Προτάσεις για την ανόρθωση της οικονομίας και την ανάπτυξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου από το Γιάννη Σπιλάνη
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην υποστήριξη της κοινωνίας και στην ανάπτυξη της οικονομίας στη μετά covid εποχή, δήλωσε στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί διάλογοι», ο επικεφαλής της παράταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου «Συμπαράταξης Πολιτών» Γιάννης Σπιλάνης στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε για ζητήματα που αφορούν τη Λέσβο και τις προτάσεις της παράταξής του για εφαρμογή ενός ενιαίου πλαισίου δράσεων με στόχο την ανάκαμψη.
Δομικά προβλήματα
Αναφερόμενος στην υφιστάμενη κατάσταση ο Γιάννης Σπιλάνης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το αναπτυξιακό έλλειμα των νησιών του Βορείου Αιγαίου σε σύγκριση με τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας μας και της Ευρώπης, δεν είναι ένα ζήτημα που προέκυψε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που έπληξε την Ελλάδα την τελευταία δεκαετία αλλά ένα πρόβλημα που ταλανίζει εδώ και αρκετά χρόνια τα νησιά μας, πολύ πριν το 2010.
Όπως σημείωσε ο Γ. Σπιλάνης στο Βόρειο Αιγαίο τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται μία φθίνουσα πορεία στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία των νησιών. «Η μείωση αυτή που εμφανίζεται στα νησιά της Περιφέρειας μας, δεν αναπληρώθηκε από καμία άλλη δραστηριότητα, όπως αντίστοιχα έγινε στο γειτονικό μας Νότιο Αιγαίο, όπου γιγαντώθηκε μέσα σε λίγα χρόνια η τουριστική βιομηχανία».
Μόνο έργα υποδομής
Όπως σημείωσε ο Γ. Σπιλάνης η Περιφέρεια βορείου Αιγαίου, μπορεί να προχωρήσει σε έναν νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό πατώντας σε αυτά που ήδη διαθέτουν τα νησιά μας, δηλαδή αγροτικά προϊόντα, ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα και περιβαλλοντική αξία, αναδεικνύοντας τα σε άξονες ανάπτυξης. «Μέχρι σήμερα δυστυχώς καμία από περιφερειακές αρχές, προηγούμενες και παρούσα, δεν έχει κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Όλοι εστιάσθηκαν στο ζήτημα των υποδομών και κυρίως στους δρόμους.
Βήματα στην ανάπτυξη του θερμαλισμού
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Γ. Σπιλάνης αναφέρθηκε στο ζήτημα του ιαματικού τουρισμού και στις δράσεις που πραγματοποιούνται από την αρμόδια επιτροπής της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου στην οποία είναι επικεφαλής σε συνεργασία με τους δύο δήμους που είναι και οι ιδιοκτήτες των πηγών του νησιού μας, πλην της Λουτρόπολης Θερμής. «Έχουν γίνει κάποια μικρά ουσιαστικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Το ευχάριστο είναι ότι τις τελευταίες ημέρες αναγνωρίστηκαν με ΦΕΚ οι πηγές της Λ. Θερμής και του Πολιχνίτου από τη Δυτική Λέσβο. Η μοναδική πηγή του δήμου Μυτιλήνης ανήκει στην ΑΔΕΛ και αυτή τη στιγμή είναι μισθωμένη σε ιδιώτη. Η Δυτική Λέσβος αυτή την περίοδο προχωρά σε ανάλογο σχεδιασμό με στόχο να προχωρήσει στη μίσθωση των πηγών σε ιδιώτες οι οποίοι θα καταθέσουν ολοκληρωμένη πρόταση διαχείρισης».