• Ιντα Είμαστε;
  • Επικοινωνία
Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022
10 °c
Chios
11 ° Κυ
14 ° Δε
14 ° Τρ
11 ° Τε
Inda News
  • Χίος
  • Β. Αιγαίο
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Άποψη
  • Επιστήμη
  • Ψυχαγωγία
  • Πολιτισμός
    • Λογοτεχνία
  • Video
No Result
View All Result
  • Χίος
  • Β. Αιγαίο
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Άποψη
  • Επιστήμη
  • Ψυχαγωγία
  • Πολιτισμός
    • Λογοτεχνία
  • Video
No Result
View All Result
Inda News

e-ΕΦΚΑ: Εντός δύο μηνών, η έκδοση σύνταξης από πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους

17 Ιανουαρίου 2022
σε Ελλάδα
0

Αρχική » Ελλάδα » e-ΕΦΚΑ: Εντός δύο μηνών, η έκδοση σύνταξης από πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους

Από τις 15 Νοεμβρίου, οι ασφαλισμένοι, που επιθυμούν να υποβάλουν αίτημα συνταξιοδότησης προς τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), μπορούν να αξιοποιήσουν τους 333 λογιστές και δικηγόρους, που, έπειτα από εκπαίδευση και εξετάσεις, κατάφεραν και πιστοποιήθηκαν για την έκδοση των συντάξεων.

add 2 Όπως αναφέρει ο e-ΕΦΚΑ, «πρόκειται στην πλειονότητά τους για έμπειρους και πλήρως καταρτισμένους επαγγελματίες, που, έπειτα από μια εξαιρετικά αυξημένης δυσκολίας εξέταση από τις υπηρεσίες του Οργανισμού, κατάφεραν να πιστοποιηθούν και να ενταχθούν στη διαδικασία απονομής» και επισημαίνει:

«Μάλιστα, η ανάθεση σε πιστοποιημένο λογιστή και δικηγόρο κρίνεται ως η πλέον συμφέρουσα για τον ασφαλισμένο, καθώς η σύνταξη εκδίδεται εντός δύο μηνών από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος, ενώ ο μέσος χρόνος έκδοσης μιας σύνταξης από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ σήμερα κυμαίνεται στους 6-8 μήνες.

Το εν λόγω μέτρο εντάσσεται σε μια συνολική δέσμη μέτρων που το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ υλοποιούν τους τελευταίους μήνες, με στόχο την οριστική εξάλειψη του στοκ των εκκρεμών συντάξεων.

add 6 Με βάση τα τελευταία στοιχεία από την έκθεση “ΑΤΛΑΣ”, οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις ανέρχονται σε 83.000 τον μήνα Νοέμβριο, μειωμένες κατά 50.000 σε σχέση με 12 μήνες πριν. Παράλληλα, οι ρυθμοί απονομής νέων συντάξεων αυξήθηκαν κατά 82% σε σχέση με το 2019, ενώ συνολικά για το 2021 ο Οργανισμός κατέγραψε ρεκόρ έκδοσης νέων συντάξεων, φθάνοντας στις 225.000. Με τη συμβολή των πιστοποιημένων αναμένεται η πλήρης εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων, μέχρι τον προσεχή Ιούνιο.

Οι πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι ανέρχονται σήμερα σε 333 και αναμένεται να αυξηθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς επίκειται η έναρξη του 3ου κύκλου επιμόρφωσης. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, αναμένεται και το άνοιγμα της πλατφόρμας για την υποβολή και νέων αιτήσεων από λογιστές και δικηγόρους που δεν έκαναν αίτηση για συμμετοχή στους τρεις πρώτους κύκλους πιστοποίησης».

Μέσα από επτά χρήσιμες ερωτοαπαντήσεις, ο e-ΕΦΚΑ παρέχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πώς μπορεί ένας ασφαλισμένος να αξιοποιήσει τους πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους, ποιος επωμίζεται το κόστος και αν αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων.

add 5 1) Για ποιες κατηγορίες συντάξεων είναι δυνατή η επιλογή πιστοποιημένων επαγγελματιών;

Σε πρώτη φάση, αφορά σε νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβάλλουν οι ασφαλισμένοι που προέρχονται από τα τέως Ταμεία ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 75% του συνόλου των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβάλλονται κάθε μήνα.

