H Alpha Bank προφανώς σε εφαρμογή της αναδιάταξης του τραπεζικού συστήματος που οι συνθήκες, αφενός της πανδημίας και αφετέρου της κρίσης επιβάλουν, κλείνει στο κέντρο της πόλης το ένα από τα δύο καταστήματα που διαθέτει και συγκεκριμένα αυτό της παραλίας.
Το κατάστημα αυτό είναι ιδιόκτητο της Alpha Bank και το οποίο απέκτησε μετά την εξαγορά και συγχώνευση της Εμπορική τράπεζας της Ελλάδος. Το συγκεκριμένο κατάστημα έχει ιστορία περισσότερο από 85 χρόνια και ήταν από τα πρώτα τραπεζικά καταστήματα που ο καθηγητής Στρατής Ανδρεάδης ιδιοκτήτης της Εμπορικής Τράπεζας δημιούργησε στην Χίο.
Η αναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος , η συρρίκνωση των εργασιών στα γκισέ των τραπεζών , η ανάπτυξη των αυτόματων συναλλαγών και της ηλεκτρονικής τραπεζικής αποτελούν από μόνα τους σημαντικά θέματα της κοινωνίας και το inda news επιδιώκει στο μέτρο των δυνατοτήτων του να τα αναδεικνύει.
Αυτό που σήμερα όμως έχει ιδιαίτερη αξία σχετικά με το κλείσιμο του συγκεκριμένου καταστήματος είναι στοιχεία και αντικείμενα τέχνης που σχετίζονται με την σύγχρονη ιστορία του νησιού και τα οποία έχει διακοσμημένα στο εσωτερικό του το συγκεκριμένο κατάστημα.
Συγκεκριμένα πριν από περίπου 25 χρόνια σε μια μεγάλη ανακαίνιση που έκανε τότε το κατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας με Διευθυντή τον κ. Π. Καλαμπόκη και μηχανικό στον σχεδιασμό της διαρρύθμισης και διακόσμησης τον κ. Σ. Σαματά προστέθηκαν και διακόσμησαν τον εσωτερικό χώρο του καταστήματος τα παρακάτω στοιχεία, με σκοπό να αποτυπώσουν τον τοπικό χαρακτήρα του νησιού μας.
Συγκεκριμένα τοποθετήθηκαν:
- 4 Μεγάλοι πίνακες του Χιώτη Ζωγράφου Νίκου Γιαλούρη με θέμα τις “4 εποχές”
- Γλυπτό προτομή του ιδρυτή της Εμπορικής Τράπεζας “Ανδρεάδη”
- Πρέσα, υλικά εκτύπωσης, και άλλα προσωπικά αντικείμενα του Χιώτη ποιητή Φ. Αγκουλέ.
- Ομοίωμα πολεμικού σκάφους μεγάλων διατάσεων κατασκευασμένο από την συνοικία του Φρουρίου για την εκδήλωση με τα “Αγιοβασιλιάτιακα Καραβάκια.”
- Αρκετά άλλα μικροαντικείμενα από την σύγχρονη ιστορία της Χίου.
Όλα τα παραπάνω συγκεντρώθηκαν και τοποθετήθηκαν όχι γιατί αυτό αποτελούσε στρατηγική και κουλτούρα της τράπεζας αλλά γιατί τότε ακόμα υπήρχαν υπάλληλοι, όπως ο κ. Π Καλαμπόκης που ταυτιζόταν με τον εργασιακό τους χώρο και προσπαθούσαν και πετύχαιναν να αναδεικνύουν ότι για αυτούς ήταν κοινωνικά σημαίνον.
Σήμερα όλα αυτά τα αντικείμενα και τα έργα τέχνης είναι βέβαιο ότι για την ιστορία αλλά και την υλική αξία της Alphabank δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα, για την Χίο όμως αποτελούν κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού της.
Θεωρούμε ότι ο Δήμος της Χίου θα πρέπει να αναπτύξει επαφή και δίαυλο επικοινωνίας με την τράπεζα προκειμένου να εξασφαλίσει ότι τα αντικείμενα και τα έργα τέχνης θα τύχουν της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μία επιτροπή διαπραγμάτευσης που θα αποτελείται από τον δήμαρχο Χίου, ως επικεφαλής, από τους Αντιδημάρχους κ.κ. Μπουρνιά και Βεργίνα, από τον επικεφαλής της παράταξης Πρωτοβουλία για τη Χίο κ. Βουρνού, από τον επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης ΛΑΣ, κ. Σκούφαλο και από τον πρωτεργάτη και εμπνευστή της συγκέντρωσης όλων των αντικειμένων κ. Π. Καλαμπόκη, μπορεί να φέρει αποτέλεσμα στην εξασφάλιση και αξιοποίηση των συγκεκριμένων έργων τέχνης που χαρακτηρίζουν μέρος της σύγχρονης πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Σχόλια 1