-
Σε τιμές 2001 επανήλθε έπειτα από χρόνια η τιμή του οβελία με το επίπονο επάγγελμα του κτηνοτρόφου να κάνει έπειτα από χρόνια πραγματική Ανάσταση.
Μια καθαρή συγκυρία, ο εορτασμός του Καθολικού Πάσχα ένα μήνα νωρίτερα, και οι αυξημένες εξαγωγές αμνοεριφίων σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αύξησαν κατακόρυφα τη ζήτηση και συμπαρέσυραν ανοδικά την τιμή για τον παραγωγό, με αναμενόμενες αλυσιδωτές συνέπειες για τον καταναλωτή.
Η τιμή παραγωγού εκτοξεύτηκε από 3,5 ευρώ πέρσι στα 5,5 με 6 ευρώ φέτος, με τις προβλέψεις να ανεβάζουν την τελική τιμή αγοράς στο κρεοπωλείο ακόμα και άνω των 10 ευρώ. Τιμή η οποία αναμένεται να κρατηθεί σε υψηλά επίπεδα και για τη μεταπασχαλινή περίοδο, καθώς η προσφορά ντόπιου ελληνικού αμνοεριφίου θα είναι πολύ περιορισμένη.
«Στην εποχιακή αυτή εξίσωση τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν πάντα στις συνέπειες του τελικού αποδέκτη, του καταναλωτή. Η φωνή του κτηνοτρόφου, σκαρφαλωμένη πάνω στα βουνά, σπάνια ακούγεται», ισχυρίζεται ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποιμένων Χίου.
Ο κ. Γιάννης Γεωργούλης διατείνεται ότι όσοι βιάζονται να αποδώσουν στους κτηνοτρόφους την ευθύνη για την πιθανή εκτόξευση της τιμής του οβελία δεν έχουν συναίσθηση των πραγματικών δεδομένων. «Η τιμή που θα δοθεί από εμάς στους χονδρεμπόρους το αρνί και το κατσίκι επανέρχεται σε επίπεδα προ εικοσαετίας, του 2001. Οι πιο παλιοί καταναλωτές μπορούν να θυμηθούν και να συγκρίνουν. Είναι η λογική τιμή που δίνει πραγματική αξία στο προϊόν μας και τον ετήσιο κόπο μας».
Ανακύκλωση φτώχειας
Διάφοροι παράγοντες, με κορυφαία την πολυετή οικονομική κρίση, είχαν καθηλώσει την τιμή των αμνοεριφίων πολύ χαμηλά, κατά τον πρόεδρο των κτηνοτρόφων Χίου. «Ουσιαστικά για δυο δεκαετίες ο κλάδος ανακυκλώνει τη φτώχεια του. Η πίεση της αγοράς μας υποχρέωνε να πουλάμε σε εξευτελιστικές τιμές, ορισμένες φορές χαμηλότερες του κόστους. Κυρίαρχο θέμα συζήτησης μεταξύ των συναδέλφων ήταν ότι, υπό τέτοιες συνθήκες, πολύ δύσκολα θα υπάρξει διάδοχη κατάσταση στον κλάδο. Ποιος νέος σήμερα να τρώει τη ζωή του στο βουνό για να ανακυκλώνει το αρχικό του κεφάλαιο;», αναρωτιέται.
Το ντόπιο κρέας κατσικιών και αρνιών είναι ό,τι πιο αγνό καταλήγει σήμερα στο πιάτο του καταναλωτή, κατά τον κ. Γεωργούλη. «Είναι το όφελος της παραδοσιακής μορφής κτηνοτροφίας που κληροδοτείται και στο νησί μας. Πίσω από αυτή την αγνότητα κρύβεται ο ετήσιος κύκλος μιας ιδιαίτερα επίπονης ζωής για τον κτηνοτρόφο κι όλη του την οικογένεια. Με κακουχίες και στερήσεις που δύσκολα συναντάς σε άλλο επάγγελμα. Δεν γίνεται να υπάρχει η απαίτηση των εξευτελιστικών τιμών.
Η εφετινή συγκυριακή ανάσα για τους κτηνοτρόφους είναι καθήκον της Πολιτείας να διατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια για να εξισορροπηθεί η σχέση κόπου και απολαβών του κτηνοτροφικού κλάδου», καταλήγει ο κ. Γεωργούλης, ζητώντας από τον καταναλωτή να υποστηρίξει την κτηνοτροφική παραγωγή στο σύνολο της, αναβαθμίζοντας την ποιότητα του τραπεζιού του όλο το χρόνο.