Να ζητήσουμε… από την κουμπάρα να μας διαλέξει το δώρο για τη… «φιλεναδίτσα μας» (!)
Κάπως έτσι φαίνεται ότι σκέφτηκε το αυτοτελές γραφείο Δημοσίων Σχέσεων όταν έκανε την εισήγησή του για τον τρόπο με τον οποίο θα γινόταν η υποδοχή της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας από τον Δήμο της Χίου εν όψη της συμμετοχής της στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων των Σφαγών της Χίου το 1822
Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς όλη αυτή, η προχειρότητα και η μη θεσμική και με όλες τις απαιτούμενες τιμές υποδοχή, του Αρχηγού του Ελληνικού Κράτους σε μια από τις κορυφαίες για το νησί επετείους.
Ψιλά γράμματα θα μπορούσε να πει κανείς … « ψωμί τυρί δεν είχαμε και ζητάμε ραπανάκια για την όρεξη !…», και όμως, το ατόπημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, που μπορεί να χαρακτηριστεί έως και «προσβολή» απέναντι στο πρόσωπο της Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η παρουσία της Προέδρου στο νησί συμβολίζει τη συνοχή της Ελληνικής κοινωνίας, που έχει αποφασίσει να πορεύεται στο μέλλον κοιτώντας με προσοχή την ιστορία της και τιμώντας τους προγόνους της. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο !
Η οφειλόμενη τιμή λοιπόν στους προγόνους και η σύνδεση του τότε με το σήμερα έγινε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο με την παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Οι τιμές στο Πρόσωπό της, τη σημερινή ημέρα, είναι στην ουσία και απόδοση τιμής σε όλους Εκείνους. Έτσι είναι οι συμβολισμοί και αυτό είναι το νήμα των τιμών και των διακρίσεων.
Αυτό που τελικά έκανε ο Δήμαρχος της Χίου ήταν να δώσει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα συμβολικό αναμνηστικό δώρο (Ασημένιο μενταγιόν 925°με το έμβλημα του Δήμου Χίου το δώρο του Δημάρχου στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας) ως κοινωνικού χαρακτήρα κίνηση ευγένειας και αβρότητας και πέρα αυτού αγνόησε επιδεικτικά την Πρόεδρο μη αποδίδοντας στο πρόσωπο της τις θεσμικά συντεταγμένες και προβλεπόμενες τιμές.
Το γεγονός δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά εάν αυτό έγινε από αμέλεια και άγνοια ή από πρόθεση ;
Ο «κανονισμός σήματος μεταλλίων και τιμητικών διακρίσεων του Δ. Χίου» ο οποίος επικαιροποιήθηκε με την 625/2017 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επί δημαρχίας Μ. Βουρνού, ορίζει με ακρίβεια τον τρόπο και το λόγο με τον οποίο ο Δήμος της Χίου αποδίδει τιμές και σε καμία από τις περιπτώσεις δεν εντάσσεται η ενέργεια και ο τρόπος με τον οποίο προσφέρθηκε στην Πρόεδρο το συγκεκριμένο δώρο, γεγονός που αναδεικνύει ότι ο Δήμος της Χίου δεν τίμησε την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Από το συγκεκριμένο κανονισμό, δύο είναι, κατά τη γνώμη μας, οι περιπτώσεις που συντεταγμένα ο Δήμος της Χίου θα μπορούσε να τιμήσει την Πρόεδρο. α) Αναγορεύοντας την σε «επίτιμο δημότη» ή β) προσφέροντας της το «μετάλλιο τιμής» χωρίς να αποκλείεται η δυνατότητα να γίνουν και τα δύο.
Η αναγόρευση της Προέδρου σε «Επίτιμο δημότη» έχει την ιδιαίτερη συμβολική αξία ότι ο Αρχηγός του Ελληνικού Κράτους γίνεται ταυτόχρονα και ιδιαίτερο μέλος της τοπικής κοινωνίας και με αυτή την έννοια η σύνδεση με τους Προγόνους που σήμερα με την παρουσία της τιμά, αποκτά ιδιαίτερη εγγύτητα!

και το «Μετάλλιο τιμής»

Η Πρόεδρος Δημοκρατίας σήμερα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και χωρίς αυτό να αποτελεί το πρωτεύον επιχείρημα για τη σημερινή αναγκαία απόδοση τιμής, θα έπρεπε να αποτελεί ένα ακόμα επιπλέον σημαντικό κριτήριο, με δεδομένο ότι η διοίκηση του Δήμου της Χίου σήμερα ασκείται μόνο (!) από άντρες.
Ο Δήμος της Χίου σήμερα είναι από τους λιγοστούς Δήμους της χώρας, που η εκλεγμένη πλειοψηφία δεν διαθέτει στις τάξεις του καμία γυναίκα!
Αρνούμαστε να πιστέψουμε ότι αυτή η «ανδροκρατική κυριαρχία» θα μπορούσε να εξηγήσει την μη απόδοση της οφειλόμενης τιμής, είναι όμως μία παράμετρος την οποία δεν μπορεί κανείς να προσπερνά άκριτα.
