα από όση είχε προγραμματιστεί αρχικά από την κυβέρνηση της ΝΔ. Στη συζήτηση που αφορούσε τα νησιά του Αν. Αιγαίου επί ΣΥΡΙΖΑ, έχει προστεθεί πλέον και ο Έβρος.
Αυτό που ακόμα μια φορά δεν συζητείται είναι η διαδικασία που ακολουθείται στα σύνορα. Αυτή η διαδικασία είναι πολιτική επιλογή της κάθε κυβέρνησης. Η διαδικασία δημιουργεί την ανάγκη για δομές.
Με το άρθρο 60 του νόμου 4375/2016 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όρισε τη διαδικασία ασύλου στα σύνορα ώστε να εφαρμοστεί η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Δεν κατάφερε να φτιάξει τις δομές που ήθελε (για τις οποίες πίεζε η ΕΕ) ούτε να εφαρμόσει την (πρακτικά αδύνατη) fast track διαδικασία ασύλου που νομοθέτησε. Γι αυτό αξιοποιήθηκε έτερη διάταξη που αφορά τη δυνατότητα που περιορισμού της ελεύθερης κυκλοφορίας των αιτούντων άσυλο. Ο γνωστός “γεωγραφικός περιορισμός”. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό και έχει σημασία για ότι ακολούθησε.
Η Νέα Δημοκρατία είχε υπερψηφίσει το άρθρο 60 του νόμου 4375/2016. Στο δικό της νόμο, 4636/2019, έκανε μικρές αλλαγές ακολουθώντας τον 4375. Ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε, καταψήφισε ένα άρθρο που έμοιαζε πολύ με το δικό του. Η ΝΔ δεν έχει θέσει στη συζήτηση αυτήν την ανακολουθία του ΣΥΡΙΖΑ.



Σήμερα, η δυναμικότητα των δομών στα νησιά ξεπερνά τις 15.000 θέσεις. Η δομή του Καρά Τεπέ (με δυναμικότητα 8.000 θέσεων) είναι από τη φύση της προσωρινή και θα πρέπει να υπάρξει κάτι πιο μόνιμο ώστε να μην υπάρχουν σκηνές. Πάλι όμως οι αριθμοί δεν βγαίνουν, εφόσον συνεχιστεί η ίδια πολιτική σιωπηρής αποσυμφόρησης. Φαίνεται όμως πως η αποσυμφόρηση της ΝΔ ήταν τέχνασμα για να πειστούν οι νησιώτες πως τα πράγματα άλλαξαν και να στηρίξουν την κατασκευή των νέων δομών. Δεν πείστηκαν. Όμως τα επιχειρήματα των κατοίκων των συνόρων και των εκπροσώπων τους δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Με εξαίρεση αυτών της Χίου υπάρχει πολύ συζήτηση για τη χωροθέτηση και το μέγεθος των δομών και λιγότερη για τη διαδικασία που θα ακολουθείται.

Δεν υπάρχει, μάλιστα, κανένας λόγος να εφαρμόζεται σήμερα στα σύνορα μια διάταξη που αφορά περίοδο μαζικών αφίξεων. Τόσο απλά…