• Ιντα Είμαστε;
  • Επικοινωνία
Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022
10 °c
Chios
11 ° Κυ
14 ° Δε
14 ° Τρ
11 ° Τε
Inda News
  • Χίος
  • Β. Αιγαίο
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Άποψη
  • Επιστήμη
  • Ψυχαγωγία
  • Πολιτισμός
    • Λογοτεχνία
  • Video
No Result
View All Result
  • Χίος
  • Β. Αιγαίο
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Άποψη
  • Επιστήμη
  • Ψυχαγωγία
  • Πολιτισμός
    • Λογοτεχνία
  • Video
No Result
View All Result
Inda News

Ο Παραλογισμός Μηταράκη στο νησί του Πυθαγόρα – Με αγκαλιά την ΥπερΔομή η Σάμος «αφήνει πίσω της το Μεταναστευτικό».

16 Νοεμβρίου 2021
σε Β. Αιγαίο
0

Αρχική » Β. Αιγαίο » Ο Παραλογισμός Μηταράκη στο νησί του Πυθαγόρα – Με αγκαλιά την ΥπερΔομή η Σάμος «αφήνει πίσω της το Μεταναστευτικό».

add 2

Με την εγκαθίδρυση  ενός τεράστιου χώρου εγκλεισμού προσφύγων και μεταναστών στο νησί της Σάμου,  και το οποίο είναι το ένα από τα πέντε στα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελληνική  κυβέρνηση επιθυμούν να εγκλωβίσουν όσους ενδεχομένως τα επόμενα διαστήματα επιχειρήσουν να περάσουν στην Ευρώπη, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου μπορεί και βλέπει ότι «η Σάμος αφήνει πίσω της το Μεταναστευτικό». 

Με αυτή τη «σουρεαλιστική» λογική ο υπουργός εξέδωσε ανακοίνωση για την παρουσία του στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ανατολικής Σάμου στην προσπάθεια του να μετριάσει τους προβληματισμούς και τις έντονες ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας η οποία απαξιεί πλέον να τον παρακολουθήσει.

add 2

Η ανακοίνωση:

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ανατολικής Σάμου με θέμα ημερήσιας διάταξης την “αποκάθαρση, αποκατάσταση του περιβάλλοντος και μεταβίβαση του οικοπεδικού χώρου του πρώην ΚΥΤ Σάμου” στον Δήμο της Ανατολικής Σάμου με σκοπό την αξιοποίηση του από την τοπική κοινωνία”, βρέθηκε εχθές ο Υπουργός Μετανάστευσης κ. Νότης Μηταράκης, συνοδευόμενος από  τον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Μάνο Λογοθέτη και τον Ειδικό Γραμματέα, Συντονισμού Εμπλεκομένων Φορέων κ. Ευάγγελο – Απόστολο Κωνσταντίνου, παρουσία του βουλευτή της ΝΔ κ. Χριστόδουλου Στεφανάδη.

“Η πολιτική της Κυβέρνησης στο θέμα του Μεταναστευτικού απέδωσε αυτά που υποσχεθήκαμε σε εσάς και στους πολίτες της Σάμου ότι θα αποδώσουν” ξεκίνησε την παρέμβασή του ο κ. Μηταράκης, αναφερόμενος στους δύο στρατηγικούς στόχους που έθεσε ο ίδιος και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Την ουσιαστική μείωση των ροών και των δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων του μεταναστευτικού στις τοπικές κοινωνίες.

