Για μία ακόμα φορά ο Δήμαρχος Χίου κ Σταμάτης Κάρμαντζης με επιστολή του δίνει στη δημοσιότητα της θέσης του σχετικά με το προσφυγικό μεταναστευτικό ζήτημα και ειδικότερα για την δημιουργία νέου κατακλυσμού στο Νησί.
Ο Δήμαρχος συνεχίζει να επικεντρώνεται στο «χώρο» στον οποίο πρέπει να φτιαχτεί αυτός ο καταυλισμός και να μην τοποθετείται επί της ουσίας για το τι είδους καταυλισμός θα είναι αυτός και ποιος θα είναι ο ρόλος ο οποίος θα έχει.
Στην επιστολή του παρουσιάζει μικρό ιστορικό και τις θέσεις που κατά καιρούς έχει εκφράσει, παραγνωρίζει, όμως, ότι από τότε μέχρι σήμερα έχουν προκύψει νέα δεδομένα και τα οποία έχουν μεταβάλλει τις συνθήκες και το περιβάλλον του ζητήματος.
Μερικά από τα νέα δεδομένα είναι:
- Ο με νομοθεσία πλέον (Απρίλιος 2020) διαχωρισμός των χαρακτηριστικών των καταυλισμών ανάμεσα στην υπόλοιπη χώρα και τα 5 Νησιά του Αιγαίου. Για τα νησιά (Λέσβο – Χίο – Σάμο – Κώ και Λέρο) και μόνο σε αυτά, προβλέπεται η κατασκευή των ΚΕΔΝ, και τα οποία είναι καταυλισμοί πολλαπλού ρόλου, μέσα στα οποία, μεταξύ των άλλων, θα λειτουργούν και «ΠΟΡΚΕΚΑ» δηλαδή φυλακές.
- Το υπό εξέλιξη ευρωπαϊκό σύμφωνο και στο οποίο σύμφωνα με τα όσα μέχρι σήμερα έχουν αποκαλυφθεί, θεσμοθετεί καταυλισμούς στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χαρακτήρα «γκρίζας ζώνης».
- Η σημαντική μείωση των ροών.
- Η σημαντική αποσυμφόρηση των Νησιών.
- Η τελεσίδικη πλέον άρνηση της Τουρκιάς να δεχτεί επιστροφές σε όσους δε δικαιούται άσυλο.
- Η κατάρρευση πλέον της ισχύς της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας και η οποία μέχρι σήμερα ήταν το επιχείρημα ύπαρξης ΠΡΟΚΕΚΑ στα νησιά.
Αυτά τα νέα δεδομένα ο Δήμαρχος της Χίου δεν τα ενσωματώνει μέσα στην επιστολή του και παραμένει σταθερά καθηλωμένος στο επαναλαμβανόμενο μοτίβο της εξεύρεσης «χώρου».
Προσπαθεί ο Δήμαρχος της Χίου να απεμπλακεί από το ζήτημα και να περάσει στην κοινή γνώμη ότι έχει κάνει με συνέπεια και στο ακέραιο μέχρι σήμερα, την υποχρέωση του. Η τακτική του αυτή, τον στέλνει πάνω στον Υπουργό κ. Νότη Μηταράκη, ο οποίος το μόνο που αναγνωρίζει μέχρι τώρα ως δικαίωμα στην τοπική κοινωνία, είναι η επιλογή του χώρου. Χώρο επί του οποίου όμως θα εγκαταστήσει, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αποφάσεις του, ΚΕΔΝ δηλαδή ΠΡΟΚΕΚΑ δηλαδή χώρο εφαρμογής των επιδιώξεων του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση.
Κάθε πολιτικός έχει την υποχρέωση, αφού βέβαια λάβει υπ όψη του όλα τα δεδομένα, παλιά και νέα, να απάντα κάθε φορά στο πραγματικό ερώτημα και δίλημμα. Στην προκειμένη περίπτωση αυτό είναι εάν θα επιτρέψει η τοπική κοινωνία να φτιαχτεί στο νησί ΚΕΔΝ – ΠΡΟΚΕΚΑ, που θα εξυπηρετεί τους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς και όχι τελικά ποιος είναι ο χώρος στον οποίο θα φτιαχτεί αυτό.
Όπως και να έχει, σήμερα, η δυναμική της κοινωνίας φαίνεται ότι είναι ικανή να αποτρέψει τους κυβερνητικούς και ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς και αυτό που δε φαίνεται από την επιστολή είναι, εάν ο δήμαρχος υποστηρίζει ή όχι αυτή τη δυναμική ;
Αυτό που από την επιστολή δεν φαίνεται είναι εάν ο Δήμαρχος λέει ΝΑΙ ή ΟΧΙ στη δημιουργία ΚΕΔΝ, στη δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ;
Η ανοικτή επιστολή του Δημάρχου :
Και να πάλι το γνωστό θέμα του μεταναστευτικού και της δομής στο Θόλος.
