Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο νεαρός κοινωνιολόγος Γιώργος Χάμπας όσον αφορά μια σημαντική διάσταση του δημογραφικού προβλήματος στο νησί μας (φευγιό πολλών νέων ανθρώπων) το οποίο λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις χρόνο με τον χρόνο:
“Όπως όλοι γνωρίζουμε το Βόρειο Αιγαίο είναι από τις πρώτες περιφέρειες σε ανεργία. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών αφορά νέους ανθρώπους. Καθημερινά ακούμε από γνωστούς μας την επιθυμία να φύγουν από τη Χίο, κάποιοι προσπαθούν να βρουν τον τρόπο ώστε συγγενείς τους να τους τραβήξουν σε κάποια χώρα του εξωτερικού και κάποιοι άλλοι να φύγουν για τα μεγάλα αστικά κέντρα. μιας και η αστικοποίηση στην στη χώρα μας έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.
Έτσι λοιπόν ανά τακτά διαστήματα πρέπει να αποχωριστούμε αδέλφια ,φίλους την ίδια μας την οικογένεια με σκοπό ένα καλύτερο μέλλον μακριά από ένα νησί το οποίο δεν ασχολείται πραγματικά με τους νέους ανθρώπους. Σε κάθε εκλογική διαδικασία όλοι οι πολιτικοί είτε τοπικά ή περιφερειακά τάζουν στους Νέους ότι
θα σκύψουν πάνω στο μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή και αφορά την ανεργία τους. Φυσικά μετά τις εκλογές ξεχνιούνται, Βλέπεις δεν πουλάει πια, πουλάνε οι στημένες φωτογραφίσεις, οι στημένες εκδρομές και επικοινωνιακά τρικ τα οποία είναι το λιγότερο φτηνά.
Έτσι λοιπόν οι νέοι αναγκάζονται να φύγουν για να βρουν ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό ή στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη. Πηγαίνοντας λοιπόν στα μεγάλα αστικά κέντρα βρίσκουν μία δουλειά, με κάποιον σεβαστό μισθό και ξεκινάνε τη νέα τους ζωή . Μετά από λίγο καιρό όμως ο μισθός αυτός αρχίζει και πέφτει, όλοι ξέρουμε φίλους και γνωστούς που στην αρχή όλα ήταν καλά αλλά μετά από λίγο οι εταιρείες με διάφορα προσχήματα προχωρούν σε μειώσεις.
Έτσι πολλοί νέοι αναγκάζονται να πάρουν τηλέφωνο τους γονείς εδώ πίσω στη Χίο και να τους πουν ότι μάλλον θα γυρίσουμε πίσω, γιατί δεν βγαίνουν. Επιστρέφουν πίσω ψάχνοντας δουλειά με την εστίαση να απορρόφα μεγάλο μέρος των νέων. Κάποιοι θα ψάξουν την δυνατότητα, να βγουν στην θάλασσα. Πόσους πια θα πάρει; Μήπως η λύση αυτή κατέστρεψε τους νέους;
Τώρα στην μόδα φυσικά οι συνοριοφύλακες, με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα γίνουν μόνιμοι. Πολλοί από αυτούς βρέθηκαν στο Αίπος και τώρα στην ΒΙΑΛ, Όποιος τους κατηγορήσει για αυτό είναι βλάξ, η οικονομική ανάγκη και το δημόσιο τους οδήγησαν εκεί. Κάποιοι κατηγορούν τους νέους ως την γενιά του καναπέ ,της εύκολης δουλειάς και του εύκολου χρήματος του, είναι τουλάχιστον λαϊκιστικό να λέγεται κάτι τέτοιο.
Η Χιος θα μπορούσε να προσφέρει δεκάδες θέσεις εργασίας, αν κάποια στιγμή αποφασίσουμε ότι οι τουριστες δεν αλλοιώνουν τον πολιτισμό μας. Οταν κάποια στιγμη αποφασίσουμε οτι μπορούμε να προσφέρουμε εναλλακτικό τουρισμό. Ελπίζω να μην γερασω και ακόμα να μιλάμε για το βασικό από όλα τι είναι τουρισμός. Θέλουμε, θέλαμε, τμήμα τουρισμού, Γιατι τι σχεση εχουμε εμεις με αυτο τον κλάδο; ΚΑΜΙΑ ειναι η απαντηση!
Επίσης χρειάζεται ενημέρωση για τις δυνατότητες της Χιώτικης γης, νέοι άνθρωποι τολμούν και πετυχαίνουν σε αυτό, η γη του νησιού μπορει να δώσει πολλά. είμαι από τους ανθρώπους που μέχρι σήμερα που γράφεται αυτό το άρθρο επέλεξα να μείνω στο νησί και να το παλέψω αλλά βλέποντας την όλη κατάσταση είναι φορές που λες ότι δεν αξίζει όλο αυτό. Διότι οι τοπικές και περιφερειακές αρχές Δεν ασχολούνται με τους νέους ανθρώπους.
Εάν λοιπόν κύριοι δεν παρθούν μέτρα όσο κυνικό και σκληρό να ακουστεί σε λίγα χρόνια η Χίος θα είναι ένα απέραντο γηροκομείο με τους νέους να έχουν φύγει.
Δεν ζητάμε ελεημοσύνη, δεν ζητάμε χαρές ζητάμε ευκαιρίες και ευκαιρία δεν είναι ένα κοινωφελές πρόγραμμα 8 μήνες δουλειά, 8 μήνες ανεργία και αν είσαι τυχερός οκτώ μήνες ξανά κοινωφελής. Πως με αυτή την αβέβαιη εργασιακή κατάσταση οι νέοι άνθρωποι θα μείνουν στη Χίο να κάνουν οικογένεια και παιδιά.
Δεν ζητάμε ελεημοσύνη, αλλά ευκαιρίες, θέλουμε εμπειρία αλλά κανείς δεν μας παίρνει, σπουδάσαμε αυτό που αγαπήσαμε και επειδή δεν έχουμε αυτήν την εμπειρία κανείς δεν μας δίνει την δυνατότητα να του δείξουμε ποιοι είμαστε. Σωστές οι προκηρύξεις για ανθρώπους με προϋπηρεσία αλλά προκήρυξη χωρίς εμπειρία πότε θα βγει; Πότε θα μας δώσετε ευκαιρίες;
Κάθε μήνα, τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια να έχουν θεματικές συνεδριάσεις για την ανεργία. Να δημιουργηθούν συμβούλια νέων, σε δήμους και περιφέρεια, διεκδίκηση κάθε δυνατότητας, για να πέσουν χρήματα σε επενδύσεις, προσλήψεις, στήριξη των νέων.
Τα νησιά ερημώνουν, η Χίος ερημώνει. Ακούστε για μία φορά τους νέους πριν είναι αργά!”
Γιώργος Χάμπας
Κοινωνιολόγος