“Στη Σάμο το 2017 είχαμε 5.300 αφίξεις, το 2018 είχαμε 8.700 αφίξεις, το 2019 είχαμε 10.500 αφίξεις, το 2020 αντίθετα είχαμε 1.300 αφίξεις, μία μείωση 88%. Και φέτος στο πρώτο δεκάμηνο του 2021 είχαμε 242 αφίξεις. 242 φέτος σε σχέση με 10.545 το 2019, μείωση 98%. Την ίδια εποχή η Ιταλία έχει διπλασιασμό αφίξεων, η Βουλγαρία έχει 4πλασιασμό και η Ισπανία στα Κανάρια νησιά έχει 7πλασιασμό. Άρα σε καμία περίπτωση δεν είναι ο κορωνοϊός αυτός που επηρέασε τις αφίξεις προς τη χώρα μας, γιατί οι αφίξεις συνολικά στην ΕΕ φέτος είναι ιδιαίτερα αυξημένες σε σχέση με 2020. Η χώρα μας το τελευταίο 12μηνο έχει μείωση ροών συνολικά στα νησιά μας κατά 90%” υποστήριξε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, υποστηρίζοντας ότι ο πρώτος στρατηγικός στόχος της πολιτικής του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη επιτυγχάνεται.

“Το Βαθύ που περπάτησα, από το ξενοδοχείο μέχρι την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, μία πόλη πολύ πιο ήσυχη, πιο ασφαλή σε σχέση με αυτά που βιώσαμε μαζί την τελευταία διετία, με αυτά που βιώσαμε τα προηγούμενα έτη” είναι η απόδειξη ότι επιτυγχάνουμε και τον δεύτερο στόχο, είπε ο κ. Μηταράκης και συνέχισε: “Η μείωση των ροών οδήγησε σε μείωση των διαμενόντων. Στις 31/10/2019 είχαμε εδώ στην πόλη 6.200 άτομα, πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε 4.200 άτομα, μία μείωση -32%. Στο τέλος Οκτωβρίου φέτος είχαμε 354, δηλαδή χρησιμοποιείται το 1/10 της νέας δομής μία μείωση -94% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2019”.

 “Υποσχεθήκαμε μείωση ροών και το κάναμε. Υποσχεθήκαμε αποσυμφόρηση και το κάναμε. Υποσχεθήκαμε ότι ο Covid 19 δεν θα επηρεάσει τις τοπικές κοινωνίες λόγω των δομών και θέλω να σας πω ότι δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής στη δομή, στο ΚΥΤ Βαθέος από την έναρξη της πανδημίας μέχρι και σήμερα στη Δομή Ζερβού και αυτό έγινε πράξη. Σας υποσχεθήκαμε ότι μόλις ανοίξει η νέα δομή θα κλείσει η παλιά και πάρα πολλοί αμφέβαλαν, έλεγαν δε θα γίνει αυτό μας κοροϊδεύουν, θα έχουμε δύο δομές. Η δομή παραδόθηκε τον ίδιο μήνα. Τον ίδιο μήνα από την έναρξη της δομής Ζερβού, η οποία εντός τεσσάρων ημερών είχε ολοκληρωθεί η μεταφορά, άρα και αυτό πραγματοποιήθηκε. Υποσχεθήκαμε ότι θα δώσουμε ανταποδοτικά στους δήμους και έχουμε δώσει συνολικά 6,9 εκ. στον Δήμο Αν. Σάμου από το 2020 μέχρι σήμερα, 2.412.214 ευρώ ως ανταποδοτικά τέλη, 1,8 εκ ως αποζημιώσεις και έκτακτες επιχορηγήσεις και έχουμε εντάξει 5 έργα στο Ταμείο Αλληλεγγύης συνολικού ποσού 2,6 εκ. Θεσπίσαμε μόνιμο μηχανισμό αποζημιώσεων για τους κατοίκους, αν και δε νομίζω ότι θα χρειαστεί ποτέ να αποζημιωθούν κάτοικοι, διότι δε θεωρώ ότι θα ξαναέχουμε τα προβλήματα που αντιμετώπισαν πράγματι οι περίοικοι εδώ στην πόλη από τη λειτουργία του ΚΥΤ Βαθέος” είπε αναλυτικά ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

“Η δομή είναι επαρκώς μακριά από την πόλη και έχει τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας για την προστασία των ωφελούμενων, του προσωπικού και της τοπικής κοινωνίας. Και μέχρι στιγμής και ελπίζω αυτό να συνεχίσει και στο μέλλον από ότι γνωρίζω δεν έχει δημιουργηθεί κανένα σημαντικό περιστατικό που να σχετίζεται με τη λειτουργία της” είπε ακόμα ο κ. Μηταράκης, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση θεωρεί τους δήμους βασικό σύμμαχο στο θέμα του μεταναστευτικού και στηρίζεται στους δήμους.

