• Ιντα Είμαστε;
  • Επικοινωνία
Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021
17 °c
Chios
14 ° Κυ
13 ° Δε
9 ° Τρ
7 ° Τε
Inda News
  • Χίος
  • Β. Αιγαίο
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Άποψη
  • Επιστήμη
  • Ψυχαγωγία
  • Πολιτισμός
    • Λογοτεχνία
  • Video
No Result
View All Result
  • Χίος
  • Β. Αιγαίο
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Άποψη
  • Επιστήμη
  • Ψυχαγωγία
  • Πολιτισμός
    • Λογοτεχνία
  • Video
No Result
View All Result
Inda News

“Βήμα στην κοινότητα”: Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Λιθίου, Σταμάτης Κολώτος, μιλά για τη σχέση της κοινότητας με τον δήμο Χίου. – Βίντεο/φωτο

27 Ιουλίου 2020
σε Χίος
0

Αρχική » Χίος » “Βήμα στην κοινότητα”: Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Λιθίου, Σταμάτης Κολώτος, μιλά για τη σχέση της κοινότητας με τον δήμο Χίου. – Βίντεο/φωτο

Συνεχίζοντας τον κύκλο των συνεντεύξεων με τους προέδρους των χωριών του νησιού μας και εμπλουτίζοντας την ενότητα συνομιλιών με τίτλο “Βήμα στην κοινότητα”, το indanews προχώρησε σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον πρόεδρο της κοινότητας Λιθίου Σταμάτη Κολώτο.

Πρόκειται για άλλο ένα νεαρό παιδί, 27 ετών, που βρίσκεται στο τιμόνι της κοινότητας ενός χωριού και προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις να συμβάλλει για την καλυτέρευση της καθημερινότητας των συγχωριανών του αλλά και την ευρύτερη εξέλιξη και ανάπτυξη του χωριού του σε καιρούς αν μη τι άλλο δύσκολους.

Το Λιθί αριθμεί περί τους 430 κατοίκους, από τους οποίους η πλειοψηφία ασχολείται με γεωργικές εργασίες, ενώ αξιόλογη είναι και η ενασχόληση με την αλιεία. Η παραλία του χωριού “φιλοξενεί” πασίγνωστες ψαροταβέρνες καθώς και κάποια τουριστικά καταλύματα. Εξερευνώντας κανείς την ευρύτερη περιοχή θα συναντήσει (όπως θα δείτε και παρακάτω) τοποθεσίες ιδιαίτερες, που με εκπληκτικά αρμονικό τρόπο συνδυάζουν τη φυσική ομορφιά με την ιστορική σημειολογία.

Ακολουθεί το Βίντεο με την ενδιαφέρουσα συνέντευξη του προέδρου του χωριού:

Κεντρικά σημεία της συνέντευξης του κυρίου Κολώτου:

Τα πήρε όλα ο…κορωνοϊός

Ο κ. Κολώτος στάθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού η οποία έπληξε φέτος βάναυσα τον τουρισμό του χωριού. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι όσο χρονών είναι ποτέ δεν έχει δει αντίστοιχη εποχή τα ταβερνάκια και την παραλία του χωριού σε μια τόσο έρημη κατάσταση όπως τη σημερινή. Μάλιστα υπογράμμισε πως οι επιχειρηματίες της περιοχής, θεωρώντας τη σεζόν χαμένη ήδη προχωρούν στον σχεδιασμό της επόμενης.

Τα προβλήματα με το ιατρείο του χωριού.

Το ιατρείο του χωριού σύμφωνα με τον πρόεδρο είχε υποστεί υλικές φθορές με τα χρόνια και έτσι αποφάσισαν να στεγαστεί σε ένα από τα δωμάτια του κοινοτικού γραφείου το οποίο διαμορφώθηκε κατάλληλα.

Φυσικά αυτό θα ήταν ευχής έργο αν το χωριό είχε και γιατρό έστω κάποιες φορές τον μήνα. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Κολώτος μετά από πολλά έτη κατάφεραν να φέρουν μια φορά το μήνα γιατρό στο χωριό ο οποίος εξυπηρετούσε κυρίως τις συνταγογραφήσεις ασθενών που δεν είχαν την ευχέρεια μακρινών μετακινήσεων. Αυτό τελευταία φορά συνέβη τον Φλεβάρη και από τότε λόγω κορονοϊου δεν έρχεται γιατρός στο χωριό.

