• Ιντα Είμαστε;
  • Επικοινωνία
Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023
10 °c
Chios
12 ° Κυ
14 ° Δε
14 ° Τρ
12 ° Τε
Inda News
  • Χίος
  • Β. Αιγαίο
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Άποψη
  • Επιστήμη
  • Ψυχαγωγία
  • Πολιτισμός
    • Λογοτεχνία
  • Video
No Result
View All Result
  • Χίος
  • Β. Αιγαίο
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Άποψη
  • Επιστήμη
  • Ψυχαγωγία
  • Πολιτισμός
    • Λογοτεχνία
  • Video
No Result
View All Result
Inda News

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για φορολογικές παρεμβάσεις

18 Ιουλίου 2020
σε Ελλάδα
0

Αρχική » Ελλάδα » Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για φορολογικές παρεμβάσεις

Κατατέθηκε από την κυβέρνηση στη Βουλή το νομοσχέδιο «Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών (ΕΕ) 2017/1852, (ΕΕ) 2018/822, (ΕΕ) 2020/876, (ΕΕ)2016/1164, (ΕΕ) 2018/1910 και (ΕΕ) 2019/475, συνεισφορά Δημοσίου για την αποπληρωμή δανείων πληγέντων δανειοληπτών λόγω των δυσμενών συνεπειών της νόσου COVID-19 και άλλες διατάξεις».

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, με το σχέδιο νόμου εισάγονται διατάξεις που περιλαμβάνουν:

*Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας, αφ’ ενός, με την παροχή φορολογικών κινήτρων και στοχευμένων φορολογικών απαλλαγών, και αφ’ ετέρου με την εξωδικαστική επίλυση εκκρεμών φορολογικών διαφορών.

*Σημαντικές παρεμβάσεις στο πεδίο της εξώδικης επίλυσης των εκκρεμών ενώπιον των δικαστηρίων φορολογικών διαφορών.

*Παρεμβάσεις για την ενσωμάτωση οδηγιών της ΕΕ.

*Το νέο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ», που παρέχει υποστήριξη, μέσω της συνεισφοράς του Δημοσίου, για την αποπληρωμή δανείων με εμπράγματες εξασφαλίσεις στην κύρια κατοικία, σε δανειολήπτες που έχουν πληγεί από τις δυσμενείς επιπτώσεις του κορoνοϊού.

*Το νέο πρόγραμμα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών.

*Ρυθμίσεις για την παροχή της εγγύησης του Δημοσίου προς όργανα και οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε η Ελλάδα να συμμετάσχει στο Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

*Οργανωτικές ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών και άλλες διατάξεις, που, μεταξύ άλλων, αφορούν δημοσιονομικές ρυθμίσεις, την υποστήριξη της λειτουργίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την επίλυση θεμάτων για την εκτέλεση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, την άσκηση κτηματολογικών αγωγών κ.ά.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο περιέχει:

1.Διατάξεις που αποσκοπούν στην προσέλκυση επενδύσεων, στη διαμόρφωση ευνοϊκότερου φορολογικού περιβάλλοντος, σε στοχευμένες φορολογικές απαλλαγές, σε εξορθολογισμό της φορολογίας των οχημάτων- η οποία λαμβάνει υπόψη περιβαλλοντικούς στόχους και πολιτικές, με σκοπό να στηριχθεί η απασχόληση και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, βάσει των πλέον πρόσφατων ελληνικών και ευρωπαϊκών δεδομένων.

2.Σημαντικές παρεμβάσεις στο πεδίο της εξώδικης επίλυσης των εκκρεμών ενώπιον των δικαστηρίων φορολογικών διαφορών, αποσκοπώντας στην ταχεία επίλυσή τους, στην αποσυμφόρηση της διοικητικής δικαιοσύνης και στην τόνωση των φορολογικών εσόδων.