Επί του παρόντος, δεν αφορά σε υποθέσεις διαδοχικής ασφάλισης, παράλληλης ασφάλισης, προαιρετικής ασφάλισης, καθώς και διαμονής στο εξωτερικό ή και περιπτώσεις ασφάλισης σε φορέα του εξωτερικού. Οι κατηγορίες αυτές συντάξεων αναμένεται να ενεργοποιηθούν εντός του 2022.

Εντός του 2022, οι πιστοποιημένοι πρόκειται να αναλάβουν και επικουρικές συντάξεις.

add 8 2) Πώς γίνεται η επιλογή των πιστοποιημένων επαγγελματιών;

Όποιος επιθυμεί να καταθέσει αίτημα συνταξιοδότησης, πρέπει να το υποβάλει αποκλειστικά ηλεκτρονικά, θα μπει στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), στην επιλογή: Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποβολής Αίτησης Συνταξιοδότησης (https://www.efka.gov.gr/el/syntaxioychoi/aitisi). Εφόσον ανήκει στις προαναφερόμενες κατηγορίες συνταξιούχων με ένα τέως Ταμείο (τ. ΙΚΑ, τ. ΟΓΑ ή τ. ΟΑΕΕ), ενεργοποιείται η δυνατότητα επιλογής πιστοποιημένου λογιστή και δικηγόρου.

Από τη λίστα των πιστοποιημένων επαγγελματιών, που εμφανίζεται, ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει όποιον επιθυμεί, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του, υπό την προϋπόθεση ότι ο εν λόγω επαγγελματίας μπορεί να είναι διαθέσιμος, δηλαδή να μην έχει ξεπεράσει το ανώτατο όριο υποθέσεων που αναλαμβάνει μέσα στον μήνα και ανέρχονται σε πέντε.

Μόλις κάνει την επιλογή του, ορίζει και την ημερομηνία και την ώρα, για να κλείσει ραντεβού με τον πιστοποιημένο επαγγελματία.

Στη συνέχεια, μόλις επικυρωθεί το ραντεβού, θα λάβει e-mail ότι η υπόθεσή του έχει ανατεθεί στον πιστοποιημένο επαγγελματία της επιλογής του και ότι ισχύει το ραντεβού που έχει επιλέξει κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης.

add 2 3) Ποια διαδικασία ακολουθείται, μετά την επιλογή του πιστοποιημένου επαγγελματία;

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο πιστοποιημένος επαγγελματίας συντάσσει το σχέδιο απόφασης συνταξιοδότησης.

Κατά την περίπτωση που μέσα σε έναν μήνα δεν επικυρωθεί από τον ΕΦΚΑ, τότε η σύνταξη θα πληρωθεί με βάση το σχέδιο της απόφασης που έχει υποβάλει ο πιστοποιημένος.

Ήδη έχουν κατατεθεί πάνω από 350 σχέδια αποφάσεων συνταξιοδότησης μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες και οι πρώτες συντάξεις αναμένεται να έχουν εκδοθεί, μέχρι το τέλος του μήνα.

4) Πώς ενημερώνομαι για την πορεία της συνταξιοδοτικής μου υπόθεσης;

Η ενημέρωση του ασφαλισμένου από τον πιστοποιημένο είναι άμεση σε κάθε φάση της διεκπεραίωσης. Ωστόσο και εντός του συστήματος εμφανίζεται ότι έχει υποβληθεί ένα σχέδιο απόφασης από τον πιστοποιημένο επαγγελματία, ο οποίος, αφού διαβιβάσει το σχέδιο της απόφασης, αναμένει τον έλεγχο από τον ΕΦΚΑ, που πρέπει να γίνει εντός συγκεκριμένης χρονικής προθεσμίας, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τον μήνα.

add 1 5) Υπάρχει το ενδεχόμενο η συνταξιοδοτική απόφαση που θα εκδοθεί από τον πιστοποιημένο επαγγελματία να μην είναι ορθή;

Ο πιστοποιημένος επαγγελματίας ευθύνεται ατομικά για τις αμέλειες ή παραλείψεις που μπορεί να υπάρξουν, βάσει του νομοθετικού πλαισίου που έχει οριστεί για την πιστοποίηση. Συγκεκριμένα, αν στο μέλλον, ύστερα από έλεγχο, αποδειχθεί λανθασμένη η απόφαση ή με δόλο, ο πιστοποιημένος θα έχει πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Παράλληλα, πραγματοποιούνται κάθε μήνα δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, για να διαπιστωθεί, αν οι συντάξεις εκδίδονται με ορθό τρόπο.