“Νομίζω ότι η Σάμος πλέον έχει αφήσει πίσω της το μεταναστευτικό. Αυτό φαίνεται στις ποιοτικές δημοσκοπήσεις που ρωτάμε τον κόσμο εάν θεωρούν ότι η κατάσταση σήμερα είναι καλύτερη απ’ ότι ήξερε και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, παραδέχεται ότι το σήμερα είναι καλύτερο από το χτες. Θέλω να ευχαριστήσω όσους μας εμπιστεύτηκαν σε αυτό το δύσκολο δρόμο και κάποια στιγμή το είχα πει και στο δημοτικό συμβούλιο της Χίου” συνέχισε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δηλώνοντας βέβαιος ότι η νέα, κλειστή ελεγχόμενη δομή στη θέση Ζερβού καλύπτει και την οποιαδήποτε μελλοντική ανάγκη μπορεί να υπάρξει.

“Η δομή είναι άδεια και θα είναι ακόμα πιο άδεια ελπίζω στο τέλος του χρόνου” προσέθεσε ο κ. Μηταράκης, σημειώνοντας: “Αφήσαμε λοιπόν το μεταναστευτικό πίσω μας και νομίζω αυτή είναι μια επιτυχία που ανήκει σε όλους. Από κει και πέρα ιδεοληψίες θα υπάρχουν πάντα. Θα υπάρχουν αυτοί που ονειρεύονται την πολιτική ανοιχτών συνόρων που δημιούργησε την κρίση του 2015.Αυτοί που για οικονομικούς ή για ιδεολογικούς λόγους θέλουν να ξαναδούμε ροές. Αλλά με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αυτό δεν θα ξανασυμβεί”.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε ότι άδειες θα είναι και οι δομές που πρόκειται να εγκαινιαστούν στις 27 Νοεμβρίου στην Κω και στη Λέρο, ενώ ανέδειξε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης “μέσα στο 2022 να ολοκληρώσει τη δημιουργία των νέων δομών στη Χίο για να κλείσει η ΒΙΑΛ, και στη Λέσβο για να κλείσει η προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι”.

“Έχω δεσμευθεί προς τον δήμο, με εντολή του πρωθυπουργού ότι το Υπουργείο θα πληρώσει το ισόποσο της αγοράς. Επαφίεται λοιπόν στο δήμο ανατολικής Σάμου, που έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες, να ξεκινήσει τη διαδικασία με την ΕΤΑΔ και το Ταμείο Εθνικής Άμυνας και να ετοιμαστεί η συμβολαιογραφική πράξη, αγοράς της έκτασης από το δήμο. Εμείς θα μεταβιβάσουμε ως δωρεά του υπουργείου προς το δήμο το ποσό που απαιτείται για την αγορά της έκτασης, για τα έξοδα της μεταβίβασης και για τα έξοδα που θα χρειαστούν και για τις πρώτες ενέργειες για τη χρήση της γης” είπε για το χώρο του παλαιού ΚΥΤ στο Βαθύ, καλώντας το Δήμο που έχει την εμπειρία και την τεχνογνωσία, να επιλέξει τι θέλει να κάνει.

