Ραγδαία είναι η αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού. Ολα τα δεδομένα δείχνουν πως η χώρα οδεύει προς δεύτερο κύμα πανδημίας. Η κυβέρνηση δέχεται πυρά για τον τρόπο που χειρίστηκε την επιστροφή στην κανονικότητα τους τελευταίους μήνες. Ασθενείς με κοροναϊό γεμίζουν πάλι τα νοσοκομεία.
Συναγερμός έχει σημάνει σε κυβέρνηση και υγειονομικές αρχές λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κοροναϊού, με όλα τα δεδομένα να δείχνουν πως η χώρα οδεύει προς το κατώφλι ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας.
Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί στην έξαρση αυτή των μολύνσεων, επεκτείνοντας την υποχρεωτική χρήση μάσκα στους περισσότερους κλειστούς χώρους, καθώς και στους ανοιχτούς χώρους των πλοίων. Παράλληλα, στη «φαρέτρα» της υπάρχουν διαθέσιμα και άλλα μέτρα, όπως η επαναφορά του SMS, το κλείσιμο των κέντρων διασκέδασης από νωρίτερα και τα τοπικά lockdown.
Λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση αποδίδουν την αύξηση των κρουσμάτων στη χαλάρωση των πολιτών και στα φαινόμενα συνωστισμών σε πανηγύρια, κέντρα διασκέδασης και εστίαση.
Ωστόσο, παρά την επιτυχημένη διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας, και η κυβέρνηση δέχεται «πυρά» για τον τρόπο που χειρίστηκε την επιστροφή στην κανονικότητα τους τελευταίους μήνες. Χαρακτηριστικές ήταν οι αντιδράσεις του Αλέξη Τσίπρα και του ΚΙΝΑΛ που μιλούν για επιστροφή στο σημείο μηδέν.
Οι επιστήμονες τις τελευταίες εβδομάδες τονίζουν ότι η χρήση μάσκας δεν αρκεί απλά και είναι πιο σημαντική η τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας. Αποστάσεις, οι οποίες όμως, δύσκολα μπορούν να τηρηθούν κατά την καθημερινότητα των πολιτών. Εξάλλου, φημολογείτο έντονα ότι η εξαφάνιση του Σωτήρη Τσιόδρα από το προσκήνιο οφείλεται στις διαφωνίες του με τους κυβερνητικούς χειρισμούς, κάτι που διέψευσε πάντως ο Στέλιος Πέτσας.
Όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες: πέρα από συμπεριφορά των πολιτών κατά τους εορτασμούς του Δεκαπενταύγουστου, το προσεχές χρονικό διάστημα θα φανούν τα αποτελέσματα των συγχρωτισμών αυτής της περιόδου και δεν αποκλείεται τα κρούσματα του ιού να εκτιναχθούν.
Συνωστισμοί σε πλοία και ΜΜΜ
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που προκάλεσε αντιδράσεις είναι ότι το μέτρο της μάσκας και στο κατάστρωμα ήρθε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της αύξησης της πληρότητας των πλοίων στο 80% κι ενώ μόλις το πρωί ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, δήλωνε στα «Παραπολιτικά» ότι οι αποστάσεις του ενάμισι μέτρου μπορούν να τηρηθούν στα πλοία.
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, δικαιολόγησε την αύξηση της πληρότητας των πλοίων λέγοντας ότι δεν παρατηρήθηκε κανένα κρούσμα σε μέλος πληρώματος ή επιβάτη.
Ωστόσο, με την επιβατική κίνηση να κορυφώνεται τον Αύγουστο, δεν φαίνεται ότι τηρούνται τα μέτρα αποστάσεων ασφαλείας ούτε κατά την είσοδο και έξοδο από το πλοίο ούτε εντός του.