Τόσο η εκπαίδευση όσο και οι εξετάσεις για την πιστοποίηση των επαγγελματιών κατά τους δύο κύκλους εκπαίδευσης και πιστοποίησης ήταν αυξημένης δυσκολίας, όπως αποδεικνύεται και από τον τελικό αριθμό των επιτυχόντων. Αυτό έγινε, προκειμένου να διασφαλιστεί στον μέγιστο βαθμό ότι οι πιστοποιημένοι θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις τους εγχειρήματος, καθώς η απονομή συντάξεων είναι μια σύνθετη διαδικασία που απαιτεί υψηλές ικανότητες και γνώσεις. Με αυτόν τον τρόπο, το σύστημα απονομής ενισχύεται με την εμπλοκή των καλύτερων λογιστών και δικηγόρων.

6) Σε add 7πόσο χρονικό διάστημα απονέμεται τελικά η σύνταξη από τους πιστοποιημένους επαγγελματίες; Παίρνει λιγότερο χρόνο;

Ο πιστοποιημένος επαγγελματίας έχει τη δυνατότητα να διεκπεραιώσει μια συνταξιοδοτική υπόθεση σε μόλις δύο μήνες. Ο μέσος χρόνος έκδοσης μιας σύνταξης από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ σήμερα κυμαίνεται από 6 έως 8 μήνες.

7) Πληρώνω κάποιο ποσό για τις υπηρεσίες των πιστοποιημένων επαγγελματιών;

Η έκδοση σύνταξης από πιστοποιημένους επαγγελματίες του ΕΦΚΑ είναι δωρεάν για τους ασφαλισμένους που επιθυμούν να υποβάλουν αίτημα συνταξιοδότησης. Οι πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι πληρώνονται απευθείας από τον ΕΦΚΑ με το ποσό των 250 ευρώ ανά συνταξιοδοτικό φάκελο.

Ετικέτες: e-ΕΦΚΑΧίος
Προηγούμενο Άρθρο

«Υπερδομή» : Τι δε λέει στην ανοικτή επιστολή του ο Δήμαρχος.

Επόμενο Άρθρο

Συλλόγος Δασκάλων και Νηπ/γών Χίου : «πού ‘ντο πού ‘ντο το δαχτυλίδι»

Σχετικές Αναρτήσεις

Stop στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου λόγω προϋπολογισμού
Ελλάδα

Stop στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου λόγω προϋπολογισμού

Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος -Ξεκάθαρο μήνυμα Μπέρμποκ στην Άγκυρα
Ελλάδα

Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος -Ξεκάθαρο μήνυμα Μπέρμποκ στην Άγκυρα

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την καταγγελία Ν. Ανδρουλάκη
Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την καταγγελία Ν. Ανδρουλάκη

Τουρκικό κρεσέντο
Ελλάδα

Τουρκικό κρεσέντο

Επόμενο Άρθρο
Συλλόγος Δασκάλων και Νηπ/γών Χίου : «πού ‘ντο πού ‘ντο το δαχτυλίδι»

Συλλόγος Δασκάλων και Νηπ/γών Χίου : «πού ‘ντο πού ‘ντο το δαχτυλίδι»

Τελικό Διαζύγιο της τοπικής Τεχνικής Εταιρείας με την επιχειρούμενη κατασκευή της ΥπερΔομής.

Τελικό Διαζύγιο της τοπικής Τεχνικής Εταιρείας με την επιχειρούμενη κατασκευή της ΥπερΔομής.

Απάντηση Ακύρωση απάντησης

Προτεινόμενα

Καρφάς: Αυτά τα σκουπίδια ποιος θα τα πάρει;

Καρφάς: Αυτά τα σκουπίδια ποιος θα τα πάρει;

ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ & ΤΟ ΝΙΚΟ! (του Λευτέρη Κρητικού, Γραμματέα Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Κεφαλλονιάς)

ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ & ΤΟ ΝΙΚΟ! (του Λευτέρη Κρητικού, Γραμματέα Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Κεφαλλονιάς)

Δημοφιλή Νέα

  • “Άρχισαν τα Όργανα” … Ανακοινώθηκε η Υποψηφιότητα του Γιάννη Μαλαφή  για το Δήμο της Χίου

    “Άρχισαν τα Όργανα” … Ανακοινώθηκε η Υποψηφιότητα του Γιάννη Μαλαφή για το Δήμο της Χίου

    0 κοινοποιήσεις
    Κοινοποίηση 0 Tweet 0
  • Έκτακτο: Φωτιά στα Καρδάμυλα!

