Τρίτη ημέρα συγκρούσεων στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν στρατηγός και πέντε αξιωματικοί των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις νεκροί είναι επίσης και τρεις στρατιώτες, δύο Αρμένιοι και ένας από το Αζερμπαϊτζάν.
Οι δύο χώρες, πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες, βρίσκονται καιρό σε διαμάχη για την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, έναν αρμένικο θύλακα στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 – αρχές δεκαετίας 1990. Ο πόλεμος τελείωσε το 1994 με μια εκεχειρία που σε τακτά διαστήματα παραβιάζεται. Οι πρόσφατες συγκρούσεις σημειώθηκαν γύρω από την περιοχή Ταβούς που βρίσκεται στα βορειοανατολικά σύνορα της Αρμενίας.
Μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 11 Αζέροι στρατιώτες στις συγκρούσεις αυτές ενώ οι αρχές της χώρας αναφέρουν ότι οι συγκρούσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται ότι βομβαρδίζονται με όλμους κατοικημένες περιοχές κοντά στα σύνορα.
Οι Αζέροι ανακοίνωσαν τον θάνατο ενός 76χρονου άνδρα στο χωριό Αγκντάμ από αρμένικο όλμο και οι Αρμένοι κατήγγειλαν επίθεση με όλμους στην πόλη Μπερντ.
Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για τα γεγονότα, με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ, να δηλώνει ότι «η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Αρμενίας φέρει πλήρη την ευθύνη για την πρόκληση» και την κυβέρνηση της Αρμενίας να κατηγορεί τους Αζέρους ότι «προσπαθούν να καταλάβουν εδάφη που ελέγχουν οι δυνάμεις της Αρμενίας».
Οι συγκρούσεις αυτές ξεκίνησαν αφότου στις 6 Ιουλίου ο Ιλχάμ Αλίγεφ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που πραγματοποιούνταν στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) είχαν φτάσει σε αδιέξοδο και ότι «οι συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών δεν έχουν νόημα».
Από τη δεκαετία του 1990 ο ΟΑΣΕ προσπαθεί να πετύχει μια συμφωνία για την επίλυση της διαφοράς μεταξύ των δύο χωρών, στο πλαίσιο της Ομάδας του Μινσκ, που αποτελείται από διπλωμάτες Γάλλους, Ρώσους και Αμερικανούς.