Δύο εγκρίσεις χρηματοδοτήσεων εξήγγειλε ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών κ Γιάννης Ξενάκης και συγκεκριμένα μία, 1.000.000€ για αγροτική οδοποιία από το “πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης” και μία δεύτερη από το “πράσινο ταμείο” για την ανάπλαση της “Κώμης” με το ποσό των 336.000€
Η ένταξη αυτών των δύο έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα δεν μπορεί από το να είναι μία θετικότατη εξέλιξη η οποία δίνει τη δυνατότητα να ολοκληρωθούν σημαντικές παρεμβάσεις.
Όσον αφορά την εξασφάλιση χρηματοδότησης για εκτέλεση αγροτικής οδοποιίας μένει να αναλυθεί και να παρουσιαστεί ο χαρακτήρας του συγκεκριμένου έργου και κατά πόσο θα γίνει ουσιαστική αξιοποίηση σε συνεργασία με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, (προγραμματική – μνημόνιο συνεργασίας – υιοθέτηση προτάσεων ) ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε εγκαταλελειμμένες σήμερα μαστιχοκαλλιέργειας προκειμένου η παρέμβαση να έχει ουσιαστική αναπτυξιακή συμβολή στον πρωτογενή τομέα της περιοχής.
Το ζήτημα της αγροτικής οδοποιίας και συνολικότερα του σχεδιασμού για την αξιοποίηση που μπορεί να προκύψει από την δυνατότητα των παραγωγών να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στις καλλιέργειες τους είναι ίσως το μοναδικό κυρίαρχο αίτημα της Ένωσης προς τον Δήμο της Χίου.
Κατατοπιστική για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι η τοποθέτηση του μέλους της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών κ.Νεαμονίτη στην Επιτροπή Διαβούλευσης του που έγινε για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Χίου.
Η Τοποθέτηση του Μέλους της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών
Κατ’ αρχήν σαν Ένωση Μαστιχοπαραγωγών μας αφορά το αγροτικό δίκτυο και γι’ αυτό το πράγμα κληθήκαμε προφανώς.
Το αγροτικό οδικό δίκτυο αποτελεί σχηματικά θα λέγαμε το κυκλοφοριακό σύστημα του πρωτογενούς τομέα.
Χρησιμοποιείται καθημερινά και μέσα απ’ αυτό τροφοδοτούνται οι αγρο-κτηνοτροφικές μονάδες και οι εκμεταλλεύσεις ενώ πραγματοποιείται και συλλογή των προϊόντων μας.
Γενικότερα συμβάλλει πολλαπλά στην αύξηση της παραγωγικότητας και στη μείωση του κόστους και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι σε πολλές περιοχές του νησιού μας το αγροτικό δίκτυο έχει απαξιωθεί τελείως. Οποιαδήποτε προσπάθεια για ανάταξη του πρωτογενούς τομέα αλλά και συνολικά της υπαίθρου, δεν μπορεί να έχει οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα αν δεν υπάρχει ένα επαρκές οδικό δίκτυο.
Σ’ αυτό το πλαίσιο είναι αναγκαία μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση για την οργάνωση, την συντήρηση και την επέκταση του αγροτικού δικτύου. Απαιτείται καταγραφή συστηματική, χαρτογραφική αποτύπωση, καθορισμός και ποσοτικοποίηση βασικών παραμέτρων, διαδραστικότητα και αντικειμενικοποίηση του συστήματος λήψης αποφάσεων.
Έχουμε θέσει τρεις βασικούς άξονες που είναι ενδεικτικοί, θα μπορούσαμε να εξειδικεύουμε περισσότερο αλλά λόγω του χρόνου δεν γίνεται αυτό το πράγμα.
Ο πρώτος άξονας
Μία ποσοτική διερεύνηση ο πρώτος άξονας, πόσα χιλιόμετρα αγροτικού οδικού δικτύου υπάρχουν στα όρια του κάθε Καποδιστριακού Δήμου. Ποια και πόσα τεχνικά έργα έχουν κατασκευαστεί, αναφερόμαστε σε γεφύρια, διαβάσεις, σε ποια σημεία του δικτύου βρίσκονται, ποια σημεία του οδικού δικτύου έχουν ζημιές ή καταστροφές, πού απαιτούνται παρεμβάσεις αποκατάστασης και πόσο κοστίζει η κάθε παρέμβαση.
Ο δεύτερος άξονας
Ένας δεύτερος άξονας είναι η ποιοτική διερεύνηση.
