• Ιντα Είμαστε;
  • Επικοινωνία
Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021
15 °c
Chios
14 ° Κυ
13 ° Δε
10 ° Τρ
6 ° Τε
Inda News
  • Χίος
  • Β. Αιγαίο
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Άποψη
  • Επιστήμη
  • Ψυχαγωγία
  • Πολιτισμός
    • Λογοτεχνία
  • Video
No Result
View All Result
  • Χίος
  • Β. Αιγαίο
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Άποψη
  • Επιστήμη
  • Ψυχαγωγία
  • Πολιτισμός
    • Λογοτεχνία
  • Video
No Result
View All Result
Inda News

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΡΙΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΜΠΕΟ (Του Γιάννη Καμενάκη)

29 Νοεμβρίου 2020
σε Άποψη, Ελλάδα
0

Αρχική » Ελλάδα » Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΡΙΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΜΠΕΟ (Του Γιάννη Καμενάκη)

Από τις λανθασμένες επιλογές στην αντιμετώπιση της πανδημίας, κάποιοι συμπολίτες μας θα πεθάνουν, οι υγιειονομικοί θα ξεπεράσουν τα όριά τους, πολλές επιχειρήσεις θα κλείσουν.

Αυτά λίγο πολύ συμβαίνουν και αλλού, αφού κυκλοφορεί ένας ιός για τον οποίο δεν υπάρχει φάρμακο ή εμβόλιο ακόμα.

Μικρές όμως χώρες όπως η Σερβία και η Πορτογαλία μέσα στο καλοκαίρι έχτισαν νοσοκομεία, γιατί οι άτυχες αυτές χώρες  κυβερνώνται από κοινούς θνητούς και όχι από Μωυση.

Το τραπέζωμα του Πομπέο όμως στην περίφημη βίλα, έφερε μια ξαφνική και χωρίς διαγωνισμό ανάθεση πανάκριβων και ακατάλληλων οπλικών συστημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, που αποδυναμώνει την προσπάθεια της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα.

«Οι διαγωνισμοί ενέχουν κρυφούς κινδύνους καθυστερήσεων μη αποδεκτών κατά την τρέχουσα συγκυρία» κατά το Μαξίμου.

Το Πολεμικό Ναυτικό.

Απλά, περιληπτικά και με ελληνική ορολογία όπου είναι δυνατόν:

Το 1981 το ΠΝ απέκτησε τις πρώτες φρεγάτες τύπου Kortenaer, την Έλλη και την επακουμβήσασα Λήμνος. Οι φρεγάτες αυτές χαρακτηρίζονται MMSCδηλαδή «Πολλαπλών Ρόλων», ή«Γενικών Καθηκόντων» και συμληρώθηκαν αργότερα από τις ΜΕΚΟ οι οπoίες είναι παρόμοιων δυνατοτήτων.

Το ΠΝ παρέλαβε και μεταχειρισμένα αμερικανικά αντιτορπιλικά τύπου Charles Adams τα οποία είχαν την ικανότητα «Αεράμυνας Περιοχής» και όχι μόνο σημείου, δηλαδή μπορούσαν να προστατεύουν όχι μόνο τον εαυτό τους, αλλά και μια νηοπομπή, ή περιοχή ενδιαφέροντος του Στρατού Ξηράς ή της Πολεμικής Αεροπορίας.

Γι’ αυτή τους την ικανότητα το ΠΝ τα κράτησε με νύχια και με δόντια στην υπηρεσία αν και ήταν παλιάς σχεδίασης, του ’50 και  είχαν προβλήματα στην πρόωση. Το ΠΝ είχε τραυματίες μηχανικούς, το Γερμανικό Ναυτικό είχε και νεκρό μηχανικό και τα επέστρεψε στις ΗΠΑ. Αποσύρθηκαν γύρω στο 2000 και έκτοτε το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο (εντάξει όχι το σημερινό) ζητάει πλοίο με ικανότητα «Αεράμυνας Περιοχής».