3.Εξίσου σημαντικές παρεμβάσεις οι οποίες ενσωματώνουν στην ελληνική νομοθεσία ενωσιακό δίκαιο που συντείνει στον ορθότερο προσδιορισμό της φορολογίας φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων σε επίπεδο ΕΕ, στην επίλυση των φορολογικών διαφορών τους, στην καλύτερη λειτουργία της ενιαίας αγοράς και εν τέλει στη διαφύλαξη της φορολογικής βάσης της χώρας. Ειδικότερα, περιλαμβάνονται διατάξεις για την ενσωμάτωση των οδηγιών που αφορούν στη θεσμοθέτηση μηχανισμού επίλυσης φορολογικών διαφορών σε επίπεδο ΕΕ, διατάξεις για την περαιτέρω διοικητική συνεργασία μεταξύ των κρατών- μελών της ΕΕ κατά του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού και για τη θέσπιση κανόνων κατά πρακτικών φοροαποφυγής που έχουν άμεση επίπτωση στη λειτουργία της ενιαίας αγοράς (φορολογία εξόδου, υβριδικές αναντιστοιχίες, ρυθμίσεις στο σύστημα ΦΠΑ). Με βάση τους νέους αυτούς κανόνες, επιδιώκεται να προσδιορίζεται ορθότερα το φορολογητέο εισόδημα στην Ελλάδα, με βάση και διεθνείς πρακτικές, καθώς και να διαφυλάσσεται η φορολογική βάση της Χώρας.

4.Το νέο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ», οι δικαιούχοι του οποίου είναι σημαντικά διευρυμένοι, σε σχέση με το πρόγραμμα προστασίας 1ης κατοικίας της προηγούμενης κυβέρνησης (Νόμος 4605/2019) και περιλαμβάνουν:

*Φυσικά πρόσωπα- εργαζόμενους σε κλάδους που έχουν πληγεί, ανέργους που λαμβάνουν έκτακτη στήριξη, ελεύθερους επαγγελματίες σε πληγέντες κλάδους.

*Φυσικά πρόσωπα με μείωση μηνιαίου μισθού, λαμβάνοντας υπόψη τον μέσο μηνιαίο μισθό Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2020, έναντι του μέσου μηνιαίου μισθού Απριλίου και Μαΐου 2020. Το ποσοστό μείωσης του μισθού κυμαίνεται στα ακόλουθα επίπεδα:

-τουλάχιστον 10% για εισοδήματα έως 1.000 ευρώ

-τουλάχιστον 20% για εισοδήματα από 1.000 ευρώ έως και 2.000 ευρώ

-τουλάχιστον 30% για εισοδήματα άνω των 2.000 ευρώ.

*Επαγγελματίες που παρουσίασαν μείωση της εμπορικής δραστηριότητας τους, δηλαδή παρουσίασαν μείωση ΦΠΑ άνω του 20%, λαμβάνοντας υπόψη το β’ τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2019.

*Δικαιούχους που έλαβαν ενίσχυση με τη μορφή της «επιστρεπτέας προκαταβολής».

*Φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

*Ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο.

Για όλες τις ανωτέρω κατηγορίες πληγέντων, παρέχεται κρατική επιδότηση, τόσο για τα εξυπηρετούμενα όσο και για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ενώ το πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης επιδοτούσε μόνο τα δάνεια που ήταν μη εξυπηρετούμενα στις 31/12/2018).

Αναλυτικά:

α. Για τα εξυπηρετούμενα δάνεια: επιδοτείται η μηνιαία δόση σε ποσοστό 90% κατά το α’ τρίμηνο, 80% το β’ τρίμηνο και 70% το γ’ τρίμηνο. Οι προϋποθέσεις (τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τη λήψη της επιδότησης) είναι:

*η αξία της κύριας κατοικίας τους να μην ξεπερνά τις 300.000 ευρώ,

*το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τις 300.000 ευρώ ανά τράπεζα,

*το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 57.000 ευρώ,

*οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 40.000 ευρώ,

*η συνολική ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά τις 600.000 ευρώ.

Για τα δάνεια της κατηγορίας αυτής, το ανώτατο μηνιαίο όριο επιδότησης μπορεί να φτάσει έως τα 600 ευρώ.

β. Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα δάνεια που ρυθμίστηκαν πρόσφατα: επιδοτείται η μηνιαία δόση σε ποσοστό 80% κατά το α’ τρίμηνο, 70% το β’ τρίμηνο και 60% το γ’ τρίμηνο. Οι προϋποθέσεις είναι:

*η αξία της κύριας κατοικίας τους να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ,

*το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ ανά τράπεζα,

*το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 45.000 ευρώ,

*οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 25.000 ευρώ,

*η συνολική ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά τις 500.000 ευρώ.

Για τα δάνεια της κατηγορίας αυτής το ανώτατο μηνιαίο όριο επιδότησης μπορεί να φτάσει έως τα 500 ευρώ.

