Με αφορμή προχθεσινή ανακοίνωση της Δημοτικής παράταξης “ Πρωτοβουλία για τη Χίο”, σχετικά με το έργο της αναβάθμισης των γηπέδων στις αυλές των σχολείων της Χίου,
(Άλλο ένα έργο της “Πρωτοβουλίας” για την παιδεία και τον αθλητισμό φτάνει πιο κοντά στους δημότες.)
μιλήσαμε με το μέλος της παράταξης, γυμναστή κ. Αλέκο Αντωνίου, και ο οποίος ως πρώην Πρόεδρος των Σχολικών επιτροπών Παιδείας και άνθρωπος που σχετίζεται με την οργάνωση αθλητικών χώρων και παρεμβάσεων μέσα στον αστικό ιστό, ήταν ο εμπνευστής και οργανωτής του συγκεκριμένου έργου.
Μέσα από αυτήν τη συζήτηση, και με αφορμή την εξέλιξη του έργου, έρχεται ξανά στο προσκήνιο μία εξαιρετική ιδέα για τις δυνατότητες αξιοποίησης των διαμορφωμένων πλέον χώρων που προσφέρουν αυτές οι αυλές των σχολείων.
Δεδομένο είναι ότι μετά από κάποιο διάστημα στην Χίο, θα υπάρχουν σε κάθε γειτονιά, για να είμαστε περισσότερο ακριβείς, σε κάθε περιοχή της Χίου, τουλάχιστον 15 γήπεδα μπάσκετ με αθλητικές προδιαγραφές, και τα οποία θα φιλοξενούν με ασφάλεια τις αθλητικές δραστηριότητες τον μαθητών στην ώρα του σχολείου, αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό!
Εξίσου όμως σημαντικό, είναι αυτοί οι μικροί αθλητικοί χώροι, να βρεθεί η δυνατότητα να μπορούν να αξιοποιηθούν στο μέγιστο προς το συμφέρον της νεολαίας και της κοινωνίας.
Αξίζει να σκεφτεί ο καθένας, αλλά κυρίως οι υπεύθυνοι, πόσο αλλάζει η οργάνωση της κάθε συνοικίας και γειτονιάς, όταν καταφέρουμε να δώσουμε τους χώρους αυτούς για παιχνίδι στα νέα παιδιά σε χρόνους πέρα και έξω από τους χρόνους του σχολείου.
Η ιδέα μιας συνδυαστικής χρήσης, η οποία βρίσκει εφαρμογή σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης, συγκεντρώνει μεγάλο εύρος πλεονεκτημάτων και αποδυναμώνει σημαντικά τα όποια υπαρκτά μειονεκτήματα.
Αυτό που κυρίως χρειάζεται είναι να οραματιστεί ο κάθε αρμόδιος και να νιώσει την σημασία και την σπουδαιότητα μιας τέτοιας αξιοποίησης ! Έτσι ώστε ,με συγκεκριμένο πλάνο αποφάσεων και δράσεων να αντιμετωπιστούν τα γραφειοκρατικά ή και αντικειμενικά, πραγματικά προβλήματα, προκειμένου οι χώροι αυτοί να δοθούν συντεταγμένα και με ασφάλεια για χρήση στα παιδιά και την κοινωνία.
Η συνέντευξη και η πρόταση του Κυρίου Αντωνίου:
“Είχε γίνει αντιληπτό από πάρα πολύ νωρίς ότι οι αθλητικοί χώροι μέσα στα σχολεία έπρεπε να βελτιωθούν. Είχε πολλά χρόνια να γίνει κάποιο σοβαρό έργο σε αυτόν τον τομέα και έτσι ξεκινήσαμε από τα πρώτα 11 σχολεία και τα οποία εντάξαμε μέσα στο πρόγραμμα Φιλόδημος και στην ΣΑΤΑ.
Κάναμε τα πρώτα 11 γήπεδα. Αυτά τα γήπεδα τελείωσαν φέτος το καλοκαίρι και παραδόθηκαν στα σχολεία.
Επίσης μέσω της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού είχαμε βρει ένα κονδύλι και από εκεί έγινε το μίνι αθλητικό κέντρο στο 2ο Λύκειο μαζί με άλλα 5 γήπεδα συνολικά δηλαδή είχαμε φτιάξει 15 με 16 γήπεδα σε σχολεία.
Βλέπαμε όμως ότι οι ανάγκες δεν σταματάνε. Ξεκίνησαν και τα άλλα σχολεία που δεν είχαν φτιαχτεί οι χώροι τους να μας κάνουν αιτήματα προκειμένου να φτιάξουμε και τα δικά τους.
