Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ», το Oruc Reis θα κατευθυνθεί βορειότερα φτάνοντας στα 6 μίλια από τη Ρόδο και το Καστελόριζο. Συνεδριάζει σήμερα στην Άγκυρα το υπουργικό συμβούλιο.
Τα μηνύματα της Ευρώπης προς την Τουρκία δε μοιάζουν να επηρεάζουν τη στρατηγική της έντασης που έχει υιοθετήσει ο πρόεδρος Ερντογάν. Ο πόλεμος νεύρων των Τούρκων στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζεται με αμείωτη ένταση με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» να προαναγγέλλει νέα έκδοση Navtex (μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου) για το Oruc Reis με κατεύθυνση βορειότερα κοντά στα 6 μίλια από τη Ρόδο και το Καστελόριζο.
Το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας συνεχίζει ανεμπόδιστο τις διελεύσεις του με την «Γενί Σαφάκ» να μεταδίδει πως «η έρευνα θα φτάσει μέχρι τα χωρικά ύδατα των νησιών Ρόδου και Καστελόριζου»
Την ίδια ώρα, στον Τύπο της γειτονικής μας χώρας παραμένει η στοχοποίηση της χώρα μας με την εφημερίδα Sozcu να αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της ότι η Ελλάδα αυξάνει την ένταση στέλνοντας στα ελληνικά νησιά (Κω, Λέρο, Σύμη, Καστελόριζο, Χίο, Λέσβο) 540 στρατιώτες και σχολιάζοντας ότι «δεν έχει το δικαίωμα να το κάνει».
Σε πολιτικό επίπεδο, συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο στην Άγκυρα με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα. Ο Ρετεζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να ενημερώσει τους υπουργούς του για την πρόταση του ΓΓ του ΝΑΤΟ για διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, τη συνομιλία που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ αλλά και τις επαφές με τον Φαγιέζ αλ Σαράτζ.
Με τις εξελίξεις να «τρέχουν» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, θα έχει σήμερα συνάντηση με τον στρατηγό της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, Στιάρτ Πιτ.
Ευρωπαϊκή διπλωματία
Να θυμίσουμε πως χθες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν. Όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε προς τον Ερντογάν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει αποκλιμάκωση, καλώντας την Τουρκία να απέχει από δραστηριότητες που αυξάνουν τις εντάσεις. Τέλος, επανέλαβε την πρόσκλησή του σε πολυμερή διάσκεψη, σημειώνοντας ότι μέσω του διαλόγου μπορούν να λυθούν οι παρούσες διαμάχες.
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ερντογάν είπε ότι η Ελλάδα και μερικά κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να μην κάνουν βήματα κλιμάκωσης της έντασης στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Όπως σημείωσε, «οι προκλητικές δηλώσεις και τα βήματα των Ευρωπαίων πολιτικών στα περιφερειακά θέματα δεν εξυπηρετούν στην εξεύρευση λύσης». Υποστήριξε επίσης πως «η στάση της ε.ε. στην ανατολική Μεσόγειο θα αποτελέσει ένα τεστ ειλικρίνειας για την περιφερειακή ειρήνη, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».
Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν έστειλε ένα νέο, ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα πως «υπάρχει μια ολόκληρη σειρά μέτρων» στο τραπέζι, στην περίπτωση που τελικά αποφασιστούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Ο Γάλλος αξιωματούχος κάλεσε τον Ερντογάν να ξεκινήσει συνομιλίες για τα σχέδιά του στην Ανατολική Μεσόγειο από τώρα μέχρι τη σύγκληση της ευρωπαϊκής Συνόδου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. «Έχουμε πολλές επιλογές και το γνωρίζει» ο Ερντογάν, σχολίασε με νόημα ο Λεντριάν, καλώντας ουσιαστικά τον ηγέτη της Τουρκίας να αλλάξει πλήρως τη στάση του.