    0 κοινοποιήσεις
    Κοινοποίηση 0 Tweet 0
  • Αντί για Βρεφονηπιακό σταθμό… σκουπιδότοπος της Σάμου η Βέσσα.

    0 κοινοποιήσεις
    Κοινοποίηση 0 Tweet 0
  • ΠΑΣΟΚ Χίου: Αποστομωτική απάντηση σε ΔΕΕΠ Χίου

    0 κοινοποιήσεις
    Κοινοποίηση 0 Tweet 0
  • ΠΑΣΟΚ Ν.Ε. Χίου: “Παράλογο και εξόχως υποκριτικό να αναγάγουν κάποιοι σε επικές επιτυχίες έργα που θα έπρεπε να είχαν τελειώσει “χτες” για το νησί μας”

    0 κοινοποιήσεις
    Κοινοποίηση 0 Tweet 0
Inda News

Inda News

Ενημέρωση Με Άποψη

NeuroSynthesis ΕE

Ελευθερίου Βενιζέλου 86
82132, Χίος
Ελλάδα

Επικοινωνία

P. (0030) 22710 81989
F. (0030) 22710 81989
Email: info@indanews.gr

Κορωνοϊός: 11124 κρούσματα σήμερα. 46 η Χίος

Κορωνοϊός: 11124 κρούσματα σήμερα. 46 η Χίος

Τα νέα κρούσματα σήμερα Κυριακή 30 Ιανουαρίου ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με την ενημέρωση, κατά το...

Περισσότερα
  • Χίος
  • Β. Αιγαίο
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Άποψη
  • Επιστήμη
  • Ψυχαγωγία
  • Πολιτισμός
    • Λογοτεχνία
  • Video

Μέλος Του

melos media

Ετικέτες

Παντελής Μπουγδάνος Χίος Μπροστά ΄Προσφυγικό ΕΕ Κυριάκος Μητσοτάκης Χίος Σάμος Ανδρέας Μιχαηλίδης ΗΠΑ ΣΥΡΙΖΑ Νότης Μηταράκης νέα κρούσματα Τουρκία Δήμος Χίου Μεταναστευτικό Λέσβος “Κορονοϊός” Προσφυγικό κορωνοϊός
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

© 2020 Neurosynthesis.

No Result
View All Result
  • Χίος
  • Β. Αιγαίο
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Άποψη
  • Επιστήμη
  • Ψυχαγωγία
  • Πολιτισμός
    • Λογοτεχνία
  • Video

© 2020 Neurosynthesis.

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας χρήστη. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, μπορείτε όμως να διαγραφείτε ανά πάσα στιγμή. Ρυθμίσεις CookiesΑΠΟΔΟΧΗ
Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Απορρήτου Ιστότοπου

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας χρήστη. Από αυτά, τα απολύτως απαραίτητα cookies αποθηκεύονται στον φυλλομετρητή σας και είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ιστότοπου. Χρησιμοποιούμε επίσης cookies τρίτων τα οποία αποθηκεύονται μόνο μετά τη συναίνεσή σας και χρησιμοποιούνται για την ανάλυση της συμπεριφοράς σας στη χρήση του ιστότοπου. Για τη χρήση ή μη των cookies τρίτων μπορείτε να αλλάξετε την επιλογή σας οποιαδήποτε στιγμή.
Necessary
Always Enabled
Τα απολύτως απαραίτητα cookies χρησιμοποιούνται για τη διασφάλιση και εύρυθμη λειτουργία του ιστότοπου.
Non-necessary
Χρησιμοποιούμε cookies τρίτων για την ανάλυση της επισκεψιμότητας και της χρήσης του ιστότοπου. Χρησιμοποιούμε επίσης cookies για την προβολή διαφημίσεων και υπηρεσιών τρίτων (youtube).
SAVE & ACCEPT