Βούτυρο στο ψωμί όσων θέλουν να δείξουν για μια ακόμη φορά και να παρουσιάσουν το άσπρο μαύρο και το μαύρο άσπρο και ακόμα ότι ο ήλιος ανατέλλει από την Δύση.
Λοιπόν με λίγα λόγια επιγραμματικά θα σας ενημερώσω ξανά.
Μεταναστευτικό από το 2015 και μετά είναι γνωστό τι έγινε στην Χίο.
Αντιπεριφερειάρχης ήμουνα πέντε χρόνια και έκανα τα πάντα χωρίς να είναι αρμοδιότητα μου για να βοηθήσω τον τόπο μου με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Το χρέος των αιρετών είναι η σωστή και έντιμη συνεργασία με την εκάστοτε εκλεγμένη κυβέρνηση για το καλό του τόπου. Αυτό έκανα τότε αυτό κάνω και τώρα τίμια και καθαρά. Είναι καταγεγραμμένα όλα όσα έκανα. Είναι επίσης καταγεγραμμένα και όσα έκαναν με ονοματεπώνυμο διάφοροι…ΒΙΑΛ.
Έφθασαν σε σημείο να λένε ο Κάρμαντζης την δημιούργησε. Προτεινα τότε το 18 και υπέγραψαν Μιχαηλίδης, Βουρνούς, Μηταράκης, Κάρμαντζης για να γίνει η δομή εκεί και δεν αντέδρασε κανένας.
Σήμερα: Απόφαση δημοτικου συμβουλίου να γίνει μια δομή μέχρι 500 ατόμων καταγραφής ταυτοποίησης εκτός αστικού ιστού, να κλείσει η ΒΙΑΛ ,και να είναι με ευθύνη της κυβέρνησης να το κάνει αυτό και να διασφαλιστεί η μη μόνιμη διαμονή τους.
Πρότεινα τη θέση Μπαμπακιές για αυτό, είπα όχι στο Θόλος, όταν κανένας δεν τόλμησε να προτείνει χώρο. Το αρνήθηκαν οι μειοψηφίες σύσσωμες και φθάσαμε στην περιπέτεια του Θόλους αφού δεν είχαμε πρόταση και αφήσαμε την κυβέρνηση να επιλέξει χώρο.
Ασκήσαμε δικαστικά μέτρα για την υπεράσπιση του χώρου του Θόλους. Οι μειοψηφίες και διάφοροι άλλοι συνεχίζουν να λένε πουθενά και τίποτα. Δηλαδή αύριο μεθαύριο να γεμίσει η πλατεία, ο κήπος, η Σούδα, οι γειτονιές, με διάσπαρτους και χύμα μεταναστες.
Δηλαδή να ξαναζήσουμε όσα ζήσαμε τα 6-7 προηγούμενα χρόνια.
Ο Δήμαρχος και η Δημοτική αρχή κάναμε και κάνουμε το χρέος μας με σύνεση και λογική απέναντι στους δημότες μας για την ασφάλεια του τόπου και των ανθρώπων μας.
Αυτό επιτάσσει το καθήκον μας και η ευθύνη που μας βαραίνει για το σήμερα το αύριο και το μέλλον.
Την λάσπη τις ύβρεις τις συκοφαντίες τις επιστρέφουμε σε όσους τις εκτοξεύουν και δεν θα ακολουθήσουμε αυτό τον δρόμο.
Συνεχίζουμε τον δρόμο της ευθύνης και της δημιουργίας και αλλάζουμε τα πάντα πρωτόγνωρα στην Χίο μας.
Ε, αυτό ενοχλεί, ενοχλεί βασανιστικά. όσους δεν μπορούν να χωνέψουν ότι μπορούμε και το κάνουμε,αποτελεσματικά και μετρήσιμα.
Εμείς προτείναμε λύσεις και τις απέρριψαν.
Τους βολεύει αυτό βέβαια γιατί είναι λόγος ύπαρξης. Η αναστάτωση, ο διχασμός, το μίσος και η παραπληροφόρηση σίγουρα διευκολύνει άνομες συμπεριφορές.
Μένουμε έξω από αυτό ,ψύχραιμα ,έντιμα ,και νηφάλια ,για να είμαστε χρήσιμοι στον τόπο μας γιατί αυτό μας νοιάζει και μόνο αυτό ,ευχόμενοι να αντιληφθούν όλοι ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια του διχασμού γιατί είμαστε πολύ λίγοι για αυτό
Όσο γρηγορότερα γίνει αντιληπτό αυτό τόσο καλύτερα.