Ένα από τα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου της 1/3/2021 ήταν η συζήτηση και το ψήφισμα που τελικά εγκρίθηκε από την πλειοψηφία, σχετικά με το σχέδιο νόμου για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών που ετοιμάζει η κυβέρνηση να κάνει νόμο του κράτους.
Την εισαγωγή του θέματος και την εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο έκανε η επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης “Χιακή Συμπολιτεία” κ. Ερμιόνη Φρεζούλη
Το χαρακτηριστικό, μεταξύ των άλλων, παράδειγμα το οποίο χρησιμοποίησε η κυρία Φρεζούλη για να καταδείξει την αναντιστοιχία της Λαϊκής επιθυμίας με την σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου στο νέο νομοσχέδιο, ήταν, ότι εάν η σημερινή σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου ήταν όπως προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου, τότε η πρόταση του Δημάρχου της Χίου κ Σταμάτη Κάρμαντζη για την δημιουργία νέου χώρου εγκλεισμού προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή “Μπαμπακιές” θα είχε επιβληθεί με μεγάλη πλειοψηφία παρόλη την αντίθεση από το σύνολο σχεδόν της τοπικής κοινωνίας.
«Οι βασικές αρχές που διέπουν το νέο νομοσχέδιο είναι ότι, πρόκειται για ένα συγκεντρωτικό και οπισθοδρομικό νομοσχέδιο το οποίο θίγει, την ισότητα της ψήφου, και την αναλογική εκπροσώπηση. Παραβιάζει συνταγματικές αρχές και υπακούει στην κατεύθυνση μιας αυταρχικής αντί δημοκρατίας, χωρίς δικλείδες για την εξασφάλιση δικαιωμάτων και ελευθεριών» ήταν τα αρχικά της εισήγησης της Δημοτικού Συμβούλου.
Η κυρία Φρεζούλη μεταξύ άλλων κατέδειξε ότι ενώ το επιχείρημα για την επιβολή του νέου νομοσχεδίου είναι η ανάγκη «κυβερνησιμότητας» των δήμων, παρόλα αυτά το 90% των αποφάσεων, τουλάχιστον για το Δημοτικό Συμβούλιο της Χίου, είναι ομόφωνες. Οι δήμαρχοι μαθημένοι μέχρι σήμερα να «αποφασίζουν» και να «διατάζουν» «δαιμονοποιούν» τις αντιπολιτεύσεις και επιλέγουν την δήθεν «κυβερνησιμότητα» από την δημοκρατία ανέφερε η κυρία Φρεζούλη.
Το νέο σχέδιο νόμου θεσπίζει το απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό πλαφόν του 3% για την είσοδο κάποιου συνδυασμού στο δημοτικό συμβούλιο. Με ποια λογική αποκλείεται μία δημοτική παράταξη από το δημοτικό συμβούλιο; Η κυβέρνηση φοβάται την πολυφωνία και τον πλουραλισμό; Τελικά ναι αυτό φοβάται. Φοβάται την διαφορετική άποψη, την πολυφωνία, και την διαφάνεια είπε χαρακτηριστικά η δημοτική σύμβουλος.
Σε καμία από τις Ευρωπαϊκές χώρες δεν ισχύουν τέτοιου είδους αποκλεισμοί ήταν ένα από τα επιχειρήματα στο κατά πόσο σύγχρονο και προς Ευρωπαϊκή κατεύθυνση είναι το νέο σχέδιο.
Η μείωση των δημοτικών συμβούλων μειώνει τη δυνατότητα εκπροσώπησης και συμμετοχής των πολιτών και αυτό είναι ξεκάθαρα αντιδημοκρατικό. Αραιότερες εκλογές, λιγότερος έλεγχος, λιγότερη λογοδοσία, από την διεύρυνση της θητείας από τα τέσσερα στα πέντε χρόνια που προβλέπει το νέο σχέδιο είναι κατά την εκτίμησή της κυρίας Φρεζούλη οι κεντρικές επιλογές και ο στόχος της Κυβέρνησης.
