Στα πλαίσια της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου η Προϊσταμένη της Β/μιας εκπαίδευσης Χίου κ. Ευτυχία Βλυσίδου προχώρησε σε μία ιδιαίτερα σοβαρή καταγγελία σχετικά με την εκμετάλλευση της ακίνητης σχολικής περιουσίας των σχολείων.
Η κ. Βλυσίδου ήταν προσκεκλημένη στην χθεσινή μονοθεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου με θέμα τα προβλήματα των σχολείων της Χίου και τις προοπτικές βελτίωσης τους.
Στην τοποθέτησή της αναφέρθηκε στα μεγάλα και σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Γυμνάσια και Λύκεια του νησιού και κυρίως στα προβλήματα συντήρησης των σχολείων.
“Δεν υπάρχουν οικονομικοί πόροι” είπε η κυρία Βλυσίδου και κάλεσε την Δημοτική Αρχή να προχωρήσει στην ενίσχυση και εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων για να μπορούν τα σχολεία να λειτουργούν χωρίς κίνδυνο και με αξιοπρέπεια να ασκούν την λειτουργία τους.
Πέρα όμως από τα προβλήματα που με έντονο και δηκτικό τρόπο η κυρία Βλυσίδου παρουσίασε, προχώρησε την τοποθέτηση της, φέρνοντας στην επιφάνεια το πρόβλημα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας που προέρχεται από το πρώην σχολικό ταμείο και η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος των σχολείων και των μαθητών.
Χαρακτηριστικά η κυρία Βλυσίδου είπε :
Εγώ θέλω να εστιάσω σε κάτι άλλο. Κύριοι, η εκπαίδευση να πάρει αυτά τα οποία δικαιούται.
«Επί χρόνια, και επί δεκαετίες και επί θητείες και δυστυχώς τώρα εσείς ως νέα αρχή είσαστε παραλήπτες αυτής της κατάστασης, διαπράττονται και εφαρμόζονται οι ληστρικές πολιτικές και πρακτικές και το λέω μετά πλήρους γνώσεως του “ληστρικές”, σε ότι αφορά την αξιοποίηση της σχολικής περιουσίας, δηλαδή της περιουσίας του πρώην σχολικού ταμείου και της πρώην σχολικής εφορείας.
Η υπηρεσία μας έχει πληροφορίες από επίσημα χείλη αλλά δεν τις έχει διασταυρώσει και σε συνεργασία με τον διευθυντή της πρωτοβάθμιας, όπως έχουμε συζητήσει και αποφασίσει και έχουμε ενημερώσει την Περιφερειακή Διεύθυνση βορείου Αιγαίου, εμείς θα προχωρήσουμε στη διαδικασία να διερευνήσουμε τα έσοδα του Δήμου Χίου διότι έχουν έρθει στην υπηρεσία μας πληροφορίες ότι περιοχές ολόκληρες έχουν ενοικιαστεί και ιδιώτης καταβάλει 500 ευρώ το χρόνο. »
Ακολούθως η κυρία Βλυσίδου συνέχισε λέγοντας:
«Η πρότασή μας δεν είναι να φορτώνεται ούτε η ΔΕΥΑΧ και να μην πληρώνονται τα τέλη από την υδροδότηση των σχολείων. Ασφαλώς και να πληρώνονται τα τέλη από την υδροδότηση των σχολείων και θα μπορούσε η δημοτική αρχή χωρίς να επιβαρύνεται περαιτέρω οικονομικά να διαθέτει τους πόρους που θέλει για την έκτακτη χρηματοδότηση των σχολείων.
Να τους δίνει σε τομείς προσφορότερους από το να καλύπτει κενά οικονομικά.
Θα μπορούσαν λοιπόν, με την σωστή αξιοποίηση της περιουσίας των σχολείων, η οποία έχει κληροδοτηθεί στα σχολεία από τον 19ο αιώνα να καλύψει τα κενά αυτά και να καλύψει και την ηλεκτροδότηση. Και αν είναι πολύ σωστοί οι όροι της αξιοποίησης, να κρατήσει και χρήματα για να προχωρήσει και στην ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων, χωρίς να βγαίνει στην επαιτεία ούτε η δημοτική αρχή ούτε οι σχολικές μονάδες.
Αυτή είναι η βασική θέση της υπηρεσίας της δικής μου και θα μιλήσει και ο κ. Κελεπερτζης για να μην τον επικαλύψω.»