Ο τρόπος με τον οποίο τελικά ενήργησε ο Δήμος της Χίου απέναντι στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας έγινε ή από αμέλεια και λάθος και αυτό βαρύνει πρωτίστως τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ή έγινε από πρόθεση και με εντολή του Δημάρχου κάτι για το οποίο πρέπει να ζητηθούν και να δοθούν όλες οι απαραίτητες εξηγήσεις.
Oι εκδηλώσεις για την επέτειο προς τιμήν των Θυμάτων των Σφαγών της Χίου το 1822, διοργανώνονται κάθε χρόνο όπως ορίζεται στο ΦΕΚ 183 22/10/2010 και το πρόγραμμα τους καθορίζεται από την «νομαρχία Χίου», σήμερα Περιφερειακή ενότητα Χίου, δίνοντας με τον τρόπο αυτό Εθνική διάσταση στο τοπικό γεγονός.
Την εκπροσώπηση, όμως, της τοπικής κοινωνίας την έχει ο Δήμος της Χίου και αυτός προηγείται στην απόδοση τιμών, μιας και το γεγονός επικεντρώνεται αποκλειστικά στο υποσύνολο του γενικότερου συνόλου της Περιφέρειας του Β. Αιγαίου, έτσι όπως διαμορφώθηκε από την νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης. Είναι αδιαμφισβήτητο, εθιμοτυπικά αλλά και ουσιαστικά, ότι ο Δήμος της Χίου προηγείται της ευθύνης και της αρμοδιότητας στην εκπροσώπηση και απόδοση τιμών.
Δυστυχώς όμως σήμερα φαντάζουν «τυπικότητες» τέτοιες ουσιαστικές σηματοδοτήσεις που έχουν τις ρίζες τους στις αξίες και τις παραδόσεις της κοινωνίας μας.
Ως indanews δεν κάναμε καμία αναφορά πριν, στο συγκεκριμένο θέμα, προκειμένου να μην πυροδοτήσουμε την παραμικρή αναστάτωση εν όψη της επετείου. Είμαστε όμως σίγουροι ότι έτσι έχουν τα πράγματα και σε αυτό θα συμφωνήσουν τουλάχιστον οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι παρατάξεις που μπορούν να κατανοούν το βάρος, τη σημασία και τη σοβαρότητα, του τι σημαίνει να είσαι εκπρόσωπος της τοπικής κοινωνίας. –
Από την επίσημη ιστοσελίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας (https://www.presidency.gr/episkepsi-sti-chio/ ) αναδημοσιεύουμε τη σχετική ανάρτηση με την επίσκεψη στη Χίο και από την οποία, πέρα της συγκεκριμένης αναφοράς, «Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου Παντελή Μπουγδάνο, τον Δήμαρχο Σταμάτη Κάρμαντζη, … » απουσιάζει οποιαδήποτε άλλη αναφορά στο Δήμο της Χίου. Τυχαίο;
Επικαιροποίηση του κανονισμού σήματος μεταλλίων και τιμητικών διακρίσεων του Δ. Χίου.
Επίσκεψη στη Χίο
Η κυρία Σακελλαροπούλου παρέστη στο Αρχιερατικό Μνημόσυνο που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών Αναβάτου, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου.
Αμέσως μετά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των Σφαγιασθέντων και έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Το ιστορικό χωριό της Χίου, ο Ανάβατος, είναι μια ζωντανή εικόνα του αφανισμού που προκάλεσε στο νησί η τρομερή σφαγή από τους Τούρκους την άνοιξη του 1822. Ένα από τα τραγικότερα γεγονότα της νεότερης ελληνικής και ευρωπαϊκής ιστορίας, που συντάραξε την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, ενδυνάμωσε το κίνημα του φιλελληνισμού, ενέπνευσε Έλληνες και ξένους ζωγράφους, συγγραφείς, ποιητές, και εξακολουθεί και σήμερα να μας συγκλονίζει.
Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των χιλιάδων αδικοχαμένων μαρτύρων. Και ταυτόχρονα εξαίρουμε το ακατάβλητο πνεύμα όσων επέζησαν, όσων ξαναγύρισαν στο νησί και το αναγέννησαν από τις στάχτες του, υπακούοντας στην προτροπή του συμπατριώτη τους Αδαμάντιου Κοραή: «Ανακτήσατε και καταστήσατε λαμπροτέραν την πατρικήν γην». Το κάλλος και η ακμή της σημερινής Χίου τους δικαιώνει».
Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου Παντελή Μπουγδάνο, τον Δήμαρχο Σταμάτη Κάρμαντζη, ανάγνωση μαρτυριών από το βιβλίο «Η Σφαγή της Χίου δια στόματος του Χιώτικου Λαού» του Στυλιανού Βίου, από δύο μαθήτριες του ΓΕΛ Βροντάδου και το Προσκλητήριο νεκρών.
Στη συνέχεια η κυρία Σακελλαροπούλου περιηγήθηκε στο κάστρο του Αναβάτου και αμέσως μετά μετέβη στη Χίο όπου συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκο.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ολοκλήρωσε την επίσκεψη στο νησί με την ξενάγηση της στη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου “Κοραής”.
Παρόντες στην επίσκεψη της κυρίας Σακελλαροπούλου στη Χίο ήταν ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής βουλευτής Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης.