Το indanews, συνεχίζοντας να συμπληρώνει το παζλ των συζητήσεων με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων του νησιού, προχώρησε σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα κουβέντα με τον πρόεδρο της Βολισσού, κύριο Σωτήρη Παραδείση.
Το φετινό καλοκαίρι σύμφωνα με τον κ. Παραδείση ήταν αρκετά ιδιαίτερο για την Βολισσό και την Αμανή γενικότερα καθώς ο κόσμος που συνήθως κατακλύζει τους θερινούς μήνες την περιοχή ήταν λιγότερος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, μολονότι η νεολαία τίμησε και φέτος με την παρουσία της το χωριό.
Η Βολισσός της σύγχρονης εποχής, ζει ως επί το πλείστον από τον τουρισμό και πολύ λιγότερο από την αγροτική παραγωγή που έχει υποχωρήσει γεγονός που επιτείνει σύμφωνα με τον πρόεδρο την χειμωνιάτικη απομόνωση καθώς δεν υπάρχουν κίνητρα στους νέους για παραμονή.
Η αρμονική απεραντοσύνη του τοπίου που συνδυάζει το ορεινό στοιχείο με τις υπέροχες παραλίες, την ποικίλη βλάστηση με τα μνημεία, το τουρισμό με την βαριά ιστορία, καθιστούν την Βολισσό ως μια ιδιαίτερη περιοχή που ο καθένας αξίζει να επισκέπτεται, γνωρίζοντας βήμα βήμα όλες τις ομορφιές της.
Ακολουθεί το βίντεο με την ενδιαφέρουσα συνέντευξη του κυρίου Παραδείση:
Κεντρικά σημεία της συνέντευξης του κυρίου Παραδείση:
Υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης. Το κεντρικό κράτος αδιαφορεί
Κομβικό θέμα που ο κ. Παραδείσης έθιξε ήταν η σε γενικές γραμμές αδιαφορία που επιδεικνύει η κεντρική κρατική εξουσία για μια περιοχή απομακρυσμένη και ολιγάνθρωπη (άρα και με λίγες ψήφους όπως χαρακτηριστικά τόνισε) όπως είναι γενικά η Αμανή και ειδκότερα η Βολισσός.
“Δουλεύουμε σαν ομάδα. Στην πρώτη γραμμή η καθημερινότητα.”
Η ομαδική προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων είναι κάτι πολύ σπουδαίο σύμφωνα με τον πρόεδρο και κομβική στόχευση για εκείνον και όσουν ασχολούνται με το χωριό είναι να συμβάλλουν ώστε να ανοίξουν θέσεις εργασίας και να έρθει κόσμος στην Βολισσό.
Έτσι θα αντιμετώπιστεί και το πρόβλημα του απομονωτισμού που χαρακτηρίζει την περιοχή και είναι ανασταλτικός παράγοντας απέναντι σε πολλές προσπάθειες που πραγματοποιούνται.
- Ύδρευση: Η Βολισσός δεν έχει ιδιαίτερες ανάγκες όσον αφορά το νερό εκτός από το πεπαλαιωμένο δίκτυο που είναι αναγκαίο να αντικατασταθεί.
- Καθαριότητα: Στο σημείο αυτό ο κ. Παραδείσης εξέφρασε την δυσαρέσκειά του απέναντι στον δήμο καθώς συγκρίνοντας με την περσινή χρονιά υπογράμμισε ότι φέτος δεν υπάρχουν αρκετοί υπάλληλοι ενώ πέρσι το χωριό έλαμπε…
- Πολιτική προστασία: Σχετικά με την προστασία της περιοχής από πυρκαγιές, ο κ. Παραδείσης τόνισε ότι η Βολισσός απολαμβάνει την αμέριστη βοήθεια της εθελοντικής ομάδας Ο καθώς και άλλων εθελοντικών οργανώσεων.