Τους επαγγελματίες της πολιτικής εξυπηρετεί η αναγκαστική κατάθεση των συνδυασμών τρεις μήνες πριν από τις εκλογές, και σκοπό έχει να ενισχύσει τους σκληρούς κομματικούς μηχανισμούς και τους πάσης φύσεως τοπικούς παράγοντες.
Το σημαντικότερο ίσως στο έκτρωμα σχέδιο, έτσι όπως παρουσίασε η εισηγήτρια, είναι η ουσιαστική κατάργηση των τοπικών κοινοτήτων με την σύνδεσή τους στο άρμα των δημοτικών παρατάξεων με αποτέλεσμα ανεξάρτητοι πολίτες που επιθυμούν να προσφέρουν στον τόπο τους να παραγκωνίζονται και να απαξιώνονται.
Για το συγκεκριμένο θέμα δελτίο τύπου εξέδωσε η παράταξη της “Χιακής Συμπολιτείας” και στο οποίο αναφέρει:
«Σχέδιο Νόμου Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών»
Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου για το Σχέδιο Νόμου «Σχέδιο
Νόμου Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών»
Μετά από πρόταση της Χιακής Συμπολιτείας το δημοτικό συμβούλιο της Χίου
εκδήλωσε με ψήφισμά του την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο – έκτρωμα Βορίδη για
την τοπική αυτοδιοίκηση.
Θεωρούμε απόλυτα θετική τη στάση δημοτικών συμβούλων που "έσπασαν"
κομματικές γραμμές και υπερασπίστηκαν με την ψήφο τους την ισότητα και τη
δημοκρατία στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Ακολουθεί το ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό
συμβούλιο Χίου.
Χιακή Συμπολιτεία
Το ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου.
Θεωρούμε ότι το Σχέδιο Νόμου «Σχέδιο Νόμου Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών» του Υπουργείου Εσωτερικών που έχει κατατεθεί παραβιάζει κατάφωρα βασικές αρχές της ισονομίας, της ισότιμης εκπροσώπησης και της δημοκρατίας. Καταδικάζουμε τις βασικές του διατάξεις που αναπαράγουν ένα οπισθοδρομικό συγκεντρωτικό μοντέλο που έχει οριστικά ξεπεραστεί. Συγκεκριμένα ζητάμε την κατάργηση των διατάξεων που αφορούν:
-
Κατάργηση των τοπικών κοινοτήτων: συρρίκνωση των ήδη ελάχιστων αρμοδιοτήτων τους, σύνδεση των υποψηφιοτήτων για τις τοπικές κοινότητες στις δημοτικές παρατάξεις.
-
Πλαφόν του 3% για την είσοδο στα δημοτικά συμβούλια, στηρίζοντας τους επαγγελματίες της πολιτικής και εξοβελίζοντας τις μικρές παρατάξεις.
-
Κατάθεση δημοτικών συνδυασμών τρεις μήνες πριν τις εκλογές, ευνοώντας και πάλι τους επαγγελματίες της πολιτικής και τους τοπικούς παράγοντες
-
Δημιουργία τεχνητής πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο, αφού ο εκλεγμένος δήμαρχος παίρνει τα 3/5 των εδρών του δημοτικού συμβουλίου
-
Μειώνεται ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων, περιορίζοντας τις επιλογές των πολιτών για εκπροσώπηση.
-
Αύξηση της δημοτικής θητείας στην πενταετία
-
Μείωση της ποσόστωσης του φύλου από 40% σε 30%, προωθώντας στερεότυπα άλλων εποχών.
Οι δήμοι της χώρας δεν έχουν ανάγκη από αυταρχικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Έχουν ανάγκη από:
-
Επαρκή χρηματοδότηση από τους συνταγματικά κατοχυρωμένους πόρους τους.
-
Πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό που θα καλύπτει τις ανάγκες των δημοτών.
-
Μέτρα διαφάνειας, λογοδοσίας και κοινωνικού ελέγχου.
-
Ενίσχυση της δημοκρατικής τους λειτουργίας, της πολυφωνίας και του πλουραλισμού.
-
Περισσότερη αποκέντρωση με ρόλο, πόρους και αρμοδιότητες στις τοπικές κοινότητες.