Κινητοποίηση στήριξης από βουλευτές, ευρωβουλευτές και στελέχη κοινοβουλευτικών κομμάτων, προσωπικότητες από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών, εκπροσώπους του εργατικού κινήματος και των συνδικάτων, μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, μέλη του αντιρατσιστικού και του αντιφασιστικού κινήματος.
Περισσότεροι από 500 άνθρωποι από ένα εντυπωσιακό σε εύρος πολιτικό και κοινωνικό φάσμα συνυπογράφουν το αίτημα ασύλου του προέδρου της Πακιστανικής Κοινότητας, Τζαβέντ Ασλάμ, που εξετάζεται αύριο σε δεύτερο βαθμό. Η πρωτόγνωρη για υπόθεση ασύλου κινητοποίηση στήριξης του Τζαβέντ Ασλάμ περιλαμβάνει βουλευτές, ευρωβουλευτές και στελέχη κοινοβουλευτικών κομμάτων από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΚΙΝ.ΑΛΛ., το ΜέΡΑ25, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, προσωπικότητες από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών, εκπροσώπους του εργατικού κινήματος και των συνδικάτων, μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, μέλη του αντιρατσιστικού και του αντιφασιστικού κινήματος.
Σε εξέλιξη βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες και συλλογή υπογραφών στη διαδικτυακή πλατφόρμα Avaaz, με περισσότερους από 1.000 πολίτες να συνυπογράφουν το αίτημα να αναγνωριστεί πρόσφυγας ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας. Οπως έγινε γνωστό σε πρόσφατη εκδήλωση στην ΕΣΗΕΑ, η φωτογραφία και το όνομα του Τζαβέντ Ασλάμ βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα της πακιστανικής πρεσβείας στην Ελλάδα στα ουρντού και στα αγγλικά, με τη σημείωση ότι πρόκειται για τον πιο επικίνδυνο καταζητούμενο Πακιστανό σε ελληνικό έδαφος.
Ο πρωταγωνιστικός του ρόλος στην αποκάλυψη της υπόθεσης απαγωγής 28 Πακιστανών στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του 2000 τον έχει φέρει σε σύγκρουση με το πακιστανικό κράτος, το οποίο εξακολουθεί να τον διώκει. Η σύγκρουση αναζωπυρώθηκε τα τελευταία χρόνια εξαιτίας του αγώνα του κατά της διαφθοράς στην πακιστανική πρεσβεία στην Αθήνα. Οπως υπογραμμίζει ο ίδιος και όσοι τον στηρίζουν, αν απορριφθεί το αίτημά του και απελαθεί στο Πακιστάν, τον περιμένουν διώξεις και κινδυνεύει η ελευθερία του. Παράλληλα, ο κόσμος που βρίσκεται στο πλευρό του θυμάται τους μαχητικούς του αγώνες στη χώρα μας κατά της ρατσιστικής και φασιστικής βίας και κατά της εργοδοτικής τρομοκρατίας, όπως και τη δράση του για την εκπαίδευση των Ελλήνων και Πακιστανών μαθητών στην Ελλάδα, αλλά και την έμπρακτη αλληλεγγύη που έδειξε στο Μάτι, στη Μάνδρα και αλλού.
Το κείμενο στήριξης
Ο Τζαβέντ Ασλάμ ήρθε στην Ελλάδα πριν από 24 χρόνια. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στη χώρα του. Παράλληλα με τον αγώνα για επιβίωση είναι και παραμένει στην πρώτη γραμμή των αγώνων της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας «Η Ενότητα» για τη διεκδίκηση και την επίλυση μεταναστευτικών αιτημάτων.
Στην καμένη Πάρνηθα, στην πλημμυρισμένη Μάνδρα, στο Μάτι και στον Μαραθώνα, ο Τζαβέντ και η κοινότητα είναι εκεί! Στη Μανωλάδα, στα εργοστάσια, σε όλες τις κοινωνικές και εργατικές διεκδικήσεις, ο Τζαβέντ και η κοινότητα είναι εκεί.
Ο Τζαβέντ Ασλάμ καταθέτει ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής και στέκεται στο πλευρό του πατέρα του δολοφονημένου από χρυσαυγίτες νεαρού συμπατριώτη του, Σαχζάτ Λουκμάν.
Για όσους/όσες υπογράφουμε αυτό το κείμενο τρία πράγματα είναι αυτονόητα
1. Στο Πακιστάν η ζωή του Τζαβέντ Ασλάμ κινδυνεύει
2. Η στοχοποίηση και ο διωγμός του από το κράτος του Πακιστάν είναι αδιαμφισβήτητα. Το αίτημα απόδοσης πολιτικού ασύλου είναι νομικά και ηθικά απόλυτα τεκμηριωμένο
3. Σε αυτόν τον αγώνα η υποχρέωσή μας να στηρίξουμε τον Τζαβέντ Ασλάμ, την οικογένειά του και την Πακιστανική Κοινότητα είναι δεδομένη.
Επιστολή ευρωβουλευτών
Με πρωτοβουλία του Κώστα Αρβανίτη ευρωβουλευτές της ευρωομάδας της Αριστεράς και των Σοσιαλδημοκρατών απευθύνουν ανοιχτή επιστολή με την οποία ζητούν από την Ελλάδα να προχωρήσει «στη μόνη πραγματικά ευρωπαϊκή επιλογή […] την παραχώρηση ασύλου σε έναν άνθρωπο που οι αντιμετωπίζει σοβαρή απειλή κατά της ζωής και της ελευθερίας του εξαιτίας διώξεων που δείχνουν ξεκάθαρα πως είναι εκδικητικές και προσχηματικές».