Το τοπικό συμβούλιο δεν έχει αρμοδιότητες. Η Χίος πρέπει να “σπάσει” σε περισσότερους δήμους. Είναι αναγκαίο να υπάρχει Αντιδήμαρχος Αμανής!
Ο κ. Παραδείσης έθιξε μετ’ επιτάσεως το γεγονός ότι το τοπικό συμβούλιο στο οποίο ηγείται, εκλέχτηκε υπό άλλες προϋποθέσεις οι οποίες πλέον δεν ισχύουν και έτσι στερείται ουσιαστικών αρμοδιοτήτων. Το μόνο που έχει την δυνατότητα είναι να ζητάει πράγματα όπως χαρακτηριστικά τόνισε.
Άλλο ένα βασικό αίτημα που εξέφρασε είναι το ότι πρέπει να υπάρξει ξεχωριστός αντιδήμαρχος Αμανής διότι όπως είπε “τα προβλήματα δεν λύνονται από μακρυά”.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας το μοντέλο η Χίος να διοικείται από την πρωτεύουσα έχει χρεοκοπήσει και θα πρέπει να υπάρξει αναπροσανατολισμός στην κατεύθυνση διάσπασης του ενός δήμου σε περισσότερους, διαφορετικά η κατάσταση ολοένα και θα χειροτερεύει.
Τα 5 κυρίαρχα για φροντίδα και διευθέτηση θέματα που ο κ. Παραδείσης σημείωσε
Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βολισσού ιεράρχησε 5 κομβικά αιτήματα προς υλοποίηση για την περιοχή του.
- Βιολογικός καθαρισμός. Πρόκειται για σοβαρό έργο ζωτικής σημασίας που κατόπιν λαϊκής συνέλευσης αποφασίστηκε να γίνει στην περιοχή Χαλικιά. Το συμβούλιο βρίσκεται εν αναμονή των απαραίτητων ενεργειών της ΔΕΥΑΧ ώστε να ξεκινήσει.
- Η περαιτέρω ανάδειξη του κάστρου της Βολισσού αποτελεί άλλο ένα σημαντικό ζητούμενο κατά τον κ. Παραδείση. Πρώτα απ’ όλα είναι ανάγκη να διενεργηθούν αρχιτεκτονικές και στατικές μελέτες, ενώ η παρουσία της Χιώτισσας κυρίας Μενδώνη στο τιμόνι του υπουργείου πολιτισμού είναι μια χρυσή ευκαιρία για την προώθηση τέτοιων ενεργειών.
- Η μετατροπή του παλιού ελαιοτριβείου σε πολιτιστικό πολυχώρο όπου εκτός των άλλων θα μπορούσε να φιλοξενήσει όλη την συλλογή Γιαλούρη. Έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα για να χρηματοδοτηθεί μια μελέτη γι’ αυτό και αναμένεται η σχετική ανταπόκριση.
- Επιδιορθώσεις στο σχολείο Βολισσού καθώς τον χειμώνα τα μαθήματα τελούνται υπό αντίξοες συνθήκες.
- Αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς η περιοχή της Αμανής ενδείκνυται για κάτι τέτοιο.
Συμπερασματικά:
Σε μία ενδεικτική κλίμακα αξιολόγησης με “καθόλου καλά”, “ λίγο καλά”, “αρκετά καλά”, “πολύ καλά”, “άψογα”, θα μπορούσαμε κρίνοντας όλα τα παραπάνω να παρατηρήσουμε ότι:
Για την κοινότητα Βολισσού, έτσι όπως αυτή εκφράζεται από τον πρόεδρο της κ. Παραδείση,
Η εμπιστοσύνη προς τον δήμο της Χίου και η συνεργασία με αυτόν αξιολογείται ως “ λίγο καλά”.
Η αυτό-οργάνωση, η εθελοντική συμμετοχή και η κοινωνική συνοχή αξιολογείται ως ” πολύ καλά”.