Ακόμη και τώρα που έχει κάπως βελτιωθεί η κατάσταση με τις μετακινήσεις, το ζήτημα σκοντάφτει στο “προαιώνιο” πρόβλημα της υποστελέχωσης του Κέντρου Υγείας Πυργίου το οποίο αδυνατεί να καλύψει μια τέτοια ανάγκη.

Η ενεργειακή αναβάθμιση του σχολείου και η αγροτική οδοποιϊα

Ο κ. Κολώτος εμφανίστηκε ιδιαίτερα διεκδικητικός έναντι του δήμου όσον αφορά ζητήματα αγροτικής οδοποιϊας μιας και η γεωργία αποτελεί μια από τις πιο βασικές ενασχολήσεις των κατοίκων.

Το Συγγρειο δημοτικό σχολείο Λιθίου που φέρει το όνομα του εθνικού ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού, ο οποίος είχε καταγωγή από το Λιθί. Πρόκειται για κτήριο που χτίστηκε περίπου το 1900. Ο Ανδρέας Συγγρός στην διαθήκη του άφησε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό σε μορφή χρυσού. Κατά τις δεκαετίες 1900-1930 θεωρούνταν ένα από τα πλουσιότερα σχολεία στην Ελλάδα. Με την άνοδο του καθεστώτος Μεταξά το 1934 δόθηκε εντολή μετατροπής του χρυσού σε ελληνικές δραχμές με αποτέλεσμα λίγο μετά την κυριξη του πολέμου η δραχμή να χάνει την αξία της και μαζί χάθηκε κι όλη η περιουσία του σχολείου
Το Συγγρειο δημοτικό σχολείο Λιθίου που φέρει το όνομα του εθνικού ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού, ο οποίος είχε καταγωγή από το Λιθί. Πρόκειται για κτήριο που χτίστηκε περίπου το 1900. Ο Ανδρέας Συγγρός στην διαθήκη του άφησε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό σε μορφή χρυσού. Κατά τις δεκαετίες 1900-1930 θεωρούνταν ένα από τα πλουσιότερα σχολεία στην Ελλάδα. Με την άνοδο του καθεστώτος Μεταξά το 1934 δόθηκε εντολή μετατροπής του χρυσού σε ελληνικές δραχμές με αποτέλεσμα λίγο μετά την κυριξη του πολέμου η δραχμή να χάνει την αξία της και μαζί χάθηκε κι όλη η περιουσία του σχολείου

Άλλο ένα κομβικό ζητούμενο που ο πρόεδρος της κοινότητας έθεσε είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού σχολείου το οποίο χτίστηκε από τον εθνικό Ευεργέτη Ανδρέα Συγγρό ο οποίος είχε καταγωγή από το Λιθί.

Η σχέση με τον δήμο της Χίου 

Μεγάλο παράπονο η παραμέληση του λιμένα Λιθίου

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα που έθεσε ο κ. Κολώτος και το οποίο χρήζει ιδιαίτερης φροντίδας και άμεσων ενεργειών είναι το λιμάνι του Λιθιού.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε από την εποχή που δημιουργήθηκε, αρχές δεκαετίας του 1990, δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια βελτιωτική, ούτε και συντήρησης με αποτέλεσμα  οι άνθρωποι και οι επαγγελματίες που το χρησιμοποιούν να αντιμετωπίζουν πλήθος δυσχερειών, ενώ η γενικότερη εικόνα του δημιουργεί προβληματισμό.

Μάλιστα όπως σημείωσε ιδιαίτερα ο κ. Κολώτος, ο πρόεδρος του Λιμενικού ταμείου κ. Ζωάνος έχει στο παρελθόν δεσμευθεί για τη λήψη ενεργειών γι’ αυτό το ζήτημα.