“Το σημαντικό είναι ότι μετά από έξι χρόνια που βασανίστηκε η Σάμος, πλέον μπορούμε να πούμε ότι το Μεταναστευτικό είναι πίσω μας και δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα για τη μέση οικογένεια, για τον μέσο επιχειρηματία στη Σάμο. Φαντάζομαι, έτσι ισχύει στη Χίο αυτήν τη στιγμή, δεν είναι το θέμα συζήτησης πλέον στις παρέες μας, στις οικογένειες μας κάθε μέρα, όπως ήταν το 2015-2016. Πέρα από όλους εσάς, θέλω να ευχαριστήσω δύο εξαιρετικούς Σαμιώτες για τη μεγάλη στήριξη και εμπιστοσύνη τους. Τον καθηγητή και βουλευτή της ΝΔ κ. Χριστόδουλο Στεφανάδη που από την πρώτη στιγμή στήριξε την πολιτικής απεμπλοκής της Σάμου από το Μεταναστευτικό και τον δικό σας, τον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Μάνο Λογοθέτη, ο οποίος νυχθημερόν ασχολήθηκε και με το θέμα της λειτουργίας της νέας δομής και με το άμεσο κλείσιμο του Βαθέος” κατέληξε ο κ. Μηταράκης.

add 2

Ετικέτες: Νότης ΜηταράκηςΣάμος
Προηγούμενο Άρθρο

Ε.Γ. του Ν.Τ Χίου ΑΔΕΔΥ: 48 Χρόνια Μετά ο Αγώνας Συνεχίζεται

Επόμενο Άρθρο

Το Εργατικό Κέντρο Χίου αποδίδει φόρο τιμής στην μνήμη των αγωνιστών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Σχετικές Αναρτήσεις

Ο Γ.ΣΠΙΛΑΝΗΣ για το μέλλον των νησιών μας στο θερμαλισμό και στο τουρισμό ευεξίας
Β. Αιγαίο

Ο Γ.ΣΠΙΛΑΝΗΣ για το μέλλον των νησιών μας στο θερμαλισμό και στο τουρισμό ευεξίας

Β. Αιγαίο

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ: εμείς μιλάμε με στοιχεία και ο κ.Μουτζούρης με γενικολογίες και συνθήματα

Η “Συμπαράταξη Πολιτών” Για το Θέμα του Σεισμού της Σάμου
Β. Αιγαίο

Ερώτηση της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ προς τον Περιφερειάρχη κ. Κ.Μουτζούρη

Εκδήλωση αφιερωμένη στον Οδυσσέα Ελύτη με την Ρίτα Αντωνοπούλου - Σάββατο 16 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
Β. Αιγαίο

Εκδήλωση αφιερωμένη στον Οδυσσέα Ελύτη με την Ρίτα Αντωνοπούλου – Σάββατο 16 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Επόμενο Άρθρο
Το Εργατικό Κέντρο Χίου αποδίδει φόρο τιμής στην μνήμη των αγωνιστών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Το Εργατικό Κέντρο Χίου αποδίδει φόρο τιμής στην μνήμη των αγωνιστών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Τα 8 αιτήματα του Περιφερειάρχη προς τον Υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη

Μόνο με Μηταράκη και χωρίς Μιχαηλίδη & Κάρμαντζη η Συνάντηση Μουτζούρη με Λιβανό για τη πορεία του Φράγματος

Απάντηση Ακύρωση απάντησης

Προτεινόμενα

«Πλοία φαντάσματα» στο Λιμάνι της Σούδας δημιούργησε η ομίχλη (Εντυπωσιακό Βίντεο)

«Πλοία φαντάσματα» στο Λιμάνι της Σούδας δημιούργησε η ομίχλη (Εντυπωσιακό Βίντεο)

Αναβαθμίζονται αλλά δεν θα λειτουργήσουν το 2022 οι κατασκηνώσεις των Σκλαβιών

Αναβαθμίζονται αλλά δεν θα λειτουργήσουν το 2022 οι κατασκηνώσεις των Σκλαβιών

Δημοφιλή Νέα

  • Στα χέρια του Μιχάλη Παρλαμά η Ν.Ε. τού ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Χίου

    Στα χέρια του Μιχάλη Παρλαμά η Ν.Ε. τού ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Χίου

