Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με το νόμο, προχώρησε εχθές σε ανασχηματισμό και υπέγραψε τις αναθέσεις τομέων σε περιφερειακούς συμβούλους για την περίοδο μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2021
Στην αναδιάταξη της πολιτικής διοίκησης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κυριαρχεί η συνεργασία της παράταξης ‘Άλμα ανάπτυξης” του κ. Μουτζούρη με την παράταξη “Τολμάμε για το Βόρειο Αιγαίο” του κ. Παναγιώτη Χρίστοφα.
Μέσα από αυτή τη συνεργασία προστίθενται τρία ακόμα άτομα σε ενεργούς διοικητικούς ρόλους στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και συγκεκριμένα ο κ. Παναγιώτης Χριστόφας περιφερειακός σύμβουλος στη Λέσβο που επωμίζεται χρέη θεματικού αντιπεριφερειάρχη στον τομέα προγραμματισμού βιομηχανίας και ενέργειας καθώς επίσης και ο περιφερειακός σύμβουλος Χίου κ. Στέλιος Καμπούρης, ο οποίος αναλαμβάνει θεματικός Αντιπεριφερειάρχης στον τομέα Παιδείας και δια βίου μάθησης.
Επιπλέον η Περιφερειακή αρχή ενισχύθηκε από τον κ. Χριστόφορο Κριμιζή ο οποίος αναλαμβάνει εντεταλμένος σύμβουλος εμπορίου και επιχειρηματικότητας.
Κύριο χαρακτηριστικό του μετασχηματισμού αποτελεί η απομάκρυνση του περιφερειακού συμβούλου Λέσβου Κυρίου Αριστείδη Χατζηκομνηνού ο οποίος την προηγούμενη περίοδο κατείχε τη θέση του χωρικού αντιπεριφερειάρχη Λέσβου, θέση στην οποία για τη νέα περίοδο κατέλαβε ο περιφερειακός σύμβουλος Λέσβου κ. Κούβελος Παναγιώτης ο οποίος μέχρι πρότινος διατηρούσε την θέση του θεματικού αντιπεριφερειάρχη με αρμοδιότητες στον πρωτογενή τομέα.
Η συνεργασία και η συνευθύνη ως έννοιες και πολιτικές επιδιώξεις, ειδικά στο χώρο της αυτοδιοίκησης, δεν μπορεί παρά να χαρακτηρίζονται ως θετικές εξελίξεις στην προσπάθεια να μεγαλώνει το παραγόμενο έργο. Έτσι γίνεται πιο αποτελεσματική και εποικοδομητική, προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας, η δράση κάθε δημόσιας αρχής, πολύ δε περισσότερο της Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου.
Από μόνη της όμως η συνεργασία, αν δεν στηρίζεται σε διακριτό καθαρό προγραμματικό σχέδιο δράσης, υπάρχει ο κίνδυνος να εκληφθεί ως αποτέλεσμα προσωπικής τακτικής για ματαιόδοξη ικανοποίηση.
Έτσι λοιπόν στον συγκεκριμένο ανασχηματισμό, με μία πρώτη ανάγνωση, μιας και τίποτα δεν έχει δημοσιοποιηθεί όσον αφορά τη φιλοσοφία, τη στρατηγική και το περιεχόμενο των αλλαγών, για τη νέα περίοδο, δημιουργούνται τρεις καταρχήν εύλογες παρατηρήσεις:
Παρατήρηση 1η
Αφού η Περιφερειακή αρχή αποφάσισε για τη δεύτερη περίοδο να προχωρήσει σε συν διοίκηση με άλλες παρατάξεις γιατί αυτό πραγματοποιήθηκε μόνο με μία και δεν συμπεριέλαβε ευρύτερη διεύρυνση;
Πιθανόν υπάρχουν πολιτικές και αυτοδιοικητικές διαφορές τις οποίες όμως σε κάθε περίπτωση οι πολίτες και η κοινωνία πρέπει να γνωρίζουν για να μπορούν να κρίνουν.