Το καμάρι μας ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού 

Η βρύση της Χανουμας. Μεσαιωνικό κτήριο του 1500, αρχικά ήταν στην ιδιοκτησία της μονής της Νέας Μονής, μετέπειτα της κοινότητας Αγίου Γεωργίου Συκούση. Έγινε ανταλλαγή με την τότε κοινότητα Λιθίου καθώς το Λιθί είχε προβλήματα ληψυδρείας. Σε αντάλλαγμα ο Άγιος Γεώργιος Συκούσης πήρε ένα κομμάτι από την ανατολική πλευρά του μονοπατιού της Φα

Ένα σημείο στο οποίο στάθηκε ιδιαίτερα ο πρόεδρος της κοινότητας ήταν η δράση του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού ο οποίος έχει αναπτύξει πλήθος δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την καθαριότητα, την δασοπροστασία και άλλα ζητήματα βελτίωσης της καθημερινότητας των κατοίκων και των επισκεπτών.

Άγιος Νεκτάριος Αιγίνης κατά κόσμον Αναστάσιος Κεφαλάς, ήταν δάσκαλος στην κοινότητα Λιθίου για 10 χρόνια από το 1867 εως το 1877. Ο ναός στην παραπάνω φωτογραφία είναι αφιερωμένος στην αγιότητα του Τα ανήψια του επισκέπτονταν το χωριό μέχρι και πριν από λίγα χρόνια καθώς πλέον έχουν αποβιώσει.

Ο κ. Κολώτος εξήρε τις προσπάθειες των ανθρώπων δραστηριοποιούνται στον σύλλογο οι οποίοι καθημερινά προσφέρουν τα πάντα για το κοινό καλό.

Το τέλος του μεσαιωνικού μονοπατιού της Φα, που φέρει το όνομα του αγωνιστή Γεωργίου Πέρρου που σκοτώθηκε στο στο μονοπάτι κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της Χίου το Νοέμβριο του 1912

Συμπερασματικά:

Σε μία ενδεικτική κλίμακα αξιολόγησης με “καθόλου καλά”, “καλά”, “αρκετά καλά”, “πολύ καλά”, “άψογα”, θα μπορούσαμε κρίνοντας όλα τα παραπάνω να παρατηρήσουμε ότι:

Για την κοινότητα Λιθίου, έτσι όπως αυτή εκφράζεται από τον πρόεδρο της κ. Κολώτο,

Η  εμπιστοσύνη  προς τον δήμο της Χίου και η  συνεργασία με αυτόν αξιολογείται ως “καλά”.

Η αυτό-οργάνωση, η εθελοντική συμμετοχή και η κοινωνική συνοχή  αξιολογείται ως ” πολύ καλά”.

Η Βίγλα τραχιλι μια από τις ελάχιστες που διατηρούνται ακόμα και σήμερα στην δυτική Χίο καθώς και η πανέμορφη παραλία που βρίσκεται ακριβώς από κάτω

Τα κυρίαρχα για φροντίδα και διευθέτηση θέματα της τοπικής  Κοινότητας είναι: 

  1. Η ανά τακτά διαστήματα παρουσία αγροτικού ιατρού στο χωριό.
  2. Η βελτίωση των ήδη υπαρχόντων και η δημιουργία νέων αγροτικών δρόμων ώστε να βελτιωθεί η προσβασιμότητα στα αγροτεμάχια.
  3. Η ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης του δημοτικού σχολείου του χωριού.
  4. Η φροντίδα για αναβάθμιση και ανάπλαση του λιμένα του Λιθιού με στόχο όχι μόνο τον ευπρεπισμό του αλλά και την βελτίωση της λειτουργικότητάς του.