Από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και μετά, οι λύσεις που εξέτασαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις ήταν ή γαλλικές φρεγάτες FREMM,ή παρόμοιες ευρωπαϊκές φρεγάτες με δυνατότητα αεράμυνας περιοχής, ή μεταχειρισμένα αντιτορπιλικά Arleigh Burke εξ Αμερικής, τα οποία επίσης έχουν τη δυνατότητα την οποία ζητούσε το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο.

Από τις συζητήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ για μεταχειρισμένα αντιτορπιλικά  τύπου Arleigh Burke,έγινε φανερό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιθυμούν να πουλήσουν στην Ελλάδα όπλα που θα της έδιναν πλεονέκτημα, ενώ δεν είχαν τέτοιο πρόβλημα με τα τουρκικά F 35, για τα οποία η δουλειά στράβωσε για άλλους λόγους.

Το πρόγραμμα του ΠΝ έχει 3 σκέλη:

1 Καινούρια σύγχρονη φρεγάτα.

2 Ενδιάμεση λύση, δηλαδή μέχρι να έλθει η καινούρια φρεγάτα, άμεσα, κάποια μεταχειρισμένα ή νοικιασμένα πλοία.

3 Εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ.

Όσο αφορά το πρώτο,

οι φρεγάτες της αμερικανικής πρότασης είναι στη φάση της σχεδίασης, δεν περιγράφονται καν και το μεγάλο ερώτημα είναι, όπως και με όλους τους αμερικανικούς φορείς όπλων, πότε και αν το Κογκρέσο θα αποδεσμεύσει κρίσιμα όπλα που θα φέρουν αυτές οι φρεγάτες.

Αντίθετα οι Belh@ra που έχουν αντικαταστήσει τις FREMM  σε κάποιους τομείς είναι κορυφαίες και στα 3,5 δις των Belh@ra περιλαμβάνονται και οι πύραυλοι Scalp βεληνεκούς 1000 χιλιομέρων!

Οι 3 από τις φρεγάτες της αμερικανικής πρότασης θα ναυπηγηθούν σε ελληνικό ναυπηγείο, που δεν κατονομάζεται, φέξε μου και γλίστρησα δηλαδή. Πρώτα θα τελειώσει το «Ελληνικό» και μετά θα δούμε πλοία.

Αν κρίνουμε από τα μέχρι τώρα κατορθώματα των αρίστων, Σκόιλ ελικικού, σχολικές μάσκες, η κυβέρνηση θα επιδοτήσει κάποιον ιδιώτη να αγοράσει τα ναυπηγεία και μετά θα του πληρώσει και τα πλοία.

Στο δεύτερο,

την ενδιάμεση λύση, τα πράγματα είναι χειρότερα. Απ’ ότι φαίνεται οι αμερικανική πρόταση θέλει να μας φορτώσει τις «Γενικών Καθηκόντων» φρεγάτες τύπου LCS.

1 Οι LCSέχουν το χούι να μένουν καραβοφάναρο. Πρόσφατα το USS Detroit (LCS 7) υπέστη μηχανική βλάβη και ρυμουλκήθηκε στο Πορτ Κανάβεραλ για επισκευές. Τέλη του 2015 το αδελφό πλοίο USSMilwaukee (LCS 5) στο παρθενικό του ταξίδι ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι Μέηπορτ της Φλώριντα.

2 Το πρόγραμμα των LCSέχει εγκαταληφθεί από το Αμερικανικό Ναυτικό ως αποτυχημένο. Από τα 355 πλοία που ήταν στο πρόγραμμα κατέληξαν σε 40, τα εξής 16.

3 Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει παραδεχθεί ότι το 35% των πλοίων είναι εν πλω και το 65% στο Ναύσταθμο για συντήρηση. Και είναι πανάκριβη αυτή η συντήρηση: 79 εκατομύρια $ το χρόνο.

4 Το Αμερικανικό Ναυτικό έκρινε ότι 4 από αυτά τα πλοία είναι ασύμφορο να επισκευασθούν, αναβαθμισθούν και τα απέσυρε. Προφανώς αυτά τα 4 κελεπούρια σκέφτονται οι άριστοι για ενδιάμεση λύση.

5 Τα πλοία δεν έχουν ανθυποβρυχιακή προστασία, με ότι σημαίνει αυτό, στο ιδανικό για ενέδρες υποβρυχίων Αιγαίο.

