Αγωνιώδεις δηλώσεις από τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους λοιμωξιολόγους για την κατάσταση του συστήματος υγείας που δέχεται αφόρητες πιέσεις ειδικά στην Αττική. Επισημαίνουν την ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσή τους με προσωπικό, πέρα από κλίνες.
Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του Βασίλη Κικίλια για το σύστημα υγείας επισημαίνουν τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία.
«Δεν αρκούν τα νέα κρεβάτια, χρειάζεται και προσωπικό»
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, αναφερόμενη στα μέτρα για τα νοσοκομεία και τις ακοινώσεις για νέες κλίνες ΜΕΘ, τόνισε ότι «δεν αρκεί να δημιουργούνται νέες ΜΕΘ αν δεν αυξάνεται το προσωπικό, αν η φροντίδα των ασθενών γίνεται από το ίδιο προσωπικό».
Πρόσθεσε δε ότι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, που έχουν προ πολλού ξεπεράσει τα όρια των δυνατοτήτων τους, «δεν αντέχουν» και ότι αυτό που ζουν τα νοσοκομεία αυτές τις δύο εβδομάδες «δεν περιγράφεται».
Σχολιάζοντας το σχέδιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το σύστημα υγείας, ώστε να αντιμετωπιστεί η πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής που έχουν περάσει προ πολλού το «κόκκινο», τόνισε ότι «οι αλλαγές αυτές έγιναν χωρίς αύξηση προσωπικού» και ότι οι νέες ανάγκες θα πρέπει να καλυφθούν «με το ίδιο προσωπικό που βρίσκεται σε καραντίνα, που νοσεί, με το ίδιο προσωπικό που κάνει εμβολιασμούς».
«Δεν υπήρχε αύξηση προσωπικού στις ανακοινώσεις», πρόσθεσε και σημείωσε:
«Μακάρι να παραδοθούν αύριο-μεθαύριο οι 12 κλίνες του στον “Ευαγγελισμό” και οι 35 κλίνες στο ΚΑΤ», τονίζοντας ότι εκτός από τους ασθενείς με Covid-19 υπάρχουν και οι άλλοι ασθενείς, που έχουν σοβαρά νοσήματα, με πολλά προβλήματα και επιπλοκές.
Για μια ακόμη φορά είπε ότι ελπίζει ότι τις επόμενες μέρες θα μειωθούν ο αριθμός των νοσηλευόμενων και των εισαγωγών, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν τα νοσοκομεία και το προσωπικό τους.
Επίσης, έκανε έκκληση για προς τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα, ώστε να υπάρχει μια ελπίδα στο τέλος του επόμενου δεκαημέρου να ανοίξουν τα σχολεία και το λιανεμπόριο, με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί.
Χαρακτήρισε θετικό τον περιορισμό της κινητικότητας, συνέστησε στους πολίτες να μην μπαίνουν στα ΜΜΜ όταν έχει πολύ κόσμο, αναφέροντας ότι στον τομέα των μέσων μεταφοράς επίσης δεν έχει γίνει τίποτα.
Εξήγησε ότι μέσα στα λεωφορεία και τα τρένα, όταν υπάρχει συνωστισμός, ακόμη και αν φοράμε μάσκα, μπορεί να μολυνθούμε από ασυμπτωματικούς ασθενείς. Αυτό το εξήγησε επισημαίνοντας ότι πλέον αυτοί που νοσούν είναι οι νέοι 35-45 ετών, άτομα νέα που μετακινούνται γιατί πηγαίνουν στην εργασία τους, και όταν νοσούν συνήθως δεν έχουν συμπτώματα.
«Εντελώς ατελέσφορα τα μέτρα»
Στο ίδιο κλίμα ήταν και ο λοιμωξιολόγος, μέλος της επιτροπής των ειδικών, Αθανάσιος Σκουτέλης, που μιλώντας στον ΑΝΤ1 αναρωτήθηκε με εμφατικό τρόπο: «Πού είναι μέτρα; Δεν βλέπω μέτρω», και συμπλήρωσε ότι «δεν βλέπει έξυπνες λύσεις», χαρακτηρίζοντας «εντελώς ατελέσφορα» τα νέα μέτρα.
Όπως τόνισε, σύμφωνα με την άποψή του οι κυβερνητικές ανακοινώσεις «δεν χτυπούν το πρόβλημα εκεί που είναι».
«Δεν είναι σοβαρά πράγματα την ώρα που έχουμε 2.000 κρούσματα, ανθρώπους να πεθαίνουν και το Σύστημα Υγείας να πιέζεται τόσο», είπε, να «δημιουργούμε παζλ και γρίφους» στους πολίτες, ή να τους βάζουμε υπολογίζοντας «με τη μεζούρα» πού και πόσο θα κινηθούν.
Επισήμανε δε ότι το πρόβλημα δεν είναι στα λεγόμενα «κορονοπάρτι», αλλά «στην ενδοπαρεϊκή και όχι στην ενδοοικογενειακή συναναστροφή», εξηγώντας ότι ηλικιωμένοι άνθρωποι 70 ή 80 ετών που βγαίνουν για να δουν τους φίλους τους ευθύνονται για τη μετάδοση περισσότερο.
Επίσης, επισήμανε ότι το πρόβλημα είναι στα μέσα μεταφοράς, αναφέροντας ότι «δεν πρέπει να κάνουμε αποδιοπομπαίο τράγο τις μεταλλάξεις», όταν δεν βλέπουμε τι γίνεται στα ΜΜΜ.
«Οι μεταλλάξεις ευθύνονται για ένα 20% της μετάδοσης. Στα 120 κρούσματα τα 100 δεν οφείλονται στις μεταλλάξεις».
Και τόνισε ότι ακόμη και ο κόσμο βλέπει ότι τα μέτρα δεν είναι αποτελεσματικά. «Δεν μπορούμε να πάμε έτσι, ο κόσμος έχει αγανακτήσει, ίσως θέλει σκληρά μέτρα για να τελειώνουμε».
«Τεράστια η προσπάθεια των υγειονομικών»
Από την πλευρά του ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, τόνισε τον αγώνα που κάνουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να στηρίξουμε το ΕΣΥ. Το ΕΣΥ, σημείωσε, βρίσκεται υπό τεράστια πίεση, και για να μπορέσει να αντεπεξέλθει θα πρέπει να μειωθεί η διασπορά.
Όπως είπε, «πρέπει να βάλουμε πλάτες» ώστε να ελεγχθεί η κατάσταση που είναι «πολύ σοβαρή», αναφέροντας ότι είναι ανάγκη να υπάρξει αλληλεγγύη και από τον ιδιωτικό τομέα.
Όσον αφορά τα μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων είπε ότι στην ουσία «δεν είναι τίποτα φοβερό» και ότι στόχο έχουν να περιοριστεί η κινητικότητα των πολιτών μακριά από τις κατοικίες τους, ώστε να αποφευχθούν οι συναθροίσεις και συνεπώς η διασπορά.