Σπήλαιο Συκιάς

Σπήλαιο Συκιάς Βρίσκεται κοντά στο Λιθί και η χαρτογράφησή του έγινε το 2003 με τη συνεργασία του Σπηλαιολογικού Ελληνικού Εξερευνητικού Ομίλου και του Κέντρου Χιακών Μελετών «Πελινναίο». Το μήκος των διαδρόμων του Σπηλαίου αγγίζει τα 370 μ. και οι φυσικοί χρωματισμοί του σε συνδυασμό με την ολοκληρωτική απουσία ανθρωπίνων παρεμβάσεων το καθιστούν παρθένο κόσμημα μεταξύ των σπηλαίων. Η δημιουργία του, σύμφωνα με τους ειδικούς, ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις: την ανώτερη Ιουρασική περίοδο (150 εκατομμύρια χρόνια πριν) και την Καινοζωική περίοδο (65 εκατομμύρια χρόνια πριν). Είναι το τρίτο από τα σημαντικότερα ρήγματα στη Χίο, ωστόσο η σπουδαιότητά του και τα απαιτητικά και κάπου απροσπέλαστα περάσματα συνηγορούν στο να μην έχει αναδειχθεί ακόμα όσο θα έπρεπε. Το επισκέπτονται μόνο σπηλαιολόγοι, οι οποίοι και έχουν το προνόμιο να δουν από κοντά τον λιθωματικό του διάκοσμο. –

 

Ετικέτες: ΒΗΜΑ στην ΚοινότηταΛιθίΣταμάτης Κολώτος
Προηγούμενο Άρθρο

Παραλίγο να πιάσουνε 15αυγουστο δουλειά οι ναυαγοσώστες στις πολυσύχναστες παραλίες του νησιού μας

Επόμενο Άρθρο

37 Ναοί στην Χίο γιορτάζουν την Αγία Παρασκευή

Σχετικές Αναρτήσεις

Νέα Προσβολή στους Επαγγελματίες  από τον Δήμο Χίου
Χίος

Νέα Προσβολή στους Επαγγελματίες από τον Δήμο Χίου

Η ανικανότητα της δημοτικής αρχής Κάρμαντζη θέτει σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου.
Χίος

ΔΕΥΑΝΧ – Δήμος Χίου: Δημοπράτηση έργου αφαλάτωσης Βροντάδου ΕΝΟΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥ ΕΥΡΩ σε ξένο οικόπεδο!

Ευχαριστήριο από συμπολίτισσά μας προς τον Αντιπεριφερειάρχη Παντελή Μπουγδάνο για τα άμεσα αντανακλαστικά που επέδειξε στο ζήτημα με τα ετοιμόρροπα βράχια στα Μεστά
Χίος

Ευχαριστήριο από συμπολίτισσά μας προς τον Αντιπεριφερειάρχη Παντελή Μπουγδάνο για τα άμεσα αντανακλαστικά που επέδειξε στο ζήτημα με τα ετοιμόρροπα βράχια στα Μεστά

Παγχιακή Επιτροπή ΑΓΩΝΑ: Ο Έβρος, η Λέσβος, η Χίος η Σάμος, η Λέρος, η Κως, η Ρόδος, το Καστελόριζο, είναι τμήμα της Ελληνικής Επικράτειας ;
Χίος

Παγχιακή Επιτροπή ΑΓΩΝΑ: Ο Έβρος, η Λέσβος, η Χίος η Σάμος, η Λέρος, η Κως, η Ρόδος, το Καστελόριζο, είναι τμήμα της Ελληνικής Επικράτειας ;

Επόμενο Άρθρο
37 Ναοί στην Χίο γιορτάζουν την Αγία Παρασκευή

37 Ναοί στην Χίο γιορτάζουν την Αγία Παρασκευή

Οι φωτιές στη Μόρια προβληματίζουν – Έκτακτη συνεδρίαση Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας

Οι φωτιές στη Μόρια προβληματίζουν - Έκτακτη συνεδρίαση Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας

Απάντηση Ακύρωση απάντησης

Προτεινόμενα

Παναγιωτόπουλος: Στους 12 μήνες η στρατιωτική θητεία - Ποιες οι εξαιρέσεις

Παναγιωτόπουλος: Στους 12 μήνες η στρατιωτική θητεία – Ποιες οι εξαιρέσεις

Από τις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής χωρίς ρεύμα το Βίκι!

Από τις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής χωρίς ρεύμα το Βίκι!

Δημοφιλή Νέα

  • Έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο σήμερα στη 13:00 με θέμα τις εξελίξεις στο προσφυγικό!!!

