Αλήθεια απορίας άξιο είναι το γεγονός ότι εν μέσω γενικευμένου αποκλεισμού λόγω των μέτρων για την μη διάδοση του κορονοϊού, η ΔΕΥΑΧ προβαίνει σε διακοπές δεκάδων συνδέσεων υδροδότησης.
Η επιχείρηση έχει ως πάγια τακτική της την διακοπή της υδροδότησης όταν ο καταναλωτής συμπληρώσει τρεις απλήρωτους λογαριασμούς. Αυτό σε κανονικές συνθήκες θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι είναι λογικό.
Σήμερα όμως εν μέσω γενικού αποκλεισμού και με μεγάλο μέρος των δημοτών της Χίου να βρίσκεται σε αναστολή εργασίας ή να μην έχει καθόλου εργασία είναι τουλάχιστον παράλογο η επιχείρηση να μετέρχεται τέτοιες τακτικές.
Ενώ λοιπόν η κυβέρνηση παίρνει μέτρα ανακούφισης για οφειλές και χρέη που δημιουργήθηκαν εν μέσω καραντίνας, η Δημοτική Αρχή και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ δεν σκέφτηκαν το αυτονόητο:
Να πάρουν απόφαση στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΧ για παράταση υδροδότησης μέχρι τέλους της πανδημίας σε συνδυασμό με διακανονισμό των χρεών. Είναι λυπηρό να ταλαιπωρούνται δημότες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα και να χρεώνονται με τέλη επανασύνδεσης.
Θα ήταν ωφέλιμο να εξεταστεί σοβαρά η άμεση επανασύνδεση σε όλες τις παροχές που διεκόπησαν εντός της περιόδου της πανδημίας από Φεβρουάριο του 2020 έως σήμερα με καμία χρέωση στους καταναλωτές για τέλη επανασύνδεσης αλλά και την επιστροφή τυχόν χρεώσεων λόγω επανασύνδεσης σε όσους κατέβαλαν ανάλογο αντίτιμο για την επανασύνδεσή τους.
Επιπρόσθετα καλό θα ήταν να ελεγχθεί το να δοθεί μια περίοδο χάριτος ως το τέλος του έτους του 2021 για όλους τους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς και τα χρέη που δημιουργήθηκαν εντός της περιόδου της πανδημίας.