Την επιστολή υπογράφουν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης και Στέλιος Κούλογλου, ο Γερμανός ευρωβουλευτής του SPD Dietmar Koster και από την Ευρωομάδα της Αριστεράς οι Pernando Barrena, Clare Daly, Ozlem Alev Demirel, Chris Mac Manus και Mick Wallace.
«Ενας μετανάστης μάχιμος πολίτης»
Η συγγραφέας Μάρω Δούκα έγραψε στο φέισμπουκ: «Το μόνο που θα ήθελα εγώ να προσθέσω υπέρ του “ικέτη” είναι ότι υπάρχουν εφημερίδες που επιχειρηματολογούν άμεσα ή έμμεσα, και συκοφαντικά, εναντίον του, επειδή έχει αγωνιστεί με συνέπεια για να αναδείξει την ακραία εκμετάλλευση των εργατών – σκλάβων μεταναστών στη Μανωλάδα, επειδή υπερασπίζει τους διωκόμενους από τη Χρυσή Αυγή, επειδή συμπαρίσταται νομικά στους κακοποιημένους Πακιστανούς στη Γενική Ασφάλεια. Με άλλα λόγια, βάλλουν εναντίον του οι κατά τα άλλα δημοκράτες δημοσιογράφοι, επειδή είναι ένας μετανάστης μάχιμος πολίτης και όχι ένας μετανάστης άβουλος και δούλος. Διότι βέβαια άλλο να είσαι νομοταγής και άλλο να είσαι άφωνος».
Κείμενο υπογραφών για τον Τζαβέντ Ασλάμ
Το εκπαιδευτικό έργο του Τζαβέντ Ασλάμ επισημαίνουν περισσότεροι από εκατό άνθρωποι από το χώρο της εκπαίδευσης. «Στο σχέδιο ένταξης και στα αιτήματα που προωθεί η Πακιστανική κοινότητα Ελλάδας Η ΕΝΟΤΗΤΑ για όλα της τα μέλη, πάντα βρίσκεται πολύ ψηλά η Παιδεία . Το εμβληματικό (Το 144 ο δημοτικό) Πακιστανικό σχολείο για την μητρική γλώσσα των παιδιών , τα μαθήματα Ελληνικών για ενήλικες , το ενδιαφέρον για την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας που ζουν. Ο πρόεδρος της κοινότητος Τζαβεντ Ασλαμ είναι πρωτεργάτης σε αυτή την προσπάθεια», επισημαίνουν…
- Από το χώρο της πολιτικής: :οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Βασιλικός Βασίλης, Δρίτσας Θοδωρής, , Πούλου Γιώτα, Φωτίου Θεανώ, ο βουλευτής του ΜΕΡΑ25 Αρσένης Κρίτων, οι Ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Αρβανίτης Κώστας, Κούλογλου Στέλιος, Παπαδημούλης Δημήτρης, οι Ευρωβουλευτές της GUE/NGL Pernando Barrena, Clare Daly, OzlemAlev Demirel, Chris Macmanus, Mick Wallace, o Eυρωβουλευτής της S&D Dietmar Koster, οι πρώην βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Καββαδία Αννετα, Κανελοπούλου Μαρία, Σταματάκη Ελένη, Σταμπουλή Αφροδίτη, Χριστοδουλοπούλου Τασία.
- Από το χώρο των γραμμάτων και τεχνών: Βούλγαρη Κωνσταντίνα, σκηνοθέτης, Βούλγαρης Παντελής, σκηνοθέτης, Κάτια Γέρου, ηθοποιός, Δεληβοριάς Φοίβος, τραγουδοποιός, Θεοδωρόπουλος Βαγγέλης, σκηνοθέτης, Καρυστιάνη Ιωάννα, Συγγραφέας, Χατζησοφιά Άννα, σεναριογράφος – ηθοποιός – πρώην Βουλευτής, Ξάφης Αργύρης, Ηθοποιός – Σκηνοθέτης,
- Από τον πανεπιστημιακό χώρο: Αθανασίου Αθηνά, καθηγήτρια Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δοξιάδης Κύρκος, καθηγητής ΕΚΠΑ, Πορτάλιου Ελένη, καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, Ρήγος Άλκης, Ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης- Πάντειο, Ρυλμόν-Λινάρδος Πέτρος, Οικονομολόγος, Σπουρδαλάκης Μιχάλης , πανεπιστημιακός
- Από το χώρο της δημοσιογραφίας: Ακρίτα Ελενα, Κατσάκος Πέτρος, Κλαυδιανός Παύλος, Λουπάκη Ευγενία
- Από το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης: Βρεττάκος Χρήστος, Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Καμμά Μαρία, Δήμαρχος Τήλου, Κατωπόδης Γρηγόρης, Δήμαρχος Βύρωνα, Λαγουδάκης Γιάννης, Δήμαρχος Περάματος, Ρούσσος Σίμος, Δήμαρχος Χαλανδρίου, Ηλιόπουλος Νάσος, Επικεφαλής δημοτικής παράταξης «ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΟΛΗ» στην Αθήνα
- Και οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής Ζώτος Δημήτρης, Καμπαγιάννης Θανάσης, Παπαδάκης Κώστας