Η γνωστοποίηση λοιπόν των διαφορών το πολιτικό και αυτοδιοικητικό τους περιεχόμενο είναι ευθύνη όχι μόνο της περιφερειακής αρχής αλλά και όλων των παρατάξεων που συμμετέχουν ή δεν συμμετέχουν στην συνεργασία.
Παρατήρηση δεύτερη
Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σταματάει να υπάρχει πλέον υπεύθυνος αντιπεριφερειάρχης με αρμοδιότητα την αγροτική παραγωγή και τον πρωτογενή τομέα.
Η περιφέρεια βορείου Αιγαίου βασίζει την οικονομία της σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% στις δραστηριότητες της γεωργικής παραγωγής του πρωτογενούς τομέα.
Η μαστίχα της Χίου, το κρασί της Σάμου, το λάδι και τα κτηνοτροφικά προϊόντα της Λέσβου, τα τυροκομικά προϊόντα της Λήμνου, μαζί με πολλές άλλες πρωτογενούς τομέα δραστηριότητες, χρήζουν ιδιαίτερης μέριμνας και φροντίδας και κάθε φορά οι περιφερειακές αρχές, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο, τα κατατάσσουν στην πρώτη προτεραιότητα του ενδιαφέροντος τους.
Έτσι λοιπόν ενώ την πρώτη περίοδο είχαμε θεματικό αντιπεριφερειάρχη πρωτογενή τομέα, αυτός καταργήθηκε χωρίς να γνωρίζει κανείς ποιοι ήταν οι λόγοι που επέβαλαν μία τέτοια απόφαση.
Βέβαια τα πεπραγμένα της προηγούμενης χρονιάς στο συγκεκριμένο τομέα στερούνται αποτελεσματικότητας σχεδίου και προοπτικής, αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σημαίνει ότι καταργείς τον συγκεκριμένο τομέα τη στιγμή που σε εθνικό επίπεδο μπαίνει σε πρώτη προτεραιότητα η ανάγκη αναδιάταξης και αναμόρφωσης του.
Ευθύνη λοιπόν της Περιφερειακής Αρχής αλλά και της συνεργαζόμενης παράταξης είναι να παρουσιάσουν στους πολίτες του Βορείου Αιγαίου τους λόγους της κατάργησης.
Εκτός και αν και αυτό, όπως και πολλά άλλα, αποτελεί για την Περιφερειακή Αρχή μία απλή εγγραφή τίτλου, προκειμένου να δώσει σε έναν περιφερειακό σύμβουλο τη δυνατότητα να γίνει αντιπεριφερειάρχης.
Παρατήρηση 3η
Μετά το πέρας της πρώτης χρονιάς και ενώ καταργήθηκε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα και αγροτικής παραγωγής δημιουργήθηκε ένας άλλος σημαντικός τομέας αυτός της παιδείας και της δια βίου μάθησης.
Αναμφισβήτητα ένας πολύ σημαντικός τομέας εάν υπολογίσει κανείς τα κενά που υπάρχουν στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στα θέματα όχι μόνο της επαγγελματικής κατάρτισης για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, αλλά κυρίως τα κενά που υπάρχουν όσον αφορά τις δομές για μάθηση, στους τομείς της πατριδογνωσίας, της τοπικής ιστορίας, των εθίμων και παραδόσεων, του πολιτισμού και μνημείων, γνώση απαραίτητη, που εξασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και το ισχυρό φρόνημα.
Αυτός λοιπόν ο σημαντικός τομέας, θα πρέπει να εξηγηθεί από την Περιφερειακή αρχή αλλά και από την συνεργαζόμενη παράταξη, γιατί μέχρι σήμερα δεν υπήρχε. Πρέπει να εξηγηθεί στην κοινωνία και τους πολίτες αν πραγματικά ο τομέας αυτός αποτελεί για την Περιφερειακή Αρχή έναν ουσιαστικό τομέα γύρω από τον οποίο πρέπει να σχεδιαστούν και να αναπτυχθούν δράσεις ή τον “ανακάλυψε” και αυτόν μόνο ως τίτλο προκειμένου να μπορέσει να δημιουργήσει ένα ακόμα νέο αντιπεριφερειάρχη.