Οι LCS εγκλωβίζουν το ΠΝ σε ακριβά, αναξιόπιστα και ανεπαρκή πλοία. Θα μας οδηγήσει στην αποδοχή της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Στην περίπτωση που η ενδιάμεση λύση είναι μεταχειρισμένα Arleigh Burke καλοδεχούμενα, αν έρχονται μαζί με τα όπλα τους. Πράγμα χλωμό όμως, γιατί Σκάι, Πρώτο Θέμα και Καθημερινή για τις LCS πανηγυρίζουν.

Στο τρίτο, μια απ’ τα ίδια.

Το Αμερικανικό Ναυτικό δεν διαθέτει φρεγάτες ΜΕΚΟ, τι σόι τεχνογνωσία θα μας παρέχει, θα αναθέσει σε κάποιο γραφείο τον εκσυγχρονισμό τους και θα μας τον χρεώσει.

Συνολικά η αμερικανική πρόταση κοστίζει 5 δις, αλλά το δράμα θα είναι να στηριχθεί το ΠΝ και η Ελλάδα σε αυτά τα καραβοφάναρα στο δύσκολο περιβάλλον του Αιγαίου και της Α. Μεσογείου.

Είναι θεμιτό οι Αμερικανοί να θέλουν να πουλήσουν την πραμάτεια τους. Γι αυτό εξάλλου ήλθε και ο Πομπέο να τον τραπεζώσουμε. Αλλά η πραμάτεια πρέπει να είναι ανάλογων προδιαγραφών με την ανταγωνιστική πρόταση.

Εδώ είναι φανερό ότι δεν έχομε μια εμπορική πρόταση από τις ΗΠΑ, αλλά μια προσπάθεια να ανατρέψουν την ισοροπία εις βάρος της Ελλάδας, για να δεχθεί τη «Γαλάζια Πατρίδα».

Μια προσπάθεια να ακυρωθεί η προσπάθεια της Ελλάδας να πάρει κεφάλι μέσω των Belh@ra και κυρίως να ακυρωθεί η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, πράγμα αθέμιτο και κόντρα στα συμφέροντά μας.

Η Πολεμική Αεροπορία.

Ευτυχώς γλυτώσαμε από τα F 35 που έμειναν απούλητα από την ακύρωση της αγοράς τους από την Τουρκία, αν και δείξαμε προς στιγμήν ενδιαφέρον, βρέθηκαν άλλοι πρόθυμοι.

Και αφού ευτυχώς επιλέξαμε το Rafal, να πάλι μετά το τραπέζωμα του Πομπέο αίτημα για αγορά και F 35, τα οποία με δεδομένο τα Rafal, μας είναι άχρηστα.

1. Τα F 35 είναι αεροπλάνο πρώτου πλήγματος. Δεδομένου ότι αυτό δεν συμφωνεί με το αμυντικό μας δόγμα τι στην ευχή θα τα κάνουμε;

2.  Το F 35 δεν είναι πραγματικά αόρατο από τα ραντάρ. Τα όποια χαρακτηριστικά στελθ έχει, τα έχει χάρη στη σιλουέτα του, η οποία έχει επιλεγεί με αυτή την προτεραιότητα και όχι με τους νόμους της αεροδυναμικής. Γι αυτό τα πτητικά χαρακτηριστικά του δεν είναι κορυφαία. Το Rafal κρύβεται από τα ραντάρ με ηλεκτρονικό τρόπο.

3. Είναι πολύ ακριβό αεροπλάνο, αλλά αργότερα η τιμή του θα πέσει. Εκείνο που δεν θα πέσει είναι το εξωφρενικό κόστος πτήσης του ανά ώρα. Η Ελλάδα θα γονατίσει οικονομικά αν σηκώνει κάθε μέρα F 35 για πλάκα, δηλαδή για αναχαιτήσεις και εικονικές αερομαχίες.