γ. Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που επιπλέον έχουν καταγγελθεί, παρέχεται επιδότηση με σκοπό να αποτραπεί ο πλειστηριασμός, δηλαδή επιδοτείται η μηνιαία δόση σε ποσοστό 60% κατά το α’ τρίμηνο, 50% το β’ τρίμηνο και 30% το γ’ τρίμηνο. Οι προϋποθέσεις είναι:

*η αξία της κύριας κατοικίας τους να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ,

*το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τις 130.000 ευρώ ανά τράπεζα,

*το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 36.000 ευρώ,

*οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ,

*η συνολική ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά τις 280.000 ευρώ.

Για τα δάνεια της κατηγορίας αυτής, το ανώτατο μηνιαίο όριο επιδότησης μπορεί να φτάσει έως τα 300 ευρώ.

Σημειώνεται ότι, οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά σε ειδική πλατφόρμα από την 1η Αυγούστου 2020 έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2020.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, με το πρόγραμμα αυτό:

*Επιβραβεύονται οι συνεπείς δανειολήπτες, με εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία.

*Υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση και έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο, ακόμη και μετά το τέλος του 2018.

*Ενθαρρύνονται και ενισχύονται οι διμερείς συμφωνίες με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων.

*Καλλιεργείται η κουλτούρα πληρωμών, με την έμπρακτη στήριξη του κράτους, αφού επιδοτείται ένα σημαντικό κομμάτι της μηνιαίας δόσης του δανείου.

*Αποτρέπεται η κατάχρηση του νέου πλαισίου από στρατηγικούς κακοπληρωτές.

*Περιορίζεται ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων, λόγω της κρίσης που επέφερε η πανδημία.

*Ενισχύεται η κοινωνική συνοχή, καθώς καλύπτονται πολλαπλάσιοι δανειολήπτες σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο του νόμου 4605/2019.

Τέλος, επισημαίνεται ότι δικαίωμα υποβολής αίτησης για τη χορήγηση συνεισφοράς Δημοσίου στην αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων έχει μια ευρεία κατηγορία πληγέντων από τις δυσμενείς επιπτώσεις του κορoνοϊού φυσικών προσώπων, και συγκεκριμένα προσώπων που έχουν είτε τα ίδια είτε ο σύζυγος ή εξαρτώμενο μέλος αποδεδειγμένα πληγεί και για τον λόγο αυτό ενταχθεί στα ληφθέντα μέτρα στήριξης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «με το εν λόγω σχέδιο νόμου αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση συνεχίζει με συνέπεια, μεθοδικότητα και υπευθυνότητα το μεταρρυθμιστικό της έργο, ακόμα και υπό τις δύσκολες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορoνοϊού, ενώ παράλληλα λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της νόσου, με γνώμονα την αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Αναδημοσίευση από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Source: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ετικέτες: Βουλήυπουργείο οικονομικώνφορολογικές παρεμβάσεις
Προηγούμενο Άρθρο

Υποχρεωτική η μάσκα για όλους στα Σούπερ Μάρκετ από σήμερα!

Επόμενο Άρθρο

Ο Σταύρος Τάσσος (ΛΑΣ) για τη διακοπή εργασιών στο Βαλιδέ Τζαμί στη Λέσβο

Σχετικές Αναρτήσεις

Πρώτο θέμα για τη Νέα Κυβέρνηση το  Προσφυγικό
Ελλάδα

Πρώτο θέμα για τη Νέα Κυβέρνηση το Προσφυγικό

Πύλος: Αναφορές για πάνω από 10 νεκρούς από το ναυάγιο – Φόβοι ότι ο αριθμός θα αυξηθεί
Ελλάδα

Πύλος: Αναφορές για πάνω από 10 νεκρούς από το ναυάγιο – Φόβοι ότι ο αριθμός θα αυξηθεί

Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί σε συντονισμένη δράση καθώς ο αναγκαστικός εκτοπισμός σημειώνει νέο ρεκόρ το 2022
Ελλάδα

Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί σε συντονισμένη δράση καθώς ο αναγκαστικός εκτοπισμός σημειώνει νέο ρεκόρ το 2022

Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Μαρκόπουλος
Ελλάδα

Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Μαρκόπουλος

Επόμενο Άρθρο
Ο Σταύρος Τάσσος για τη διακοπή εργασιών στο Βαλιδέ Τζαμί στη Λέσβο

Ο Σταύρος Τάσσος (ΛΑΣ) για τη διακοπή εργασιών στο Βαλιδέ Τζαμί στη Λέσβο

Πειρατεία σε πλοίο ελληνικών συμφερόντων στην Γουινέα! Απήχθησαν 15 άτομα!