Στην συνέχεια η κύρια Βλυσίδου αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Β/θμια εκπαίδευση Χίου λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Αυτή τη στιγμή έχουμε σχολεία, μεγάλα συγκροτήματα τα οποία θεωρούνται σχετικά νέα στην κατασκευή και η στέγη είναι μουχλιασμένη και δεν μπορούν να μπουν οι μαθητές να κάνουν μάθημα. »
Ολόκληρος εξοπλισμός ψηφιακός εργαστηρίων πληροφορικής έχει βγει άχρηστος διότι τρέχουν οι τοίχοι υγρασία.
Δεν έχουμε τα χρήματα για να προχωρήσουμε να κάνουμε τις επισκευές. εκείνο το οποίο θέλω να σας πω και είναι τρομερά ανησυχητικό.
Από που και ως που ο Δήμος της Χίου κρατάει τα χρήματα που έρχονται για τα σχολεία; Ο Δήμος είναι διεκπεραιωτής και η δημοτική αρχή καλείται να δώσει στα σχολεία χρήματα.
Εάν δεν ήταν συνετή η οικονομική διαχείριση των διευθυντών των σχολείων και των δύο βαθμίδων, δεν θα είχαν να πάρουν ούτε στυλό, ούτε μελάνι για να εκτυπώσουν τα απολυτήρια και τους ελέγχους.
Επίσης δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο θα πρέπει να συνεδριάζουν οι σχολικές επιτροπές να κάνουν κατανομή χρημάτων, τα οποία όμως δεν αποδεσμεύονται ώστε να πάνε στα σχολεία.
Αυτό μου θυμίζει, ότι ζητάμε να έχουμε την έξωθεν καλή μαρτυρία και την κατεύθυνση και δικαιολογία ότι εμείς κάνουμε τη δουλειά μας και να δώσουμε μία επίφαση νομιμότητας σε αποφάσεις οι οποίες είναι ομολογουμένως παράδοξες.»
Η παρέμβαση του Δημάρχου στην τοποθέτηση της κυρίας Βλυσίδου
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Δήμαρχος Χίου, ο οποίος αναγνώρισε ότι αυτό που είπε η κυρία Βλυσίδου είναι ιδιαίτερα σημαντικό, το χαρακτήρισε καταγγελία και την κάλεσε να δώσει παραπέρα εξηγήσεις, για το εάν αυτό που καταγγέλει αφορά την θητεία της δική του δημοτικής αρχής.
Η κυρία Βλυσίδου πήρε τον λόγο και εξήγησε ότι η καταγγελία δεν αφορά την δημοτική αρχή Κάρμαντζη αλλά δεν γνωρίζει επί ποιάς δημοτικής αρχής έχει γίνει η παραχώρηση και αυτό είναι που μεταξύ των άλλων έχει αποφασίσει να διερευνήσει η υπηρεσία.
Η καταγγελία της κ. Βλυσίδου, με δεδομένα τα σημαντικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα σχολεία, καθίσταται ιδιαίτερα σοβαρή.
Η πιθανή αξιοποίηση της σχολικής περιουσίας την οποία έχει στην κυριότητα της σήμερα η Δημοτική Αρχή, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα της κυρίας Βλυσίδου είναι ικανή να λύσει σε μεγάλο βαθμό τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα σχολεία του νησιού.
Η τοποθέτηση του Αντιδημάρχου κ. Μπουρνιά για το θέμα:
Για το ζήτημα της σχολικής περιουσίας τοποθετήθηκε επίσης και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Χ. Μπουρνιάς ο οποίος δήλωσε ότι το θέμα της περιουσίας γενικότερα και κατά συνέπεια και της περιουσίας που προέρχεται από τις σχολικές επιτροπές είναι από τις βασικές προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής.
Σήμερα εργαζόμαστε πάνω στην καταγραφή και την νομιμοποίηση των τίτλων αυτής της περιουσίας και προσπαθούμε να ξεκαθαρίσουμε μια κατάσταση η οποία πάει αρκετά χρόνια πίσω, ήταν τα λόγια του κ. Μπουρνιά.
Πραγματικά είναι μια μεγάλη και σοβαρή υπόθεση που μετά την ολοκλήρωση της εργασίας της οποίας κάνουμε θα μπορούμε να έχουμε μία σαφή εικόνα της κατάστασης.
Το Θέμα της περιουσίας και η πιθανή αξιοποίηση της συμπεριελήφθη και στην τελική απόφαση που έλαβε το σώμα δίνοντας την κατεύθυνση ο δήμος να εργαστεί συστηματικά πάνω σε αυτό.