Υπάρχουν άνθρωποι που προβληματίζονται και ασχολούνται με το προσφυγικό μεταναστευτικό ζήτημα και τον ρόλο που έχει σχεδιάσει Ελληνική Κυβέρνηση για κάποια από τα νησιά του Αιγαίου, μεταξύ των οποίων και αυτά του Β. Αιγαίου, και οι οποίοι από την πρώτη στιγμή στοιχημάτιζαν ότι το πλοίο με τους 400 πρόσφυγες – μετανάστες που εντοπίστηκε πριν από 3 ημέρες στα ανατολικά της Κρήτης θα κατέληγε τελικά σε ένα από τα δύο ΚΕΔΝ. Δηλαδή ή σε αυτό της Λέρου ή σε αυτό της Κώ.
Δικαιωθήκαν πανηγυρικά και από ότι εξηγούν, όχι γιατί έχουν μαγικές ικανότητες ή κρυφή πληροφόρηση, αλλά για τον απλούστατο λόγο, ότι οι πολυδιαφημισμένοι μόνιμοι χώροι εγκλεισμού προσφύγων και μεταναστών που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και κατασκευάζει η Ελληνική Κυβέρνηση, τα περιβόητα ΚΕΔΝ, κεντρικό σκοπό έχουν να συγκεντρώσουν και να εγκλωβίσουν μέσα τους, όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες πού επιχειρούν να περάσουν στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της efsyn.gr:
Σε Γολγοθά εξελίχθηκε το ταξίδι 400 προσφύγων που ξεκίνησαν από την Τουρκία (σ.σ. πριν από πέντε ημέρες) με προορισμό την Ιταλία αλλά περίπου στα μισά του δρόμου (ανοικτά της Κρήτης) βρέθηκαν να πλέουν με το σκάφος τους ακυβέρνητο (σ.σ. Πέμπτη πρωί) εξαιτίας ενός μηχανικού προβλήματος που παρουσιάστηκε.
Ταλαιπωρημένοι, χωρίς φαγητό και νερό έζησαν τον εφιάλτη στη θάλασσα με την ελληνική κυβέρνηση να ξεσηκώνει πρακτικές α λα Σαλβίνι και αντί να ξεκινήσει άμεσα επιχείρηση διάσωσης αρκέστηκε να παρακολουθεί το περιστατικό να εξελίσσεται και παράλληλα υπέβαλλε αίτημα στην Άγκυρα να παραλάβει το πλοίο.
Τελικά, μετά από δύο 24ωρα αγωνίας ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς τους σε ασφαλές λιμάνι και συγκεκριμένα σε αυτό της Κω.
Τη δήλωνε ο Υπουργός μετανάστευσης πριν από λίγες ημέρες :
Πριν από μερικές ημέρες και με αφορμή το τραγικό περιστατικό στη θάλασσα ανοικτά της Χίου ο Υπουργός Μετανάστευσης και ασύλου κ. Νότης Μηταράκης σε συνέντευξη που παραχώρησε (Ανερμάτιστη και γεμάτες αντιφάσεις η συνέντευξη του Υπουργού Μετανάστευσης με αφορμή το τραγικό περιστατικό ανοιχτά της Χίου. ) ανάμεσα στα άλλα αντιφατικά είχε πεί:
«Η πολιτική αυτή δίνει προτεραιότητα σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους αιτούντες διεθνή προστασία, με τη δημιουργία των νέων κλειστών ελεγχόμενων δομών στα σημεία εισόδου. Στη Σάμο λειτουργεί ήδη με επιτυχία, τον επόμενο μήνα θα λειτουργήσουν επίσης στη Λέρο και στην Κω. Η Λέσβος και η Χίος θα ακολουθήσουν το 2022»
Και το ερώτημα που αμείλικτα προκύπτει είναι, τι δουλειά έχουν τελικά με την Κώ οι ταλαιπωρημένοι αυτοί άνθρωποι του συγκεκριμένου περιστατικού ;
Χρησιμοποίησαν την Κω ως πύλη εισόδου;
Ήθελαν να έρθουν στην Ελλάδα ;
Γιατί τελικά από τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτη στη Κω και όχι στη Κρήτη ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας ;
Τέλος πάντων, σεβόμαστε την ταλαιπωρία και τον πόνο αυτών των ανθρώπων, που από ότι φαίνεται, κάποιοι θέλουν να μας έχουν από κοινού εγκλωβισμένους στα συμφέροντα τους, πουλώντας μας συνεχώς παραμύθια, τα οποία όμως καταρρέουν τελικά σαν χάρτινοι πύργοι.