4. Και βέβαια το μεγάλο ζητούμενο, ποιά όπλα του F35 θα αποδεσμεύσει το Κογκρέσο; Υπάρχει πιθανότητα να μας δώσουν το αεροπλάνο και ένα όπλο το οποίο να εξουδετερώνει τους S 400 από απόσταση;

Εδώ δεν αποδεσμεύουν για τα F16 τους Harpoon, κίνηση που δεν θα έφερνε κάποια ανατροπή, δεδομένου ότι ο πύραυλος υπάρχει στο οπλοστάσιο του ΠΝ και υπερκαλύπτεται από το δίδυμο MirazExoset της ΠΑ. Με τα F35 θα κάνουν την ανατροπή;

5. Η επιλογή 2 τύπων αεροσκαφών διαιωνίζει την πληγή της ΠΑ, την πολυτυπία.

Κρατάτε και μικρό καλάθι για τους Δημοκρατικούς.

Οι Δημοκρατικοί δεν πρόκειται να επιτρέψουν η Τουρκία να πάει στην αγκαλιά της  Ρωσίας. Όλο και κάποια δωράκια θα έχουν να της δώσουν για να την καλοπιάσουν, αλλά από το δικό μας πανέρι κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Αναμένεται να δούμε και κατά πόσο καλύτερος είναι «ο ηγετικός ρόλος των ΗΠΑ στον κόσμο» από το «πρώτα οι ΗΠΑ».

Ετικέτες: Γιάννης Καμενάκης
Προηγούμενο Άρθρο

Βελτιώνεται η υγεία του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας

Επόμενο Άρθρο

Αποκάλυψε ο Λιβάνιος πότε θα «κλειδώνουν» οι υποψηφιότητες για Δημοτικές –Περιφερειακές Εκλογές με το νέο εκλογικό νόμο

Σχετικές Αναρτήσεις

ΕΛΤΑ: Ο ταχυδρόμος θα χτυπά σπάνια σε Αττική και νησιά - Αντίδραση δημάρχων
Ελλάδα

ΕΛΤΑ: Ο ταχυδρόμος θα χτυπά σπάνια σε Αττική και νησιά – Αντίδραση δημάρχων

Βρέθηκε νεκρός ο Σήφης Βαλυράκης: Έπεσε από το φουσκωτό εν κινήσει σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις
Ελλάδα

Βρέθηκε νεκρός ο Σήφης Βαλυράκης: Έπεσε από το φουσκωτό εν κινήσει σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις

Συνελήφθη ο προπονητής που καταγγέλθηκε για βιασμό 11χρονης αθλήτριας πριν από 9 χρόνια
Ελλάδα

Συνελήφθη ο προπονητής που καταγγέλθηκε για βιασμό 11χρονης αθλήτριας πριν από 9 χρόνια

Αγνοείται ο πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης
Ελλάδα

Αγνοείται ο πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης

Επόμενο Άρθρο
Αποκάλυψε ο Λιβάνιος πότε θα «κλειδώνουν» οι υποψηφιότητες για Δημοτικές –Περιφερειακές Εκλογές με το νέο εκλογικό νόμο

Αποκάλυψε ο Λιβάνιος πότε θα «κλειδώνουν» οι υποψηφιότητες για Δημοτικές –Περιφερειακές Εκλογές με το νέο εκλογικό νόμο

Το επιβλητικό κάστρο της Βολισσού, επίκεντρο της αμυντικής διάταξης της Βορειοδυτικής Χίου (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Το επιβλητικό κάστρο της Βολισσού, επίκεντρο της αμυντικής διάταξης της Βορειοδυτικής Χίου (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Απάντηση Ακύρωση απάντησης

Προτεινόμενα

Αλ. Τσίπρας: Τέσσερα μέτρα στήριξης τώρα, αλλιώς τα λουκέτα την επόμενη φορά θα είναι οριστικά

Αλ. Τσίπρας: Τέσσερα μέτρα στήριξης τώρα, αλλιώς τα λουκέτα την επόμενη φορά θα είναι οριστικά

To Ισραήλ απαγορεύει όλες τις πτήσεις ξένων εταιρειών από και προς τη χώρα

To Ισραήλ απαγορεύει όλες τις πτήσεις ξένων εταιρειών από και προς τη χώρα

Δημοφιλή Νέα

  • Έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο σήμερα στη 13:00 με θέμα τις εξελίξεις στο προσφυγικό!!!