    Να γιατί η Άρνηση των Αντιπεριφερειαρχών για συνάντηση με Υπουργό είναι κίνηση ΜΑΤ του “Στρατηγού” Μουτζούρη

    0 κοινοποιήσεις
    Κοινοποίηση 0 Tweet 0
  • Χίος 2021 – Εθνική Τράπεζα: Υποβάθμιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας!

    0 κοινοποιήσεις
    Κοινοποίηση 0 Tweet 0
  • Έντιμη και Παλικαρίσια η στάση του πρώην Αντιδημάρχου, Χάρη Μπουνιά. Αρχίζει να ξηλώνει… το «πουλόβερ» της Δημοτικής Αρχής. 

    0 κοινοποιήσεις
    Κοινοποίηση 0 Tweet 0
  • Στο Πιτυός το πήραν αλλιώς και δεν το κρύβουν.

    0 κοινοποιήσεις
    Κοινοποίηση 0 Tweet 0
  • Διγλωσσία Νότη Μηταράκη!: Στον Έβρο δομή μόνο για καταγραφή και ταυτοποίηση -Σε Χίο και Λέσβο μόνιμες κλειστές δομές!

    0 κοινοποιήσεις
    Κοινοποίηση 0 Tweet 0
Inda News

Inda News

Ενημέρωση Με Άποψη

NeuroSynthesis ΕE

Ελευθερίου Βενιζέλου 86
82132, Χίος
Ελλάδα

Επικοινωνία

P. (0030) 22710 81989
F. (0030) 22710 81989
Email: info@indanews.gr

Σουηδία-Covid-19: Οι αρχές σχεδιάζουν να απαγορεύσουν την είσοδο ταξιδιωτών από τη Νορβηγία

Σουηδία-Covid-19: Οι αρχές σχεδιάζουν να απαγορεύσουν την είσοδο ταξιδιωτών από τη Νορβηγία

Η Σουηδία σχεδιάζει να απαγορεύσει προσωρινά την είσοδο πολιτών από τη Νορβηγία,...

Περισσότερα
  • Χίος
  • Β. Αιγαίο
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Άποψη
  • Επιστήμη
  • Ψυχαγωγία
  • Πολιτισμός
    • Λογοτεχνία
  • Video

Μέλος Του

melos media

Ετικέτες

Τουρισμός Μόρια Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου κυβέρνηση Ελλάδα Σάμος ΕΕ Κυριάκος Μητσοτάκης Νότης Μηταράκης ΗΠΑ νέα κρούσματα ΣΥΡΙΖΑ Δήμος Χίου Μεταναστευτικό Λέσβος Τουρκία “Κορονοϊός” Προσφυγικό κορωνοϊός
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

© 2020 Neurosynthesis.

No Result
View All Result
  • Χίος
  • Β. Αιγαίο
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Άποψη
  • Επιστήμη
  • Ψυχαγωγία
  • Πολιτισμός
    • Λογοτεχνία
  • Video

© 2020 Neurosynthesis.

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας χρήστη. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, μπορείτε όμως να διαγραφείτε ανά πάσα στιγμή. Ρυθμίσεις CookiesΑΠΟΔΟΧΗ
Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Απορρήτου Ιστότοπου

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας χρήστη. Από αυτά, τα απολύτως απαραίτητα cookies αποθηκεύονται στον φυλλομετρητή σας και είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ιστότοπου. Χρησιμοποιούμε επίσης cookies τρίτων τα οποία αποθηκεύονται μόνο μετά τη συναίνεσή σας και χρησιμοποιούνται για την ανάλυση της συμπεριφοράς σας στη χρήση του ιστότοπου. Για τη χρήση ή μη των cookies τρίτων μπορείτε να αλλάξετε την επιλογή σας οποιαδήποτε στιγμή.
Necessary
Always Enabled

Τα απολύτως απαραίτητα cookies χρησιμοποιούνται για τη διασφάλιση και εύρυθμη λειτουργία του ιστότοπου.

Non-necessary

Χρησιμοποιούμε cookies τρίτων για την ανάλυση της επισκεψιμότητας και της χρήσης του ιστότοπου. Χρησιμοποιούμε επίσης cookies για την προβολή διαφημίσεων και υπηρεσιών τρίτων (youtube).