Πειρατεία σε πλοίο ελληνικών συμφερόντων στην Γουινέα! Απήχθησαν 15 άτομα!

Προτεινόμενα

Δεν υπάρχει διαθέσιμο περιεχόμενο

Δημοφιλή Νέα

  • Το Ναρκωτικό Shisha (Σίσα) και οι καταστροφικές συνέπειες του στον χρήστη ουσιών (του Νίκου Κουκιά)

    Το Ναρκωτικό Shisha (Σίσα) και οι καταστροφικές συνέπειες του στον χρήστη ουσιών (του Νίκου Κουκιά)

    0 κοινοποιήσεις
    Κοινοποίηση 0 Tweet 0
  • Αριστόβουλος Μάνεσης: Η τελευταία διάλεξη του καθηγητή που με τα λόγια του ενέπνευσε τους φοιτητές ραπίζοντας τη ΧΟΥΝΤΑ

    0 κοινοποιήσεις
    Κοινοποίηση 0 Tweet 0
  • H ζωή του Ιησού μέσα από τα χέρια των ζωγράφων: 32 πίνακες

    0 κοινοποιήσεις
    Κοινοποίηση 0 Tweet 0
  • Το Επάγγελμα του Διαπολιτισμικού Μεσολαβητή. 

    0 κοινοποιήσεις
    Κοινοποίηση 0 Tweet 0
  • Παρέμβαση έξω από το Στρατόπεδο Λοχαγού Αναστασίου – 228 Μονάδα Πεζικού  πραγματοποίησε το ΚΚΕ

    0 κοινοποιήσεις
    Κοινοποίηση 0 Tweet 0
Inda News

Inda News

Ενημέρωση Με Άποψη

Επικοινωνία

Email: info@indanews.gr

Κορωνοϊός: 11124 κρούσματα σήμερα. 46 η Χίος

Κορωνοϊός: 11124 κρούσματα σήμερα. 46 η Χίος

Τα νέα κρούσματα σήμερα Κυριακή 30 Ιανουαρίου ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με την ενημέρωση, κατά το...

Περισσότερα
  • Χίος
  • Β. Αιγαίο
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Άποψη
  • Επιστήμη
  • Ψυχαγωγία
  • Πολιτισμός
    • Λογοτεχνία
  • Video

Ετικέτες

ΚΚΕ ΄Προσφυγικό Χίος Μπροστά ΕΕ Κυριάκος Μητσοτάκης Σάμος Χίος Ανδρέας Μιχαηλίδης ΗΠΑ ΣΥΡΙΖΑ Νότης Μηταράκης νέα κρούσματα Τουρκία Δήμος Χίου Μεταναστευτικό κορονοϊός Λέσβος Προσφυγικό κορονοϊός
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

© 2020 Indanews.

No Result
View All Result
  • Χίος
  • Β. Αιγαίο
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Άποψη
  • Επιστήμη
  • Ψυχαγωγία
  • Πολιτισμός
    • Λογοτεχνία
  • Video

© 2020 Indanews.

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας χρήστη. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, μπορείτε όμως να διαγραφείτε ανά πάσα στιγμή. Ρυθμίσεις CookiesΑΠΟΔΟΧΗ
Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Απορρήτου Ιστότοπου

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση της εμπειρίας χρήστη. Από αυτά, τα απολύτως απαραίτητα cookies αποθηκεύονται στον φυλλομετρητή σας και είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ιστότοπου. Χρησιμοποιούμε επίσης cookies τρίτων τα οποία αποθηκεύονται μόνο μετά τη συναίνεσή σας και χρησιμοποιούνται για την ανάλυση της συμπεριφοράς σας στη χρήση του ιστότοπου. Για τη χρήση ή μη των cookies τρίτων μπορείτε να αλλάξετε την επιλογή σας οποιαδήποτε στιγμή.
Necessary
Always Enabled
Τα απολύτως απαραίτητα cookies χρησιμοποιούνται για τη διασφάλιση και εύρυθμη λειτουργία του ιστότοπου.
Non-necessary
Χρησιμοποιούμε cookies τρίτων για την ανάλυση της επισκεψιμότητας και της χρήσης του ιστότοπου. Χρησιμοποιούμε επίσης cookies για την προβολή διαφημίσεων και υπηρεσιών τρίτων (youtube).
SAVE & ACCEPT