    0 κοινοποιήσεις
    Κοινοποίηση 0 Tweet 0
  • Καταπέλτης για τη Δημοτική αρχή Κάρμαντζη η επιστολή των 9 Προέδρων της Ιωνίας

    0 κοινοποιήσεις
    Κοινοποίηση 0 Tweet 0
  • Χίος: Μας ξαναθυμήθηκε ο Εγκέλαδος

    0 κοινοποιήσεις
    Κοινοποίηση 0 Tweet 0
  • Οι Φανοί το βράδυ της Ανάστασης στη Χίο

    0 κοινοποιήσεις
    Κοινοποίηση 0 Tweet 0
  • Μεγάλη Πέμπτη : Έξαλος (!) ο Δημοτικός Σύμβουλος Γ. Κλιαμενάκης καταγγέλλει «Εορταστικές» κατασχέσεις σε λογαριασμούς δημοτών από το Δήμο Χίου.

    0 κοινοποιήσεις
    Κοινοποίηση 0 Tweet 0
Inda News

Inda News

Ενημέρωση Με Άποψη

NeuroSynthesis ΕE

Ελευθερίου Βενιζέλου 86
82132, Χίος
Ελλάδα

Επικοινωνία

P. (0030) 22710 81989
F. (0030) 22710 81989
Email: info@indanews.gr

Κορωνοϊός: 11124 κρούσματα σήμερα. 46 η Χίος

Κορωνοϊός: 11124 κρούσματα σήμερα. 46 η Χίος

Τα νέα κρούσματα σήμερα Κυριακή 30 Ιανουαρίου ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με την ενημέρωση, κατά το...

Περισσότερα
  • Χίος
  • Β. Αιγαίο
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Άποψη
  • Επιστήμη
  • Ψυχαγωγία
  • Πολιτισμός
    • Λογοτεχνία
  • Video

Μέλος Του

melos media

Ετικέτες

Χίος Μπροστά Παντελής Μπουγδάνος ΄Προσφυγικό ΕΕ Κυριάκος Μητσοτάκης Χίος Σάμος Ανδρέας Μιχαηλίδης ΗΠΑ ΣΥΡΙΖΑ Νότης Μηταράκης νέα κρούσματα Τουρκία Δήμος Χίου Μεταναστευτικό Λέσβος “Κορονοϊός” Προσφυγικό κορωνοϊός
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

© 2020 Neurosynthesis.

No Result
View All Result
  • Χίος
  • Β. Αιγαίο
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Άποψη
  • Επιστήμη
  • Ψυχαγωγία
  • Πολιτισμός
    • Λογοτεχνία
  • Video

© 2020 Neurosynthesis.

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας χρήστη. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, μπορείτε όμως να διαγραφείτε ανά πάσα στιγμή. Ρυθμίσεις CookiesΑΠΟΔΟΧΗ
Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Απορρήτου Ιστότοπου

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας χρήστη. Από αυτά, τα απολύτως απαραίτητα cookies αποθηκεύονται στον φυλλομετρητή σας και είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ιστότοπου. Χρησιμοποιούμε επίσης cookies τρίτων τα οποία αποθηκεύονται μόνο μετά τη συναίνεσή σας και χρησιμοποιούνται για την ανάλυση της συμπεριφοράς σας στη χρήση του ιστότοπου. Για τη χρήση ή μη των cookies τρίτων μπορείτε να αλλάξετε την επιλογή σας οποιαδήποτε στιγμή.
Necessary
Always Enabled
Τα απολύτως απαραίτητα cookies χρησιμοποιούνται για τη διασφάλιση και εύρυθμη λειτουργία του ιστότοπου.
Non-necessary
Χρησιμοποιούμε cookies τρίτων για την ανάλυση της επισκεψιμότητας και της χρήσης του ιστότοπου. Χρησιμοποιούμε επίσης cookies για την προβολή διαφημίσεων και υπηρεσιών τρίτων (youtube).
SAVE & ACCEPT