Την ανησυχία της εκφράζει η Υπατη Αρμοστεία για τη σημαντική μείωση της χρηματοδότησης του προγράμματος ESTIA II και τον πιθανό αντίκτυπο στην ποιότητα των υπηρεσιών και στη δυνατότητα εκπλήρωσης των προβλεπόμενων προδιαγραφών από τις οργανώσεις και τους φορείς που το υλοποιούν.
Σε ειδική εκδήλωση στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στην οποία είχαν κληθεί επιλεκτικά δημοσιογράφοι (η «Εφ.Συν.» δεν είχε προσκληθεί, ούτε ενημερωθεί), υπογράφτηκε χθες η τριμερής συμφωνία μεταξύ του υπουργείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ύπατης Αρμοστείας για το νέο πρόγραμμα φιλοξενίας όσων ζητούν άσυλο σε διαμερίσματα.
Το ΕSTIA II αποτελεί συνέχεια του πολύ επιτυχημένου προγράμματος που υλοποίησε η Ύπατη Αρμοστεία. Η διαχείριση του νέου προγράμματος θα περάσει στο ελληνικό κράτος ύστερα από μια μεταβατική περίοδο, όπως άλλωστε ήταν προγραμματισμένο από πολύ καιρό.
Για πρώτη φορά συμμετοχή στην υλοποίηση του προγράμματος θα μπορούν να έχουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ιδιωτικές εταιρείες, καθώς περιλαμβάνονται τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, μαζί με τα νομικά πρόσωπα δήμων, τους διεθνείς οργανισμούς και τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.
Στόχος του υπουργείου είναι η αύξηση των θέσεων από 25.500 σήμερα σε 40.000 μέχρι το 2021.
Η μειωμένη χρηματοδότηση, εξ ολοκλήρου από ευρωπαϊκούς πόρους, ανέρχεται σε 91.500.000 ευρώ για το 2020. Η χρηματοδότηση για το χρηματικό βοήθημα που δίνεται σε όσους ζητούν άσυλο, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στα στοιχειώδη της διαβίωσης, ανέρχεται σε 125.000.000 ευρώ, ενώ το υπουργείο θέτει στόχο την περιστολή του ποσού μέσα στο 2021, εκτιμώντας ότι θα μειωθεί ο αριθμός όσων ζητούν άσυλο λόγω της μείωσης της ροής και της επιτάχυνσης της διαδικασίας ασύλου.
Ωστόσο οι στόχοι και οι εξαγγελίες του υπουργείου ακούγονται μάλλον φιλόδοξοι, αν κρίνει κανείς από την προσεκτικά επιφυλακτική διατύπωση της ανακοίνωσης της Υπατης Αρμοστείας και των δηλώσεων του επικεφαλής της Φιλίπ Λεκλέρκ.
«Είμαστε πολύ υπερήφανοι σήμερα που η ελληνική κυβέρνηση εκπληρώνει τη δέσμευσή της να αναλάβει τον έλεγχο των 25.000 θέσεων σε όλη τη χώρα. Ελπίζουμε και θα βοηθήσουμε να αυξήσει τις θέσεις αυτές. […] Η διαφύλαξη της βιωσιμότητας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας αυτού του εμβληματικού προγράμματος θα πρέπει να αποτελεί κοινό μας στόχο, καθώς έχει αποδείξει ότι οι πρόσφυγες και οι τοπικές κοινωνίες σε όλη την Ελλάδα μπορούν να ζήσουν μαζί» σημείωσε ο κ. Λεκλέρκ.
Πρόσθεσε ακόμα ότι «η Υπατη Αρμοστεία πιστεύει πως οι ελληνικές αρχές θα τηρήσουν τη δέσμευσή τους, ενώ δουλεύει με τους εταίρους της προκειμένου να διατηρηθεί η διαχείριση όλων των διαμερισμάτων στη βάση αυτών των διαβεβαιώσεων.
»Σε μια εποχή που η Ελλάδα χρειάζεται μια σταθερή και ισχυρή δυναμικότητα υποδοχής και με την πανδημία του Covid-19 να συνεχίζεται, η χώρα δεν αντέχει να διακινδυνεύσει να χάσει θέσεις στέγασης και να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο χιλιάδες ευάλωτοι αιτούντες άσυλο να βρεθούν χωρίς διαμονή και υποστηρικτικές υπηρεσίες».
Αναδημοσίευση από Εφημερίδα των Συντακτών