Έτσι λοιπόν, ξεκίνησε μία συζήτηση και διερεύνηση για το πού μπορούμε να βρούμε χρήματα να εντάξουμε και τα υπόλοιπα σχολεία.
Σε επαφή μας με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου υποβλήθηκε το αίτημα, έγιναν οι συζητήσεις και στις 27/6/2019 ήρθε από την Περιφέρεια η απάντηση ότι εντάχθηκαν και αυτά τα υπόλοιπα σχολεία!
Έτσι σήμερα η Δημοτική Αρχή αφού έχει συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα και την αναγκαιότητα αυτού του έργου συνεχίζει και σε σύντομο χρόνο θα τα έχει ολοκληρώσει!
Είναι αυτό που λέμε, ότι στον Δήμο υπάρχει συνέχεια, εμείς είχαμε την ιδέα, εξασφαλίσαμε τα χρήματα και η σημερινή Δημοτική Αρχή εκτελεί αυτό το έργο. Και αν όλα πάνε καλά, πού θα πάνε, σε ένα χρόνο θα έχουν ολοκληρωθεί τα γήπεδα και στα υπόλοιπα 12 σχολεία.
Τα γήπεδα αυτά είναι αθλητικών διαγράφων και κατά αυτόν τον τρόπο, πέρα από την συνολική αναβάθμιση εξασφαλίζουμε και την ασφάλεια των παιδιών που τα χρησιμοποιούν.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ καλό, τουλάχιστον έτσι φαίνεται από αυτά που έχουν ήδη ολοκληρωθεί και έχουν δοθεί σε χρήση .
Ήδη οι αντιδράσεις από τα παιδιά, αλλά και από τη σχολική κοινότητα γενικότερα, είναι πάρα πολύ θετικές και έχουν αναβαθμίσει και το μάθημα της φυσικής αγωγής αλλά και την όρεξη του παιδιού να ασχοληθεί με τον αθλητισμό.
Μία συζήτηση η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, είναι να βρούμε τον τρόπο και να καταφέρουμε να ανοίξουμε αυτές τις αυλές των σχολείων στις οποίες έχουν διαμορφωθεί γήπεδα και να τα δώσουμε για χρήση στους νέους και στις υπόλοιπες ώρες και μέρες που το σχολείο δεν λειτουργεί.
Είναι ανάγκη να βρεθεί μία φόρμουλα, ένας τρόπος έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να μπαίνουν στο φυσικό τους χώρο και να παίζουν, κάτι το οποίο δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε γιατί οι νομικές δεσμεύσεις είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν να γίνει κάτι τέτοιο.
Ελπίζω να καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε κάποιο πρόγραμμα έτσι ώστε να βρεθεί ο τρόπος να δοθούν προς χρήση.
Πιστεύω ότι η δημοτική αρχή αλλά και το νομικό πρόσωπο το οποίο είναι πιο κοντά στην υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος βλέπουν θετικά αυτή την προοπτική.
Και για να το πούμε λίγο διαφορετικά, μία πρόταση θα μπορούσε να είναι να ξεκινήσει πρώτα από κάποιους χώρους που πραγματικά υπάρχει ανάγκη, δηλαδή, παραδείγματος χάρη το 2ο Λύκειο Γυμνάσιο, το 7ο Δημοτικό, το πρώτο Δημοτικό, δηλαδή περιοχές που είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες και στις οποίες τα παιδιά δεν έχουν πολλές διεξόδους.
Θα μπορούσαμε με κάποιο πρόγραμμα συνδυαστικά, για αυτό άλλωστε αναφέρω το νομικό πρόσωπο, να αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού και το οποίο μπορεί να εξασφαλίσει καθηγητές φυσικής αγωγής για διάφορα προγράμματα γυμναστικής είτε είναι ενηλίκων είτε είναι ανήλικων.
Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να φέρουμε αποτελέσματα, μπορεί ο Δήμος αρκεί να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Άλλωστε όλοι οι άνθρωποι που ασχολούμαστε με τον αθλητισμό έχουμε κοινούς στόχους και ευαισθησίες και πραγματικά μπορεί να αξιοποιηθούν πολλαπλά προς όφελος της κοινωνίας και των παιδιών αυτοί οι αναμορφωμένοι αθλητικοί χώροι. “
Ιδού λοιπόν μια εξαιρετική πρόταση και «πεδίον δόξης λαμπρόν!», η οποία όχι μόνο δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει την παραμικρή αντίδραση από τις παρατάξεις για την υλοποίηση της, αλλά θα τις «υποχρεώσει» και να συνεργαστούν και βοηθήσουν στην υλοποίηση …