Είναι επαρκές το οδικό αγροτικό δίκτυο της Χίου; Τι άλλο συνδέει το αγροτικό οδικό δίκτυο (μνημεία, έργα τέχνης, οικισμούς); Σε τι κατάσταση βρίσκονται τα τεχνικά του έργα; Πού παρουσιάζονται οι περισσότερες βλάβες; Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αποκατασταθεί η βλάβη; Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την συχνότητα εμφάνισης των βλαβών και ποια κριτήρια θα χρησιμοποιηθούν για τον καθορισμό της σημαντικότητας της κάθε ζημιάς (η χρήση, η επικινδυνότητα, κάτι άλλο);
Ο τρίτος άξονας
Ένας τρίτος άξονας είναι η αναπτυξιακή διερεύνηση. Οι συνδέσεις με το επαρχιακό δίκτυο είναι ικανοποιητικές, εννοώ του αγροτικού δικτύου;
Απαιτούνται νέες χαράξεις για την διαλειτουργικότητα του δικτύου; Τι άλλες χρήσεις θα μπορούσε να έχει το δίκτυο για την αύξηση της προστιθέμενης αξίας του (π.χ. αντιπυρικές ζώνες, ανάδειξη πολιτιστικών μνημείων, εναλλακτικό δίκτυο σε περιόδους που το κανονικό δίκτυο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί);. Εν κατακλείδι για εμάς απαιτείται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός και διαχείρισης του συστήματος. Όμως, εδώ πέρα είμαστε στον προϋπολογισμό άρα ας μιλήσουμε με νούμερα γιατί και εγώ οικονομολόγος είμαι.
Στη ΣΑΤΑ την οποία μου εστάλη, όντως μπακαλίστικα το έχω κάνει αλλά δεν υπήρχαν άλλες δυνατότητες γιατί δεν υπάρχει εξειδίκευση, 58.000 για αγροτική οδοποιία, 27.000 για αποκλάδωση και στο ΦΙΛΟΔΗΜΟ 51.500 για αγροτική οδοποιία, σύνολο 136.500 για ένα χρόνο, για τη Νότια Χίο αναφέρομαι. Αυτό δεν είναι στήριξη του αγροτικού πληθυσμού και δεν είναι κίνητρο για τους νέους για να απασχοληθούν στην παραγωγή της μαστίχας.
Κύριοι, η Ένωση έχει πωλήσεις 18.000.000 ευρώ και η MEDITERA 11.500.000, σύνολο 29.500.000. Για κάθε 10 ευρώ που δίνει η Ένωση στον παραγωγό της ο Δήμος δίνει 0,05 λεπτά για αγροτική οδοποιία. Δυστυχώς δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα τα χιλιόμετρα της αγροτικής οδοποιίας για να δούμε πόσα ευρώ επενδύονται σε κάθε χιλιόμετρο και δεν υπάρχει δυστυχώς και χρήση του αγροτικού δικτύου για να δούμε πόσα λίγα χρήματα επενδύονται ανά χιλιόμετρο ή ανά αγρότη ο οποίος χρησιμοποιεί το δίκτυο.
Έχουμε καταντήσει έπειτα από προτροπή της Ένωσης βέβαια, οι πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί να επενδύουν περισσότερα χρήματα στην αγροτική οδοποιία κάθε χρόνο απ’ ό,τι επενδύει ο Δήμος. Αυτό είναι παράπονο. Κάθε φορά επενδύουμε 50.000 με 100.000 σύνολο για να φτιάξουμε δρόμους οι οποίοι δεν ανήκουν σε εμάς, με οτιδήποτε μπορεί να σημαίνει αυτό όπως μηνύσεις, όπως απειλές, διότι εννοείται ότι δεν έχουμε τον απόλυτο έλεγχο γι’ αυτό που γίνεται.
Εμείς δεν ζητάμε νερό για να ποτίσουμε άλλωστε δεν έχουμε νερό, δεν ζητάμε ούτε να μας ανοίξετε τις αγορές ούτε και να μας βρείτε αγορές για να διαθέσουμε τα προϊόντα μας γιατί εμείς το έχουμε κάνει από μόνοι μας. Δεν ζητάμε δημοτικές εκτάσεις για να μας τις νοικιάσετε για να τις χρησιμοποιήσουμε διότι καλά –καλά ο Δήμος δεν ξέρει ποιες είναι οι δημοτικές του εκτάσεις.
Ζητάμε όμως έναν τρόπο να πηγαίνουμε στα χωράφια μας,
για να τα κάνουμε τα 30.000.000 τζίρο 40.000.000, 50.000.000 και 60.000.000 και για να δώσουμε διέξοδο στα αδιέξοδα της επαγγελματικής αποκατάστασης πολλών συμπολιτών μας. Απευθύνομαι σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους αλλά κυρίως στον κύριο Ξενάκη ο οποίος είναι Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, είναι νοτιοχωρούσης, έχω δει τα χωράφια του είναι σε πάρα πολύ κατάσταση άρα είναι μέσα στα χωράφια του άνθρωπος, ξέρει τι γίνεται με την αγροτική οδοποιία.
Σας παρακαλώ ενισχύστε τα κονδύλια για τους αγροτικούς δρόμους για να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη της Χίου, αλλιώς ετοιμαζόμαστε να πάρουμε το διαβατήριο, τουλάχιστον οι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν άλλη διέξοδο θα πάρουν το διαβατήριο για το εξωτερικό.
Ευχαριστώ.