    Να γιατί η Άρνηση των Αντιπεριφερειαρχών για συνάντηση με Υπουργό είναι κίνηση ΜΑΤ του “Στρατηγού” Μουτζούρη

    0 κοινοποιήσεις
    Κοινοποίηση 0 Tweet 0
  • Χίος 2021 – Εθνική Τράπεζα: Υποβάθμιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας!

    0 κοινοποιήσεις
    Κοινοποίηση 0 Tweet 0
  • Έντιμη και Παλικαρίσια η στάση του πρώην Αντιδημάρχου, Χάρη Μπουνιά. Αρχίζει να ξηλώνει… το «πουλόβερ» της Δημοτικής Αρχής. 

    0 κοινοποιήσεις
    Κοινοποίηση 0 Tweet 0
  • Στο Πιτυός το πήραν αλλιώς και δεν το κρύβουν.

    0 κοινοποιήσεις
    Κοινοποίηση 0 Tweet 0
  • Διγλωσσία Νότη Μηταράκη!: Στον Έβρο δομή μόνο για καταγραφή και ταυτοποίηση -Σε Χίο και Λέσβο μόνιμες κλειστές δομές!

    0 κοινοποιήσεις
    Κοινοποίηση 0 Tweet 0
Inda News

Inda News

Ενημέρωση Με Άποψη

NeuroSynthesis ΕE

Ελευθερίου Βενιζέλου 86
82132, Χίος
Ελλάδα

Επικοινωνία

P. (0030) 22710 81989
F. (0030) 22710 81989
Email: info@indanews.gr

Λευκός Οίκος: O Τραμπ δεν είχε σχέδιο διανομής του εμβολίου κατά του κορωναϊού

Λευκός Οίκος: O Τραμπ δεν είχε σχέδιο διανομής του εμβολίου κατά του κορωναϊού

Την ώρα που ο νέος κορωναϊός εξαπλωνόταν η κυβέρνηση Τραμπ δεν είχε...

Περισσότερα
  • Χίος
  • Β. Αιγαίο
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Άποψη
  • Επιστήμη
  • Ψυχαγωγία
  • Πολιτισμός
    • Λογοτεχνία
  • Video

Μέλος Του

melos media

Ετικέτες

Τουρισμός Μόρια Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου κυβέρνηση Ελλάδα Σάμος ΕΕ Κυριάκος Μητσοτάκης Νότης Μηταράκης ΗΠΑ νέα κρούσματα ΣΥΡΙΖΑ Δήμος Χίου Μεταναστευτικό Λέσβος Τουρκία “Κορονοϊός” Προσφυγικό κορωνοϊός
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

© 2020 Neurosynthesis.

No Result
View All Result
  • Χίος
  • Β. Αιγαίο
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Άποψη
  • Επιστήμη
  • Ψυχαγωγία
  • Πολιτισμός
    • Λογοτεχνία
  • Video

© 2020 Neurosynthesis.

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας χρήστη. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, μπορείτε όμως να διαγραφείτε ανά πάσα στιγμή. Ρυθμίσεις CookiesΑΠΟΔΟΧΗ
Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Απορρήτου Ιστότοπου

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας χρήστη. Από αυτά, τα απολύτως απαραίτητα cookies αποθηκεύονται στον φυλλομετρητή σας και είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ιστότοπου. Χρησιμοποιούμε επίσης cookies τρίτων τα οποία αποθηκεύονται μόνο μετά τη συναίνεσή σας και χρησιμοποιούνται για την ανάλυση της συμπεριφοράς σας στη χρήση του ιστότοπου. Για τη χρήση ή μη των cookies τρίτων μπορείτε να αλλάξετε την επιλογή σας οποιαδήποτε στιγμή.
Necessary
Always Enabled

Τα απολύτως απαραίτητα cookies χρησιμοποιούνται για τη διασφάλιση και εύρυθμη λειτουργία του ιστότοπου.

Non-necessary

Χρησιμοποιούμε cookies τρίτων για την ανάλυση της επισκεψιμότητας και της χρήσης του ιστότοπου. Χρησιμοποιούμε επίσης cookies για την προβολή διαφημίσεων και υπηρεσιών τρίτων (youtube).